Tämän Vieraskynä-palstan tekstissä Ulkosuomalaisen äidin merkintöjä -blogin kirjoittaja Petra Yedidag kertoo korona-arjestaan Turkin Izmiristä.

Turkin ensimmäiset tapaukset ilmoitettiin maaliskuussa, ja viime viikonlopun neljä päivää kestänyt ulkonaliikkumiskielto oli sarjassaan kolmas. Viikolla kansalaisia kehotetaan pysymään kotona, mutta marketit ja osa kaupoista on auki. Viikonloppuisin kaikki paikat on suljettu, leipomoita ja päivystäviä apteekkeja lukuun ottamatta. Marketeissa ja julkisissa liikennevälineissä on maskipakko, ja lähes jokaisella vastaantulijalla on kadulla maski. Ravintolat, baarit, kuntosalit, liikuntapaikat, leikkipuistot, koulut ja tarhat ovat olleet suljettuina jo useamman viikon. Alle 20-vuotiaita ja yli 65-vuotiaita koskee jatkuva ulkonaliikkumiskielto. Liikkuminen kaupunkien välillä on luvanvaraista, ja matkustamiseen ulkomaille tarvitaan lupa sisäministeriöstä, ellei omaa oleskelulupaa tai kaksoiskansalaisuutta muuhun maahan.

Karanteenikuulumisia Turkista
Koirat ottavat kotikaranteenissa rennosti.

Turkkilaisia ovat koetelleet viime vuosina sisäpoliittiset ongelmat, pakolaistulva, maanjäristykset, lumivyöryt ja taloudelliset ongelmat. Mentaliteetti tuntuu olevan monella se, että kyllä koronastakin selvitään. Moni turkkilainen istahtaa joka ilta uutisten aikaan television ääreen, sillä useamman kerran viikossa maan terveysministeri Fahrettin Koca on kertonut sen hetkisen tilanteen ja vastaillut toimittajien kysymyksiin. Terveysministeri on tuntunut saaneen monet puolelleen, puoluerajoista piittaamatta. Lääkäritaustaisella Kocalla on rauhallinen ja selkeä tapa kertoa faktat, mikä varmasti rauhoittaa kriisitilanteessa. Sairastuneita Turkissa on tilastojen mukaan reilut 100 000 ja kuolleita reilut 3000. Testausten määrää on hilattu ylöspäin – tällä hetkellä niitä tehdään noin 40 000 päivässä.

Autiot kadut, salaiset pihakokoontumiset

Ulkonaliikkumiskieltojen aikana kadut ovat autioita, sillä poliisit partioivat ja sakkoja (3150 tl/hlö) jaetaan helposti. Itse koiranomistajana käyn lenkillä silloinkin, mutta vain lähialueella. Muina päivinä liikkuminen on vapaampaa, ja osalle paikallisista tuntuu olevan todella vaikeaa pysytellä kotioloissa, onhan täällä totuttu hyvin sosiaaliseen arkeen. Ilmojen ollessa parhaimmillaan osa on yrittänyt kiertää sääntöjä lipeämällä naapureiden kanssa pihalle teelle tai antamalla lasten leikkiä pihalla keskenään. Iltauutisista olemme kuulleet herrasta, joka kertoi ulkoiluttavansa kultakalaansa ja nähneet autojen tai hiekkarannan vallien taakse piiloutuvia kansalaisia.

Eristäytymisen aikaan osuu Turkissa useita tärkeitä juhlapäiviä. Viime viikolla 23.4. vietettiin lastenpäivää, jota varten kouluissa harjoitellaan useita kuukausia erilaisia esityksiä. Tänä vuonna juhla peruttiin, mutta lapsille pyrittiin järjestämän monenlaista interaktiivista ohjelmaa verkon ja kortteleissa kiertävien esiintyjien kautta. Illalla kansa kerääntyi klo 21 parvekkeille laulamaan kansallislaulun, jonka jälkeen juhlaa jatkettiin tanssimalla omilla parvekkeilla ja pihoilla. Kuten monessa muussakin maassa, myös Turkissa on pyritty nostattamaan henkeä parvekekonserttien ja livelähetyksien avulla. Heti lastenpäivän perään alkoi paastokuukausi, joka päättyy toukokuun lopussa kolme päiväiseen Sokerijuhlaan. Ulkonaliikkumiskieltoja jaellaan juurikin juhla-aikoihin, viime viikolla ulkonaliikkumiskielto kesti 4 päivää, vapun takia on voimassa 3 päivän ulkonaliikkumiskielto ja tulevan Sokerijuhlan suhteen saattaa kielto venyä jopa 9 päiväksi.

Huhtikuun viimeisellä viikolla lanseerattiin ”Hayat Eve Siğar” -sovellus, johon kerätään tietoa koronasta. Sinne voi päivittää oman terveystilanteen, ja seurata oman asuinalueen tilannetta. Itse olemme keskitason riskin alueella, ja eristäytymisen kerrotaan olevan tänään alueellamme myös keskitasoa.  Viime aikoina isojen kaupunkien osalta on myös päivitetty tarkempia karttoja, joista nähdään kortteleiden tarkkuudella riskialueet. Tämän päivän tilanteen mukaan omalla alueellamme on pahoja keskittymiä, mikä pitää omat ulkoilumme rajoitettuina koiralenkkeihin. Maskeja ei ole enää myynnissä, vaan jokaisen saa hakea apteekista 5 ilmaista maskia puhelimeen saapuvaan koodia vastaan 10 päivän välein. Kaupungin lauttasatamiin on tuotu maskiautomaatteja, joista jokainen julkisen liikenteen kulkukortin omaava saa itselleen maskin. Viruksen hotspot on Istanbulissa, ja oma kotikaupunkimme Izmir tulee toisena. Tapauksista noin 60 % on keskittynyt Istanbulin alueelle, mikä rasittaa miljoonakaupungin sairaaloita. Maassa on kattava sairaalasektori, johon panostettiin erityisesti 2000-luvulla ja valtion sekä yksityissairaaloiden yhdistettyä voimansa sairaalapaikat eivät lopu kesken heti.  Molemmat pahiten kärsineistä kaupungeista ovat vilkkaita risteysasemia  niin ulkomaan- kuin kotimaanliikenteelle, joten tapauksien keskittyminen näihin kaupunkeihin ei yllättänyt.

Taloudellinen ahdinko koettelee

Kriisin keskellä aiemminkin olleet turkkilaiset tuntuvat suhtautuvan tilanteeseen yleisesti ottaen maltillisesti. Lapset ovat yhteydessä toisiinsa verkon kautta, samoin kun me aikuisetkin. Turkkilaiset kodit ovat onneksi melko tilavia, ja ainakin omat tuttavani ovat  hyväksyneet eristäytymisen ja rajoitteet osaksi arkea. Käymme kerrostalomme yli 65-vuotiaille vuorotellen kaupassa, ja kuulumiset huudellaan parvekkeiden kautta. Maan kattava palvelukulttuuri sopii hyvin korona-aikaan, sillä kotia voi tilata melkein kaiken. Maan pienyrittäjien sektori on harvinaisen laaja, ja joka korttelissa on edelleen lukuisia kampaamoita, partureita, pyöränkorjaajia, verhoilijoita, kirja- ja paperikauppoja, kehystämöitä, tekstiililiikkeitä ja eläinkauppoja vain muutamia mainitakseni. Osa on joutunut laittamaan jo lapun luukulle, ja koronan jälkeinen aika tulee olemaan monessa kodissa raskasta taloudellisesti. Turkissa naisista on työelämässä vain 30 %, mikä tarkoittaa useissa perheissä leivän tuomisen pöytään olevan yhden varassa, kriisiaikana se koettelee ja tekee oman suvun tuesta korvaamattoman.

Kaupungin puolesta koteihin tuodaan leipää ja vanhuksille muutakin tarvittavaa. Paastokuukauden aikana varattomille jaetaan illallispaketteja, jotka tänä vuonna toimitetaan suoraan kotiin. Kriisin suurimpiin kärsijöihin kuuluvat kansan köyhimmät ja pienyrittäjät. Läheisen puistoalueemme urheiluhalli on muuttunut kodittomien keskukseksi, jonne pystytetty kaupungin keittiö jakaa varattomille aamiaisen ja illallisen. Eläinjärjestöt pyrkivät ruokkimaan katueläimiä, jotka normaalisti ovat nyt kiinni olevien pienyrittäjien ruokinnassa.

Tilastojen mukaan tartuntojen ja menehtyneiden määrä on ollut laskussa jo viikon ajan. Se on tuonut valonpilkahdusta tilanteeseen, ja esimerkiksi kampaamoiden ja partureiden odotetaan aukaisevan ovet toukokuun aikana. Koulut ovat kiinni toukokuun loppuun asti, ja ne saattavat aueta ainakin osittain 1.6. Hotellien suhteen on suunniteltu sertifikoitua järjestelmää, jonka avulla osa hotelleista voisi avata ovensa kesän kynnyksellä.  Siihen asti jatkamme etäkoulua ja etätöitä kotoa käsin, ja elättelemme toiveita uittaa varpaita loppukesästä egeanmeren aalloissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *