Vertaistuki ulkomailla asuessa on korvaamaton voimavara


Vertaistuki ulkomailla asuessa on tärkeää niin käytännön asioiden hoitamisessa, sopeutumisessa kuin myös oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Alkukesästä 2023 alkaen Suomalaiset maailmalla järjestää vertaistukitapaamisia verkossa. 

Vertaistuen hienous on siinä, että vain toinen samassa tilanteessa oleva voi ymmärtää kokemuksiasi. Kun huomaat, ettet ole yksin ajatustesi kanssa vaan että joku muu on kokenut samankaltaisia asioita, psyykkinen taakka kevenee ja voit arjessa keskittyä ulkomailla asumisen hyviin puoliin.

Monesti vertaistuen tarve tunnistetaan vasta sitten, kun on ensin jääty yksin omien tuntemustensa kanssa. Vaikka arki ulkomailla toimisi hyvin ja olisi kaikkien unelmien täyttymys, saattaa sisimmässä painaa tunne siitä, ettei kukaan ymmärrä, miltä tuntuu elää kaukana omasta synnyinmaastaan. On tärkeää, että voi jakaa näitä tuntemuksiaan jonkun toisen ulkosuomalaisen kanssa ja saada tuntea tulevansa ymmärretyksi. 

Käytännön apu ja vinkit varsinkin ensimetreillä

Ulkomailla asuminen on monin tavoin palkitseva kokemus, mutta siihen liittyy myös omat haasteensa ja monesti myös sopeutumisvaikeuksia. Uudessa kulttuurissa, kielellisessä ympäristössä ja tuntemattomissa olosuhteissa eläminen voi aiheuttaa stressiä ja yksinäisyyttä. Tällöin vertaistuki voi tarjota käytännön apua ja neuvoja monissa ulkomailla asumiseen liittyvissä asioissa.

Toisilla ulkomailla asuvilla ihmisillä voi olla arvokasta tietoa esimerkiksi asunnon etsinnästä, viranomaisasioista, paikallisista palveluista ja koulutusmahdollisuuksista. He voivat jakaa vinkkejä ja suosituksia, jotka auttavat uusia tulokkaita navigoimaan tuntemattomassa ympäristössä. Vertaistuen avulla voi myös löytää tärkeitä resursseja, kuten työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia tai kielikursseja, jotka auttavat sopeutumisessa ja integroitumisessa uuteen kulttuuriin.

Miksi vertaistuki kannattaa myös yli maiden rajojen?

Kun ulkomailla olisi asunut jo vuosia tai vuosikymmeniä, ei välttämättä enää koe tarvitsevansa vertaistukea juuri kyseisessä maassa tai kaupungissa asumiseen vaan itsetutkiskeluun, oman kansainvälisen identiteetin hahmottamiseen ja omien ajatuksien kertomiseen jollekin toiselle, joka aidosti ymmärtää.

Siispä pitkästäkin ulkomailla asumisesta huolimatta muiden ulkosuomalaisten vertaistuki tarjoaa korvaamattoman tavan jäsentää omia ajatuksiaan. Kuka minä olen, kun olen syntynyt Suomessa mutta kotini on maailmalla? Miksi turhaudun, kun en vuosienkaan jälkeen pysty ilmaisemaan itseäni toisella kielellä yhtä tarkasti kuin äidinkielelläni? Miten voisin varmistaa, että maailmalla kasvaneet lapseni kokevat olevansa myös suomalaisia? Esimerkiksi tällaisten kysymysten pohdinta yhdessä muiden ulkosuomalaisten kanssa voi olla todella hedelmällistä ja rauhoittavaa – vaikka he asuisivat toisella puolen maailmaa.    

Erityisesti aluksi voi olla vaikeaa muodostaa sosiaalisia suhteita uudessa kotimaassa tai -kaupungissa. Tällöin muista samalla alueella asuvista ulkomaalaisista voi olla paljon iloa, ja he voivat myös osaltaan helpottaa integroitumaan ympäröivään yhteiskuntaan.

Toisaalta vertaistuki voi tarjota paljon vastauksia sosiaalisille tarpeille vielä silloinkin, kun oma elämä ulkomailla pyörii ja arjessa on jo erilaisia yhteisöjä. Vertaistuki tarjoaa mahdollisuuden löytää samanhenkisiä ihmisiä ja kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta jopa silloinkin, kun vertaistukihenkilöä ei ole koskaan edes tavannut kasvotusten. 

Suomalaiset maaillmalla -vertaistukitapaamiset verkossa

Suomalaiset maailmalla on ulkosuomalaisten yhteisö, jonka keskeisin tarkoitus on tarjota maailmalla asuville suomalaisille vertaistukea. Siksi kokeilemme uutta verkossa tapahtuvien vertaistukitapaamisten konseptia.

Vertaistukitapaamisissa käsitellään esimerkiksi yksinäisyyttä ulkomailla, monikielistä arkea, ulkosuomalaisen identiteettiä, Suomi-ikävää sekä osallistujien toiveaiheita. Vertaistukitapaamisten tarkoitus on auttaa vahvistamaan ulkosuomalaisten yhteenkuuluvuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta sekä lievittää tunnetta siitä, että on yksin ulkosuomalaisuutensa kanssa. 

Vertaistukitapaamiset järjestetään Google Meets -alustalla. Ensimmäinen kerta on maksuton, ja tämän jälkeen osallistumismaksu on 10 €/kerta.

Katso täältä tulevat vertaistukitapaamisten ajankohdat sekä tarkemmat aiheet ja ilmoittaudu mukaan >>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *