Vieraskynäämme tarttui Kolumbiassa asuva Ilona Ahti.

Jokainen Kolumbiassa asuva on kuullut tämän kysymyksen. Olen asustellut perheeni kanssa Bogotassa kohta kolme vuotta, ja maahan liittyvät stereotypiat pyörivät edelleen Pablo Escobarin ja kokaiinin ympärillä. Huumekauppa on todellinen ongelma, mutta se määrittelee turhaan uskomattoman monipuolista maata. Minulle Kolumbia on kuin sen maaperää täplittävät smaragdit: se säihkyy loputtomissa vihreän eri sävyissä.

Olen asunut elämässäni lähes kaikilla mantereilla, kahdeksassa maassa, enkä koskaan ole nähnyt sellaista luontoa kuin täällä. Kolumbiasta löytyy Tyynenmeren vaeltavat ryhävalaat, Karibian kookokset, loputtomat kahviviljelmät ja Amazonin viidakko. Joka reissulla olen kohdannut uusia hedelmiä ja tuntemattomia eläimiä, kuten kirpeän guanabanan ja suurta marsua muistuttavan agutin.

Kaupungitkin ovat yllättävän vihreitä, puistoja on joka nurkalla. Medellinin suurkaupunki on kuin viidakko, jonka keskelle on kasvanut rakennuksia. Pääkaupunki Bogota sijaitsee Andeilla, joten vihreät vuoret kehystävät sen jokaista nurkkaa. Aamulenkkini on oikeastaan vuorikiipeilyä. Luontopolku lähtee aivan kotimme vierestä, ja reitillä havupuut ja palmut kohoavat sulassa sovussa, eikä ole harvinaista kuulla aamutervehdystä kolibriltä.

Värit koristavat myös katukuvaa. Bogota on kuhiseva miljoonakaupunki, jossa on nykyään salliva suhtautuminen graffiteihin pitkän poliittisen väännön jälkeen. Ne koristavat jopa kokonaisia kerrostaloja. Graffiteissa risteilee sissisodan symboliikka ja mytologia rinnakkain. Näistä lähtökohdista ei ole minusta lainkaan yllättävää, että Kolumbia on maagisen realismin synnyinmaa.

Elokuvakäsikirjoittajana ja tulevana esikoiskirjailijana olen huomannut, että ympäristö vaikuttaa paljon siihen minkä sävyistä tekstiä syntyy. Kolumbian värit kietoutuvat täällä sanoihin ja ohjaavat päähenkilöitä eri suuntiin kuin muissa maissa. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten tarinat muuttuvat, kun suuntaamme seuraavaksi mieheni työn perässä Tansaniaan. Se on oikeastaan paluumuuttoa, sillä asuin ensimmäiset vuoteni Dar es Salaamissa. “Circle of life” jatkaa pyörimistään. Siinäkin on jotain maagista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *