Emma kirjoittaa vieraskynätekstissään unelmien toteuttamisesta ja elämästään tien päällä. Liikkuvassa elämäntyylissä parasta on vapaus, itsenäisyys ja uuden kokeminen.

Olen Emma – kolmekymppinen kemiläislähtöinen oikeustieteen maisteri, matkabloggaaja ja reissuintoilija.

Ennen nykyistä irtiottoani ehdin työskennellä muun muassa käräjänotaarina, oikeudenkäyntiavustajana, pankkijuristina sekä yritysasiantuntijana. Ammatillista taustaani enemmän olen kuitenkin ennakkoluuloton heittäytyjä, jonka intohimona on maailman näkeminen ja kokeminen.

Uskon, että elämää saa ja tulee elää itseään varten ja tehdä siitä juuri omannäköisensä. Oma ydinarvoni elämässä on tällä hetkellä vapaus, jonka ympärille kaikki muu rakentuu. Parhaillaan toteutan suurta reissu-unelmaa Ford Transit -retkeilyautossa eläen ja Euroopassa reissaten. Matkaseurueeseen kuuluvat myös brittiläinen kumppanini Craig sekä borderterrierit Torres ja Vasco.

Yhteistä unelmaa kohti

Tapasin Craigin ensimmäistä kertaa viisi vuotta sitten nicaragualaisessa hostellissa Väli- ja Etelä-Amerikassa reppureissatessani. Kahden sooloreissaajan polut ristesivät tuolloin erottamattomalla tavalla. Craig jakoi kanssani samanlaisen arvomaailman, seikkailunnälkäisen asenteen sekä kyvyn ennakkoluulottomaan heittäytymiseen.

Reissun päätyttyä syksyllä 2018 muutimme yhdessä Porvooseen ja aloitimme työntäyteisen arjen. Samalla mielessämme kytivät kuitenkin jo uudet reissusuunnitelmat. Aloitin säästämisen uutta irtiottoa varten heti ensimmäisestä palkastani.

Kun sopivanlainen ja -hintainen retkeilyauton aihio löytyi yli vuoden etsinnän jälkeen maaliskuussa 2020, saimme viimein alkaa työstämään ja tekemään reissu-unelmastamme totta. Reilussa vuodessa rakensimme ja tuunasimme vuoden 2017 Ford Transitista mieleisemme ”ensiasunnon” ja reissukodin. Korona helpotti projektiamme huomattavasti, kun kaikki matkasuunnitelmat ja sosiaaliset tapahtumat peruuntuivat kertaheitolla.

Jouluna tulee kuluneeksi puolitoista vuotta siitä, kun luovutimme vuokrakaksiomme avaimet Porvoossa, muutimme jäljellä olevan omaisuutemme kanssa reissupakuumme ja aloitimme suuren irtiottomme: riippumattoman reissuelämän tien päällä. Tuntui vapauttavalta huomata, että kaikki mitä elämässään oikeasti tarvitsee, mahtuu tarvittaessa alle 10 neliön retkeilyautoon.

Reissuarki tien päällä

Nykyinen elämäntapamme yhdistää kodinomaisen asumisen, itsenäisen reissaamisen sekä päivittäisen uuden näkemisen ja kokemisen.

Tähän mennessä takanamme on yli 30 000 ajettua reissukilometriä, 24 maata ja muun muassa 14 Euroopan pääkaupunkia.

Olemme usein päätyneet sattumalta ”puskaparkkia” etsiessämme upeisiin paikkoihin, joihin emme ilman retkeilyautoa olisi koskaan eksyneet.

Reissun aikana olen nauttinut vapauden tunteesta, spontaaniudesta ja uuden näkemisestä päivittäin. Olemme saaneet viettää runsain mitoin mielekästä yhteistä aikaa sekä Craigin että koirien kanssa. Treffi-iltoja, jolloin syödään ja juodaan hyvin, on vietetty ympäri Eurooppaa.

Tämä on myös koirien kannalta ylivoimaisesti kaikkein paras ja vaivattomin matkustusmuoto. Torres ja Vasco tuntuvat nauttivat liikkuvasta elämäntyylistämme yhtä paljon kuin omistajansakin.

Päällimmäisenä fiiliksenä kuluneen puolentoista vuoden ajalta on ollut tunne itselleni merkityksellisen elämän elämisestä. Matkustamisen ja uusiin paikkoihin tutustumisen ohella minulla on ollut aikaa keskittyä omiin harrastuksiini ja projekteihini – asioihin, joista nautin ja jotka antavat minulle energiaa. Näitä ovat muun muassa kirjoittaminen, bloggaus, kielten opiskelu, kirjallisuus, luonnossa liikkuminen, liikunta sekä ihan vain kiireetön läsnäolo.

Tunnen syvää kiitollisuutta siitä, että päätimme Craigin kanssa tehdä tästä yhteisestä unelmastamme totta. Olemme saaneet nähdä ja kokea uskomattoman paljon. Toki niitä yksittäisiä huonoja hetkiä ja vastoinkäymisiäkin on mahtunut matkan varrelle. Ne ovat kuitenkin vain hyvin pieni osa kokonaisuutta – tällaisilla hetkillä muistutamme usein toisillemme, ettei se ”normaali” arkikaan yhtään sen auvoisempaa olisi.

Kallista lystiä?

Tien päällä elo on osoittautunut suhteellisen edulliseksi. Toki rahaa saa halutessaan palamaan vaikkapa kuppiloissa ja ravintoloissa, mutta pakolliset kuukausimenomme ovat polttoainetta lukuun ottamatta kaiken kaikkiaan pääsääntöisesti varsin maltilliset. Yllättäviin auton korjauskustannuksiin pitää kuitenkin olla aina varautunut.

Dieselkustannuksissakin voi säästää, kun vain päättää ajaa vähemmän ja viettää enemmän aikaa paikoillaan. Katto pään päältä aurinkopaneeleineen löytyy omasta takaa, joten majoituskustannukset ovat pysyneet melkolailla minimissä. Reissukeittiössämme itse kokkaamalla säästää pitkän pennin. Sähkölaskuista meidän ei ole tarvinnut huolehtia sitten kesäkuun 2021.

Tulevaisuudesta

Craig on reissumme alusta asti tehnyt joustavaa työviikkoa rakennuskonsultointipuolen yrittäjänä. Olemme molemmat olleet tyytyväisiä siihen, miten Craig on onnistunut yhteensovittamaan liikkuvan reissuelämäntyylimme ja haastavan asiantuntijatyönsä sekä löytämään tasapainon työn ja vapaa-ajan välillä.

Koska olin ennättänyt säästää ennen irtiottoamme mukavan kokoisen reissukassan, päätin reissun alkuaikoina olla stressaamatta turhia tulevista työkuvioista. Aika kyllä näyttäisi, millaisen suunnan työurani tulisi seuraavaksi ottamaan. Selvää oli, että tulevan työni tulisi mukautua tämän hetken elämäntilanteeseeni ja reissuarkeeni, ei toisin päin.

Vastaus löytyi yrittäjyydestä: Perustin marraskuussa 2022 oman toiminimen, ja jatkossa minun on tarkoitus työllistää itseni Craigin tavoin paikkariippumattomasti yrittäjänä työskennellen. Yrittäjyyteen hyppääminen tulee olemaan uusi, jännittävä muutos nykyiseen reissuarkeen.

Muutoin tulevaisuudensuunnitelmamme ovat vielä hieman hämärän peitossa. Jossain vaiheessa tahtoisimme löytää jonkinnäköisen kiinteän kodin, johon asettua ainakin osa-aikaisesti aloillemme. On kuitenkin vaikeaa kuvitella, että luopuisimme täysin nykyisestä vanlife-elämäntavastamme; siitä kun on tullut meille niin rakas ja tärkeä osa arkea. Vaikka jonkinlaisen ”tukikohdan” ennen pitkää jostain hankimmekin, tulee tämä elämäntapa säilymään todennäköisesti kiinteänä osana elämäämme myös tulevaisuudessa.

Instagramissa reissuelämääni pääsee halutessaan seuraamaan emmajohannam-nimimerkin takaa. Blogistani www.vanlifepaivakirjat.com löytyy lisää tietoa vanlife-elämäntyyliin, matkakohteisiin sekä muun muassa reissupakun rakennusprojektiin liittyen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *