Tässä Vieraskynä-tekstissä Sauna Maailmalla ja Suomalainen Im Allgäu -blogien kirjoittaja Kati Niemi kertoo, millainen on Saksan saunakulttuuri.

Olen asunut yhteensä 9 vuotta Saksassa, ensin Frankfurtissa vuoden verran ja nykyään asun Saksan Alpeilla pienessä kylässä. Oberreuteen tulin 8 vuotta sitten töihin suomalaiseen hotelliin ja sille tielle jäin. Suomalainen im Allgäu -blogista voi lukea lisää elämästäni, matkakohteista ja nähtävyyksistä täällä päin.

Olen nyt vuoden verran kirjoittanut Sauna Maailmalla -blogia, koska rakastan saunomista ja haluan kertoa suomalaisille, että muuallakin on saunakulttuuria ja että ulkomaalaiset rakastavat myös yhtälailla saunomista. Ulkomaalaisille tahdon kertoa saunan terveysvaikutuksista, suomalaisesta saunasta sekä siitä mitä se meille suomalaisille tarkoittaa. Blogissa on myös esittelyssä ulkosuomalaisten saunoja ympäri maailmaa. Ulkosuomalaiset ovat rakentaneet saunoja milloin minne, koska eihän suomalainen voi elää ilman saunaa.

Näin on käynyt myös allekirjoittaneelle, kolme vuotta sitten valmistui sauna oman talon kellariin ja se oli onnenpäivä. Onneksi on avomies ja ”anoppi” jotka rakastavat myös saunomista. Kolme vuotias poikamme on myös kova saunomaan.

Saksan saunakulttuuri

Monissa kirjoituksissa olen tuonut esille sitä että olen onnellinen siitä kun asun maassa, jossa on saunakulttuuria. Vaikkakin minua joskus hieman naurattaa ja saatan katsella saksalaisten menoa silmiä pyöritellen. Olen kuitenkin onnellinen siitä että Saksassa on saunakulttuuria.

Monessa asiassa me suomalaiset voitaisiin ottaa mallia esimerkiksi saksalaiset menevät kylpylöiden saunamaailmoihin koko päiväksi. He makoilevat, nauttivat, lukevat kirjaa, syövät ja juovat saunomisien välissä. Saunamaailmoissa on monia erilaisia saunoja, eri asteisia saunoja ja ”vanhoja suomalaisia saunoja”. 

Viimeksi mainitut eivät kuitenkaan ole sellaisia mihin me suomalaiset olemme tottuneet.

Vaan ne ovat kuivia, 90 asteisia ja eikä niissä ole kiuasta. Tai jos on kiuas niin siihen ei saa itse heittää löylyä. Monet saksalaiset luulevatkin tietävänsä että suomalaiset tykkäävät kuumista ja kuivista löylyistä. Johtuen varmaan juuri tästä syystä. Olen monesti korjannut heidän vääriä luulojaan. Köyhin tuloksin.

Löylyä ei saa heittää itse

Löylyä ei saa heittää itse vaan sen tulee tekemään saunamaisteri eli saunamaister, joka on käynyt erikseen koulutuksen. Suomalaisista tämä kuulostaa varmaan aivan järkyttävältä. No sitä se oli alkuun itsellekkin. Löylyhetkeä kutsutaan Aufgussiksi ja sen tekee saunamaisteri kerran tunnissa. Aufgussia varten saunaan pakkautuu väkeä kuin pipoa. 

Ensimmäisessä Aufgussissani meinasin kuolla nauruun. Hihittelin itsekseni että mitä h….tiä, en kuitenkaan voinut alkaa nauraa räkättämään, koska se olisi epäkohteliasta. Nykyään käyn vähemmän ja vähemmän yleisten saunojen Aufgussissa, koska ne on aina niin tupattu täyteen. Koska olenhan suomalainen niin en tykkää väen paljoudesta.

Löylyvedessä käytetään aina jotain tuoksua. Saksassa normaalit tuoksut ovat inkivääri-appelsiini, meloni tai joku muu kiva hedelmä. Jossain voi päästä koivun tuoksuiseen löylyyn, aika harvoin olen sellaiseen päässyt. Tervaa ei oikein tunneta eikä käytetä.

Saksan saunasäännöt

Saksan saunomiseen kuuluu myös saunasäännöt, ne on kehitetty varmasti sitä varten että he tietävät mitä tulee tehdä. Saksalainen täsmällisyys ja järjestelmällisyys tulee tässäkin asiassa esiin.

Saunasääntöjä on monia erilaisia mutta niihin kuuluu suunnilleen samat kaikissa. Ensin suositellaan tekemään jalkakylpy, jonka jälkeen suihkuun ja sitten saunaan. Mutta huom vain 15 minuuttia kerrallaan. Ei enempää eikä vähempää. 

Siitä sitten suihkuun tai kylmäaltaaseen ja ehkä virvokkeiden juomista ja lepäilyä. Tämä toistetaan pari kertaa ja välissä kuuluu käydä myös porealtaassa/kylmäaltaassa/suihkussa. Tietenkään näitä ohjeita ole tarkoitus kirjaimellisesti noudattaa vaan ne ovat suuntaa antavia. Varsinkin sellaisille henkilöille joille saunominen ei ole niin tuttua.

Sekasaunat

Kylpylöiden saunamaailmoissa ollaan aina alasti. Uimapukuja ei siellä katsota hyvällä. Saunassa ovat siis miehet ja naiset sekaisin. Saattaa olla että joissain paikoissa on naisille oma sauna-alue erikseen tai sitten ihan oma päivä, jolloin miehillä ei ole mitään asiaa saunaan.

Iso pyyhe

Muista ottaa mukaan kaksi pyyhettä, meinaan toinen on tarkoitus laittaa lauteiden päälle suojaamaan lauteita. Se pitää laittaa niin että se menee jalkojen alta pepun alle. Jos mahdollista niin selän taakse myös jos haluat nojailla. 

Kannattaa olla varovainen, ettei sinun ihosi tai jalkasi osu naapurin pyyhkeeseen tai ihoon, silloin saat ikäviä katseita.

Saunassa

Saunassa pitää olla hiljaa, seinillä lukee kyltit ruhebereit. Saunassa ei kertakaikkiaan saa puhua ei edes kuiskata. Vieruskaveri saattaa alkaa tuijottaa ja röhisemään, että olepa hiljaa. Näin suomalaiselle hiljaa saunassa istuminen on joskus tuskaa. Saunassahan tunnetusti suomalaisenkin juttu alkaa kulkemaan.

Lapsen kanssa saunassa

Olen ollut raskaana ollessa saunassa, ja silloin sain hieman omituisia katseita, mutta kukaan ei tullut sanomaan että häivy täältä. Vauvan kanssa käytiin myös viikottain saunassa ja silloin sain monen kanssa vaihtaa ajatuksia vauvan kanssa saunomisesta. Joskus sain kommentteja että olitpa pitkään vauvan kanssa saunassa tai että oletko varma ettei poikasi pissaa minun päälleni.

Näistäkin selvittiin kun kerroin että olen Suomesta ja vauvan/lasten kanssa saunominen on ihan normaalia. Usein he totesivatkin ”te suomalaiset olette niin tottuneita saunojia” ja niinhän se on. Me suomalaiset olemme saunoneet vauvasta lähtien, joten se on ihan normaalia.

Saksassa voi olla niin että saunomaan on uskaltauduttu teini-iässä tai vasta keski-iän kynnyksellä. Haluankin omalta osalta helpottaa ulkomaalaisten kynnystä mennä saunomaan.

Sauna

Sauna on suomalaisuuden symboli. Kun kerron olevani Suomesta se yhdistetään heti saunaan. Ei ole keskustelua vieraan ihmisen kanssa, jossa ei sivuttaisi aihetta sauna. On ollut ihana huomata, että saksalaisia aidosti kiinnostaa Suomi, sauna ja saunominen.

Tässä oli hieman omia kokemuksia ja tunteita saunomisesta Saksassa. Lisää juttuja erilaisista saunoista, saunojista, saunakultuureista löytyy Sauna Maailmalla -blogista. 

Tämän Vieraskynä-tekstin on kirjoittanut Sauna Maailmalla ja Suomalainen Im Allgäu -blogien kirjoittaja Kati Niemi.

One thought on “Saunominen Saksassa”
  1. Taivaan tosi, tuo suomalaisuuden yhdistäminen saunaan.
    Mielestäni se lähtee tuosta muiden luomasta mielikuvasta suomalaisen suhtautumisesta sauna-alastomuuteen muiden seurassa.
    Suomalainen sauna tuli Keski- Euroopan saunomisen pelastajaksi, heidän oman saunakulttuurin rappion jälkeen. Minne bordelli toiminta oli ajautunut yhteiskunnallisten ja uskonnollisten paineiden vuoksi.
    Nykyisillä Wellness keskuksilla ja hotelleilla ei ole mitään tekemistä tuo menneen kanssa.
    Mutta heidän toiminta ympäristönsä tarvitsi tällaisen terveen suhtautumisen alastomuuteen, mikä meillä Suomessa oli säilynyt viime vuosisadan alkuun.
    Olemme kyllä erittäin onnistuneesti pystyneet myötähäpeämään tuon menneisyytemme vahvuuden pois omasta kulttuuristamme.
    Meillä on jäljellä enää kaveriporukassa yhteisesti saunovat ja perheet. Joiden yhteydessä voimme osoittaa tuota tervettä suhtautumista alastomuuteen.
    Ihmettele edelleen miksi maa joka on tunnettu saunansa alastomuudesta, terveellä tavalla. Ei pysty vaalimaan tätä perintöään, vaan sitä vaalitaan Euroopassa, aina pohjois- Italiaa myöten.
    Uikkari saunat alkavat Gardajärven eteläosista👎

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *