Anna nauttii arjestaan aurinkoisessa Espanjassa.

Espanjan Aurinkorannikolle muuttanut Anna arvostaa vapautta ja huoletonta elämää. Oravanpyörästä pois hyppääminen on vaikuttanut hänen arkeensa todella positiivisesti.

Espanjaan Anna päätyi useastakin syystä. Hänen brittiläinen miehensä muutti perheensä kanssa Aurinkorannikolle jo 2000-luvun alussa.

– Jossain kohtaa suhteemme alkuvaiheessa ehdotin vitsillä, pitäisikö meidänkin muuttaa yhdessä Espanjaan. Vitsi lähti vyörymään lumipallon lailla ja pian jo rustasimme paperille exit-suunnitelmaa, Anna kertoo.

Annaa oli jo monen vuoden ajan tympinyt Suomen pimeät ja vetiset talvet. Hän koki olevansa yhdeksän kuukautta vuodesta oman kotinsa vanki, eikä elämä maistunut miltään ennen talven jälkeen koittavaa huhtikuuta.

 – Koska aika on minulle äärettömän arvokasta valuuttaa, en halunnut tuhlata sitä Suomessa, missä monet itselle mieleiset harrastukset ja tekemiset olivat tauolla suurimman osan vuodesta. Espanjaan on myös suhteellisen helppo tulla, koska Aurinkorannikolle ovat muuttaneet niin monet muutkin ennen meitä.

Anna ei ollut asunut ulkomailla aiemmin, mutta hänellä on paljon kansainvälisiä sukujuuria, joiden vuoksi hän kokee olevansa jollain tavalla juureton. Tämä mahdollisesti helpotti häntä muuttamaan ja jättämään Suomen taakseen.

– Olen kasvanut kaksikielisessä perheessä, ja nyt aviomieheni on tuonut oman brittiläisen sekoituksensa meidän elämään, joten tällä hetkellä tuntuu hyvin luontevalta myös asua ulkomailla.

Annan puolison perhe asui jo ennestään Aurinkorannikolla.

Hidas byrokratia turhauttaa

Ison suomalaisyhteisön myötä töitä Aurinkorannikolla riittää ja arjen aloittaminen Espanjassa on helppoa. Asiaan vaikutti myös se, että Annan miehen perhe asui jo maassa ja auttoi pariskuntaa muuttojärjestelyissä. Silti alku oli Annan mukaan kaikkea muuta kuin helppo.

– Espanjalainen hitaus ja asioiden toimimattomuus on minunlaiselle jämptille suorittajalle ihan hirveää kidutusta. Asiat tulee hoidetuksi joskus, kun sille päälle satutaan tai planeetat on oikeassa asennossa.

Anna kertoo, että usein asioiden perään saa kysellä ainakin kolmesti, ennen kuin ne lopulta tulevat hoidetuiksi. Myös brexit on pariskunnan kohdalla aiheuttanut harmaita hiuksia, sillä Annan mies ei saanut työlupaa, ja lähes puoli vuotta heidän piti elää vain yhden ihmisen palkalla. Myös liikenteeseen sopeutuminen vie oman aikansa.

– Monista hankaluuksista huolimatta asiat ovat myös alkaneet pikkuhiljaa järjestyä ja viihdymme auringossa. Tosin päivittäin vertaan elämääni ja tapojani Suomeen, joten se suomalaisuus ei katoa minusta varmasti koskaan, Anna toteaa.

Annasta on tullut Espanjassa spontaanimpi ja sosiaalisempi.

”Espanjassa olen paljon huolettomampi”

Suomessa Anna eli perinteisessä oravanpyörässä. Kalenteri oli jatkuvasti varattuna vähintään neljän viikon päähän, ja hänellä oli pakonomainen tarve suorittaa jatkuvasti.

– Jollain tavalla Suomen kilpailuhenkinen kulttuuri ajaa helposti siihen, että koko ajan pitää pystyä enempään ja parempaan. Espanjassa taas olen paljon huolettomampi. En suunnittele menoja kuin korkeintaan parin päivän päähän. Nautin sosiaalisuudesta täällä ihan ei tavalla, koska on ihan normaalia lähteä ystävien kanssa ulos dinnerille tai drinkeille ihan arkenakin.

Anna viettää valtaosan vapaa-ajastaan ulkona, urheilee paljon ja syö terveellisemmin. Tämä kaikki on vaikuttanut positiivisesti hänen hyvinvointiinsa.

– Unelmien elämä on käsite, jota olen pohtinut paljon viimeisen parin vuoden aikana. Kaikki lähti siitä, kun neljä vuotta sitten luin kirjan ”Toimistosta travelleriksi”. Innostuin ajatuksesta, ettei elämän tarvitse olla sidottu yhteen paikkaan ja samaan työhön koko lopun elämää.

Anna halusi vapautta ja mahdollisuuden tehdä töitä yrittäjänä mistä milloinkin haluaa. Vapaus onkin isoin asia, joka muutoksissa häntä houkuttaa. Hän kokee, että itsensä toteuttaminen on vapautta parhaimmillaan.

– En pystyisi enää ikinä palaamaan perinteiseen kahdeksasta neljään -toimistotyöhön, jossa joku muu sanelee ehdot. Kun katson tulevaan, unelmieni elämä näyttää yhdistelmältä arjesta nautiskelua rakkaiden harrastusten ja matkustelun parissa, sopivalla määrällä itselle mielekästä työtä, jolta jää totta kai aikaa kaikille edellä mainitsemille aktiviteeteille, Anna summaa.

Anna kokee olevansa huolettomampi Espanjassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *