Amerikkaan suomalaisia vetävät esimerkiksi parempi palkka, rakkaus ja seikkailunjano. Etelä-Indianassa asuva Mari Hendricks ja Seattleen asettuneet Lari Luoma ja Muusa Liinpää kertovat, mikä Yhdysvalloissa hurmasi heidät.

Mainettaan parempi maa

Yhdysvallat oli siintänyt Lari Luoman haaveissa jo pitkään, kun työnantaja ehdotti muuttoa Seattleen. Parempi palkkataso, ostovoima ja lukuisat työmahdollisuudet vetivät IT-alan ammattilaista puoleensa, ja myöhemmin Lari on huomannut maassa paljon muutakin hyvää.

 – USA:ssa on palvelukulttuuri: kun viet auton huoltoon, se huolletaan ja pestään odottaessa. Kaiken tämän saa 3–4 kertaa halvemmalla kuin Suomessa. Yllättäen myös terveydenhuolto on toiminut täällä erittäin hyvin, ja työnantajan vakuutus kattaa koko perheen. Mielestäni Yhdysvallat on mainettaan parempi maa.

Seattlessa asuu huomattava määrä suomalaisia, ja Larikin on viihtynyt kaupungissa mainiosti. Valtameri, vuoret ja järvet näkyvät takapihalle, ja luonto on lähempänä kuin Espoon-kodissa. Karhut, majavat ja valaat piristävät arkea, ja nähtävää riittää.

 – Maa on niin suuri, että autolla voi ajaa kylmästä lämpimään, esimerkiksi sateisesta Seattlesta on kahden päivän matka aurinkoiseen Etelä-Kaliforniaan. Rakastan hypätä autoon uudessa kaupungissa ja ajaa auringonlaskuun suoraa tietä country-musiikin soidessa.

Yksi ikimuistoisimmista hetkistä Yhdysvalloissa oli Larin ensimmäinen vierailu Seattlessa, jolloin hän katseli tuoreen vuokra-asuntonsa ikkunasta Mount Rainier -tulivuorta.

 – Olin ja olen edelleen todella onnellinen, että pääsin muuttamaan yhdelle maailman kauneimmista metropolialueista. 

Suomalainen Lari viihtyy mainiosti Pohjois-Amerikan henkeäsalpaavissa maisemissa.

Suomalaiset viihtyvät Amerikassa luonnon syleilyssä

Amerikka on ihmemaa, ajatteli 12-vuotias Mari Hendricks vieraillessaan Chicagon lähellä asuvilla sukulaisillaan. Kun vuosia myöhemmin rakkaus USA:n armeijan majurin kanssa roihahti, myönteinen mielikuva maasta rohkaisi häntä tarttumaan tilaisuuteen ja muuttamaan Yhdysvaltoihin.

 – Yhdeksän kuukauden seurustelun jälkeen löysimme itsemme Las Vegasin vihkikappelista. Emme kutsuneet häihimme ketään, vaan nautimme kauniista päivästä kahden. Uusi mies, uusi koti ja uusi työ tulivat elämääni rysäyksellä.

Pariskunta asuu 21-vuotiaan poikansa kanssa metsän ja järven syleilyssä Etelä-Indianassa ihastuttavassa, valtavassa puutalossa. Joukko suomalaisnaisia tulee kerran vuodessa Hendrickseille viikonlopuksi, ja Facebookista Mari on löytänyt muitakin Amerikassa asuvia suomalaisia.

 – Olen Suomen ja Amerikan kansalainen, mutta Yhdysvallat on kotini. Suurin osa amerikkalaisista ihmisistä on ystävällisiä, ja elämä Indianassa soljuu rauhallisesti eteenpäin. Täällä on vain niin helppo hengittää.

Suomalainen Mari rakastui USA:n armeijan majuriin, ja siitä alkoi arki Amerikassa.

Seattle täyttymyksenä ja lapsuuden maisemana

Suomalaisia päätyy Amerikkaan myös muilla tavoin kuin työkomennuksen tai naimisiinmenon tähden. Helsinkiläinen Muusa Liinpää ja hänen miehensä kaipasivat maailmalle ja lähtivät lopulta paikallisen työsopimuksen perässä Seattleen.

 – Paluulippua tai työkomennuksen tuomaa turvaa ei ollut, joten muuttaminen jännitti meitä kovasti. Suurella innolla kuitenkin lähdimme suureen seikkailuun. Pian ihastuimme kauniiseen ja turvalliseen Seattleen, missä vallitsee liberaali ja rento tunnelma.

Liinpäidenkin pihassa vierailee metsän asukeista esimerkiksi karhuja, peuroja ja ilveksiä. Muita Amerikassa asuvia suomalaisia Muusa tapaa maanantaisin käsitöiden merkeissä, ja seattlelainen suomalaisyhteisö on muutoinkin sangen aktiivinen. Suomeen perhe ei aio palata.

 – Amerikassa olen ymmärtänyt, että suomalaisten tapa tehdä asioita on vain yksi tapa muiden joukossa. Ystävämme ja työmme ovat täällä, ja lapsemme viihtyvät kotikaupungissaan. Minä kasvoin Helsingissä, mutta Seattle on jälkikasvumme lapsuuden maisema.

Amerikka, erityisesti Seattle, on suomalaisen Liinpään perheen lasten lapsuuden maisema. Tässä äiti ja tytär.

One thought on “Suomalaiset solahtivat Amerikkaan: ”Mainettaan parempi maa””
  1. Asut Tukholmassa jo kymmeniä vuosia ja kaikki jotka tunnen ovat erittäin varovaisia. Itse ja monet tuttuni ja naapurit ovat olleet itsevalitussa karantäänissä jo 6v. Ruoka tulee netistä. Ulkoillaan pervekkeella tai omalla tontilla. Ulkona liikkuu se kuolematon sakki joille ei mikään tieto mee perille. Jos välimatkat pidettäis ni jopa minäkin voisin käydä kävelyllä. Parveke on kyllä hyvä vaihtoehto ja kun ilmat lämpenee niin se on taivas. Lopettakaa se sättiminen Ruotsia kohtaan. Lopputulos toimenpiteistä nähdään myöhemmin. Ei kai tää nyt ole mikään kilpailu mille se jo vähän haiskahtaa. Take care and stay safe!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *