Vie­ras­ky­nääm­me tart­tui Hei­ni Kum­pu­lai­nen. Heini on Alan­ko­mai­ssa asuva psykologi, jonka Un­tang­led-yritys on erikoistunut ul­ko­suo­ma­lai­sten ja mui­den ex­pat­riaat­tien mielenterveyteen.

Koti-ikävä on erittäin normaali asia kokea ulkosuomalaisena. Kun muutat kauas kotoa etsimään uutta kotia, voit löytää itsesi kaipaamasta jotain mitä sinulla oli aiemmin. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että ulkosuomalaisena aina kaipaa johonkin tai jotakin. Kun olen uudessa kotimaassani kaipaan vanhaa kotimaatani, ja kun vierailen siellä kaipaan uutta kotiani. Olenko tuomittu tuntemaan aina koti-ikävää? Lyhyt vastaus: kyllä, mutta minulla on muutama vinkki miten lievittää sitä edes vähän.

Miksi tunnen koti-ikävää? 

Koti-ikävä on ahdistuksen tunne, joka aiheutuu ollessasi poissa kotoa tai kaukana rakkaistasi. Ihmiset yleensä tykkäävät juurtua jonnekin. Suurimmalla osalla meistä onkin pysyvaä koti, jossa perheemme asuu ja jossa säilytämme meille tärkeitä tavaroita. Rutiinit ovat tärkeitä – on mukavaa mennä naapurikauppaan ja tietää tarkalleen missä tomaatit ovat tai tietää mistä saa kaupungin parasta kahvia. Ulkosuomalaisina päätämme kapinoida tätä normia vastaan. Astumme ulos mukavuusalueeltamme ja muutamme kauas kaikesta mihin olemme tottuneet. 

Katoaako koti-ikävä koskaan? 

Ei, ainakaan oman kokemukeni mukaan. Se tulee ja menee aaltoina vuosien mittaan. En tarkoita, että olisit tuomittu tuntemaan kovaa koti-ikää joka päivä koko loppuelämäsi ajan, mutta luultavasti aina tulee olemaan jotain, mitä kaipaat kotoa silloin tällöin.

Kuinka lievittää koti-ikävää? 

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta joka sopisi jokaiselle lukijalle, mutta olen kerännyt muutamia asioita, jotka voivat auttaa sinua kestämään koti-ikävää paremmin. 

1. Vieraile kotona säännöllisesti

Säännölliset vierailut voivat auttaa niiden päividen yli kun koti-ikävä on pahimmillaan. Silloin on erittäin lohdullista tietää, milloin pääset takaisin kotiin seuraavaksi. Osta vieraillessasi mukaan levy Fazerin sinistä niin voit avata sen huonona päivänä.

2. Löydä uusi yhteisösi 

Yritä miettiä, mitä kaipaat kotoa – onko se tieto mistä löytyy paras vastaleivottu leipä? Vai onko se tutut ihmiset? Voit yrittää löytää kodin tunteen ulkomailla tutustumalla uuteen ympäristöösi paremmin. Kun alat löytää hyvän arki-rutiinin, alat toivottavasti tuntea vähemmän koti-ikävää. 

3. Pysy yhteydessä läheisiisi

Usein kaipaamme eniten kotoa läheisiämme. Siinä tapauksessa on aika hyödyntää teknologiaa. Voimme olla kiitollisia ulkosuomalaisuudestamme aikana, jolloin videopuhelut ovat mahdollisia ja (melkein) ilmaisia! Tunteaksesi, että olet edelleen osa rakkaasi elämää, kokeile mennä yhdessä kävelylle puhuessanne puhelimessa tai valmista illallisateria yhdessä videokeskustelun välityksellä.

Koti-ikävä ja mielenterveys 

On täysin normaalia tuntea koti-ikävää. Kuitenkin joskus koti-ikävä iskee meihin niin kovasti, että alamme saada ahdistuksen tai masennuksen oireita. Jos kaipaat kotia niin paljon, että et jaksa nousta aamulla sängystä, olet menettänyt ruokahalusi tai tunnet fyysisiä ahdistusoireita, on aika löytää joku jolle puhua. Meidän ulkosuomalaisten on opittava tunnistamaan kun koti-ikävä alkaa painaa niin paljon, että mielenterveytemme alkaa kärsimään ja löydettävä sopiva apu eteenpäin siirtymiseen. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *