Uusien suhteiden luominen ulkomaille muuttaessa ei ole aina itsestäänselvyys, mutta oma asenne ratkaisee paljon

Vieraskynäämme tarttui Espanjan Aurinkorannikolla asuva Laura Kemppi, joka julkaisee Instagramissa otteita elämästään Espanjassa tilillä @palmujen_alle.

Laura (vasemmalla) Fuengirolan ferioilla.

Muutto ulkomaille on varmasti monella mielessä aina silloin tällöin, osalla se toteutuu, kun taas osalla jää haaveeksi. Muuton myötä elämään ilmestyy paljon hoidettavia asioita ja suuria tunteita, sillä ulkomaille muutto on suuri elämänmuutos. Sen koittaessa jätät elämäsi kotimaassasi taaksesi, samoin ihmiset. Pelko siitä mitä, jos en saakaan uusia kavereita ja jään yksin on varmasti monella mielessä. Ihminen on kuitenkin laumaolento ja vaikka kuinka olisit introvertti, jokainen tarvitsee ihmisiä ja tukiverkostoa ympärilleen enemmän tai vähemmän.

Minun ensi kosketukseni Espanjaan ja Aurinkorannikkoon oli lokakuussa 2017, kun kävin pikaisen reissun Malagassa. Ei mennyt kauaa, kun olin täällä seuraavan kerran jo toukokuussa 2018. Tällä reissulla sanoin elämäni muuttavan lauseen; täällä tulen asumaan vielä joku päivä. Nyt melkein 5 vuotta myöhemmin olen asunut Aurinkorannikolla jo puolivuotta. 

Elokuussa 2022 lähdön lähestyessä perhoset lentelivät mahassani ja mietin että mitä ihmettä olen tekemässä. Samalla olin niin innoissani, mutta samalla pelotti. Ajatukseni valtasi pelko yksinjäämisestä, sillä olen aina ollut todella sosiaalinen ja saan virtaa toisista ihmisistä. Ajatuksille ei kuitenkaan saa antaa valtaa, vaan pitää ne mielessä. Hyppää siis pois omalta mukavuusalueeltasi ja muuta pelko voimavaraksesi. Sosiaalinen media on nykyään loistava paikka luoda uusia suhteita esimerkiksi Face Bookin eri ryhmissä, Instagramissa, Bumblessa tai Tinderissä. Ole myös avoin kasvotusten käytäville small talkeille esimerkiksi kaupungilla, kahviloissa tai rannalla.

Itselläni pelko oli turha sosiaalisuuteni takia ja tykkäänkin tutustua uusiin ihmisiin. Rakastan kokea ja tehdä asioita tärkeiden ihmisten kanssa. Siksi mietinkin, että mitä jos en löydä ketään uusia ihmisiä elämääni täältä ja joudun olemaan yksin kokemusteni ja ajatusteni kanssa. Onnekseni toisin kävi ja löysin heti ihmisiä ympärilleni, niin ystäviä, kuin hyviä kavereita, sekä mahtavia asiakkaita. Kertaakaan en ole joutunut tekemään mitään yksin, ellen ole sitä itse halunnut. 

Hyvien kaveri- saati ystävyyssuhteiden luominen ei ole itsestäänselvyys ulkomaille muuttaessa. Monet saattavat muuttaa ulkomaille lyhyeksi ajaksi esimerkiksi harjoittelujakson, lyhyemmän työpestin vuoksi tai vaikka vain asumaan muutamaksi kuukaudeksi talvea pakoon esimerkiksi perheellisenä, jolloin aika voi olla kortilla. Näissä tapauksissa voikin ajatella, ettei jaksa tutustua uusiin ihmisiin, kun tietää että aika on lyhyt ennen kuin palaa takaisin Suomeen tai muualle maailmalle. 

Toisekseen vaikka kuinka tutustut uusiin ihmisiin, on eri asia kohtaako teidän kemiat ja jatkuuko suhde, miten tulette toimeen ja onko teillä mitään yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Aikuisiällä onneksi ymmärtää myös sen, että toinen voi olla siinä vaikkei olisi koko ajan läsnä. Ei se välttämättä muuta suhteen laatua. Tärkeintä on ne hetket, kun te näette. Oli se sitten useammin tai harvemmin. Eikä suhteen tarvitse aina edes edetä mihinkään ilman että voisit nauttia toisen ihmisen seurasta ja siitä hetkestä. 

Itse muutin Fuengirolaan, Aurinkorannikolle missä on todella laaja suomalaisyhteisö. Se helpotti omaa kotiutumistani suuresti, sillä kielipääni on ollut aina heikko; englanti kohtalainen ja espanjaa en puhu vielä paljoakaan. Uuden maan kieltä ajatellen, ei uusien suhteiden luominen välttämättä ole itsestään selvyys. Kuvitellaan, että muutat johonkin maahan missä ei puhuta kauheasti tai lähes ollenkaan esimerkiksi englantia eikä ole samanlaista Suomi yhteisöä kuin Aurinkorannikolla. 

Tämä on hetki jolloin oma asenne ratkaisee paljon, haluatko jäädä yksin vai pakon edessä oppia kielen, tutustua sen avulla uusiin ihmisiin ja luoda uusia suhteita. Omalla kokemuksellani voin sanoa, että täällä Aurinkorannikolla voi helposti jumittua Suomi piireihin. 

Minulla oli kirkas mielikuva siitä, että en tule jättämään suhteitani vain suomalaisiin, mutta toistaiseksi niin on käynyt. Syy varmasti on ollut itselläni oma kielipää. On ymmärrettävää, että pystyt antamaan itsestäsi kaiken ja olemaan oma itsesi, kun puhut omaa äidinkieltäsi ja jos kielitaitosi ei ole vahva, se voi luoda esteitä ja tunnelukkoja. Ihailenkin heitä, jotka osaavat espanjaa ja puhuvat englantiakin hyvin ja ovat saaneet kansainvälisiä piirejä sekä heitä keiden kielipää ei ole loistava, mutta he heittäytyvät silti täysillä hetkeen. Tämä on haaveeni, minkä eteen aion alkaa tekemään töitä, ylittämään omat rajani, rohkaista itseäni ja heittäytyä hetkeen sillä kieli oli se sitten englanti, espanja, ranska, saksa, mikä vain vahvistuu vain sitä käyttämällä.

Vaikka sanoinkin siitä, että omat suhteeni ovat olleet lähes poikkeuksetta suomalaisiin, niistä jokainen on ollut omalla tavallaan tärkeä ja opettavainen, oli se sitten töihin, yksityiselämään tai ystävyyssuhteisiin liittyvä. Olenkin saanut tutustua upeisiin ihmisiin, jotka ovat olleet myös tärkeää vertaistukea niin hyvinä kuin heikkoinakin hetkinä, opettaneet matkasta ja elämästä, avanneet silmiäni, antaneet mahdollisuuksia ja olleet läsnä. 

Etenkin ulkomaille muuttaneiden tuki toisilleen on ihailtavaa sillä, elämäntilanteesi muuton kanssa ymmärtää vain toinen ulkomaille muuttanut. Meitä yhdistääkin yksi tekijä; olemme kaikki todennäköisesti samassa lähtötilanteessa; tukiverkosto, perhe ja ystävät ovat toisessa maassa. Tällöin joudut miettimään minkä tilanteen haluat uuteen paikkaan.

Minulle suuri voimavara on ollut tutustua uusiin ihmisiin ja nauttia elämästä heidän kanssaan. Ilman heitä elämäni Espanjassa ei tuntuisi samalta. He ovat auttaneet minua kotiutumaan. Voin nimittäin myöntää, että isoin ikävä Suomessa on perhettä, ystäviä ja kavereita. Ja se ikävä viiltää rintaani viikoittain, sillä koen minun sydämeni olevan kahdessa paikassa samaan aikaan. Se että ikävöin kovasti Suomeen kertoo siitä, miten ihania ihmisiä olen elämääni saanut. Samalla olen luonut itselleni turvallisen ja hyvältä tuntuvan arjen tänne uusien ystävien ja työyhteisön kanssa, missä saan olla oma itseni, elää hyvältä tuntuvaa elämää ja nähden tulevaisuuteni täällä. Helppoa ei ole aina ollut, mutta onneksi on ihmiset ympärillä niin Suomessa kuin Espanjassa. 

Kaikista ihmissuhteista huolimatta muutto ulkomaille on ollut myös iso kasvun paikka. Sosiaalisuuteni ja ihmisistä saaman energian takia olen aina ahdistunut yksin olosta. Viime vuosien ja muuton myötä, olen oppinut nauttimaan siitä. Yksin olo on yhtä tärkeää aikaa kuin toisten kanssa yhdessä vietetty. Se opettaa sinua ihan yhtä paljon, mutta eri tavalla.

Kuuntele siis sydäntäsi, jos sinulla on haaveena muuttaa ulkomaille lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa, tee se. Ole avoin seikkailuille, sillä tulet varmasti oppimaan ja avartamaan maailmaasi sekä saamaan uusia upeita ihmisiä elämääsi. Tai jos haluat nauttia maailmasta yksin, tee se, kunhan se tekee sinut onnelliseksi. Meillä on vain yksi elämä, jonka tärkein ihminen olet sinä, joten toteuta unelmasi ja ole avoin seikkailuille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *