Kodin hankkiminen Espanjasta oli työn ja tuskan takana, mutta Leila Kuivalainen jaksoi yrittää. Muun muassa Kolumbiassa ja Egyptissä aiemmin asunut kauppias aikoo nyt rauhoittua ja jäädä Kanariansaarten lämpöön.   

Ei ikinä Kanariansaarille, ajatteli 2–3 vuoden välein maata vaihtanut Leila Kuivalainen parikymmentä vuotta sitten. Kolumbiassa työskennellessään Leila oppi espanjaa, ja kun työt Egyptissä sukelluksen parissa loppuivat, alkoivat saaret yllättäen kutsua.  

–  En halunnut opetella uutta kieltä, ja minulle tarjottiin sukelluskouluttajan paikkaa Kanariansaarten Arguineguínista. Yllätin itseni ihastumalla Las Palmasiin ja ryhdyin rantaputiikin kauppiaaksi. Kaipuuta muualle ei enää ollut, ja mielessäni alkoi kypsyä ajatus pysyvästä kodista Espanjassa.  

Vaikka saari tuntui omalta, kotia Espanjasta ei noin vain saanutkaan. Leila myi aiemmin ostamansa kodin Budapestissä, mutta matkaan jäi vielä monta mutkaa: miellyttävää, keskihintaista ja pohjaratkaisultaan järkevää asuntoa ei tahtonut tulla vastaan.  

–  Kun sopiva kohde vihdoin löytyi, myyjä perui kaupan viime hetkellä. Olin jo irtisanonut vuokrasopimukseni ja ilmoittanut muuttopäivän, mutta onneksi vuokraisäntä ymmärsi tilanteen ja sain jäädä.  

Haasteista asuntohaaveiden toteutukseen  

Asuntolaina tuotti Leilalle Espanjan-kodin ostamisen aikaan harmaita hiuksia. Ulkomailla työskentelyn vuoksi verovelvollisuus Suomeen oli lakannut eli pohjoisesta ei lainaa herunut; Espanjan pankeille hän taas näyttäytyi ulkomaalaisena vailla pitkää työhistoriaa ja pankkisuhdetta.  

–  Toisella kerralla pankki hylkäsi asuntolainan päivää ennen kaupan allekirjoitusta. Toinen pankki taas peri minulta myyjälle kuuluvia kuluja lähes tuhannen euron edestä, ja asia saatiin pitkän paperisodan jälkeen selvitettyä kuluttaja-asiamiehen kanssa. 

Kun miettii kodin ostamista Espanjasta, on hyvä ottaa huomioon paikallisen byrokratian hitaus ja se, että jotkin pankit eivät noudata asuntolainaa koskevaa EU-direktiiviä. Säädösten, lakien ja verotuksen sisäistämisessä riittää työtä, ja Leilan mielestä asiantunteva kiinteistövälittäjä onkin Espanjasta kotia etsivälle kullanarvoinen apu.  

–  Ruusunpunaisin lasein ei kannata lähteä liikkeelle, sillä yllätyksiä tulee varmasti. Silti rohkaisen kaikkia toteuttamaan haaveensa kodista Espanjassa!  

Espanjan kodin kattoterassilta siintävät vuoret  

Lopulta Leilakin löysi unelmiensa Espanjan kodin. Piparkakkutaloa muistuttava, kaksikerroksinen ja vanha omakotitalo on rakennettu espanjalaiseen tapaan kiinni naapuritaloihin, eikä omaa pihaa ole. Alakerran huoneiden korkeus yltää lähes viiteen metriin asti.  

–  Kattoterassiltani avautuu näkymä Las Palmasin kaduille ja kaukana siintäville vuorille. Rannalle kävelee luotani kymmenessä minuutissa.  

Las Palmasista paikkansa löytänyt kauppias kokee rauhoittuneensa kodin ostamisen jälkeen. Espanjassa Leilaa viehättävät erityisesti ilmasto, ihmisten ystävällisyys ja rentous sekä edullinen hintataso.  

–  Las Palmas on erilaisten kansojen ja kulttuurien kimara, mistä pidän kovasti. Ihmiset elävät täällä sopuisasti toistensa kanssa.  

Mariskoolista heijastuu Las Palmasin aurinko 

Suomalaisuus sävyttää talon sisustusta vahvasti. Kaapista löytyy mariskooli, muumimukeja ja Fiskarsin sakset, ja jossain on aina näkyvillä läksiäislahjaksi saatu puinen Suomen lippu. Asunto on pohjoiseen tapaan valoisa ja avara, ja lattiaa peittää laattojen sijaan parketti. Kotimaasta muistuttavat myös useat Espanjassa asuvat ulkosuomalaiset ystävät.  

–  Yritän puhua suomea mahdollisimman paljon, ja vahavan pohojosen murteen lisäksi puheessani kuuluu edelleen mie ja sie.  

Suomesta Leila kaipaa luontoa, omaa tilaa, maalaisjärkeä ja kuivaa huumoria. Takaisin hän ei silti aio palata.  

– Tulen aina olemaan suomalainen, mutta kotini on nyt Las Palmasissa. Kun on vaihtanut maata tarpeeksi monta kertaa, alkaa kaivata rauhaa ja aloilleen asettumista. Parhaimmat muistot tässä kodissa ovat vielä edessä! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *