Ulkomaalainen puoliso on monelle suomalaiselle todellisuutta jossain vaiheessa elämää. Muualta kotoisin olevan seurustelukumppanin voi löytää netistä, juhlista tai vaikka Paasikiven patsaalta.  

Rakkauden sanat ovat halvempia kuin asianajajat 

Knoxville Tennesseessä asuva Mark Nylander tapasi ensimmäisen ulkomaalaisen puolisonsa internetissä 1990-luvun lopulla. Tietokoneiden parissa viihtyvä Mark alkoi jutella ohjelmoimansa verkkopelin pelaajan kanssa, ja eräänä päivänä hän sai puhelinsoiton Amerikan heilalta. 

– Muutaman kuukauden etäsuhteen jälkeen lähdin hänen luokseen Knoxvilleen. Hän ei puhunut suomea ja itsestänikin tuntui, että minun kuului olla se, joka muuttaisi. Ajattelen edelleen, että elämässä katuu eniten niitä asioita, jotka tilaisuuden tullen jätti tekemättä.  

Mark sulki suomalaiset pankkitilinsä ja myi omaisuutensa kotimaassa. Käteen jäi passi, tukku käteistä ja kaksi matkalaukkua. Suhde ulkomaalaisen puolison kanssa päättyi lopulta eroon: suomalainen sanaton ilmaisu ei kääntynyt englanniksi tarpeeksi hyvin, ja yhteydenpito kahdella mantereella asuvaan sukuun kävi ajan kuluessa yhä vaikeammaksi.  

– Elämä ulkomaalaisen puolison kanssa on opettanut, että ihmisiä liikuttavat pohjimmiltaan samat motiivit maasta ja kulttuurista riippumatta. Se, että ymmärtää mitä toinen sanoo, ei tarkoita, että ymmärtää, mitä hän tarkoittaa. Rakkauden sanat ovat halvempia kuin asianajajat.  

Vierelle uusi ulkomaalainen elämänkumppani 

Erottuaan Mark jäi Knoxvilleen IT-alan töihin. Vierelle löytyi uusi ulkomaalainen elämänkumppani – tällä kertaa Kanadasta. Markin mukaan ulkomaalaisen kumppanin kanssa on erityisen tärkeää olla rehellinen itselleen. 

–  Kannattaa olla varma, ettei rakasta toista ihmistä ulkomaalaisuuden takia vaan siitä huolimatta. Pitää myös olla valmis elämään maan tapojen mukaisesti. Jos on nuori, sitoutumaton ja sydän sykkii kiivaasti, niin matkaan vaan!  

Ulkomaalaisen puolison voi löytää vaikkapa Knoxvillestä, missä eläminen on Markin mielestä halpaa ja helppoa. Suomalaisella koulutuksella ja asenteella pärjää kaupungissa mainiosti ja ilmapiiri on rento.  

Espanjasta Brasiliaan ulkomaalaisen puolison vuoksi 

Ammattikoulun lopulla Sari Mäkinen lähti madridilaisen perheen luo au pairiksi. Vuoden kuluttua hän matkusti ystävänsä kanssa takaisin Espanjaan ja tapasi diskossa tulevan miehensä, joka vaikutti hyväsydämiseltä ja kohteliaalta. 

–  Aluksi ajattelin meidän kokeneen vain perinteisen lomaromanssin, mutta lentokentällä sain häneltä ihanan viestin. Siitä kaikki alkoi.  

Puolen vuoden puhelu- ja viestimaratonin jälkeen Sari muutti ulkomaalaisen puolisonsa luokse Madridiin. Pariskunnalle on syntynyt yksi tytär, ja Espanjasta on ehditty muuttaa jo miehen kotimaahan Brasiliaan. Ulkomaalaisen puolison mukaan lähtemistä harkitsevia Sari kehottaa ainakin kokeilemaan.  

–  Kuuntele sydäntäsi, harkitse tarkasti kenen matkaan lähdet ja pysy omana itsenäsi. Itse olen kasvanut kärsivällisemmäksi parisuhteemme aikana. Ymmärrän nyt paremmin sen, että lapsia kasvatetaan eri tavoin eri maissa.  

Uskaliaampi nyt kuin ennen lähtöä  

Nuori valtiotieteiden opiskelija Kaija oli matkalla juhlista kotiin, kun hän törmäsi australialaiseen mieheen Paasikiven patsaalla Helsingissä. Puolen vuoden etäsuhteen ja Australiassa naimisiinmenon jälkeen pari muutti hetkeksi Suomeen. Pian pysyvä asettuminen Australiaan alkoi kuitenkin houkutella Kaijaa opiskelua enemmän.  

–  Miehelläni oli melkein valmis talo Australiassa, kun taas Helsingissä asuimme minun yksiössäni. Halusin nähdä muitakin paikkoja kuin Suomen, missä asuminen ei 80-luvulla ollut ulkomaalaiselle puolisolleni helppoa. Vauvallemmekin piti anoa asuinlupa ja passi, jotta häntä ei olisi karkotettu maasta.  

Muuton jälkeen elämä Australiassa asettui uomiinsa, mutta jossain vaiheessa Kaijan ja hänen miehensä tiet erkaantuivat toisistaan. Matkusteltuaan ja Lähi-idässä työskenneltyään Kaija löysi vierelleen uuden ulkomaalaisen puolison, ja Australiassa eläminen tuntuu edelleen helpolta ja oikealta.  

–  Olemme kumppanini kanssa muuttaneet Tasmanian saarelle, jolle aiomme jäädä asumaan. Kun on kerran muuttanut toiselle puolelle maapalloa, ei uuteen uskaltautuminen tunnu enää niin vaikealta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *