Mielenkiintoinen työpaikka espanjalaisessa yrityksessä paistaa tietokoneesi ruudulla. Pitäisikö hakea? No mikä ettei! Tässä Vieraskynä-tekstissä It Happens in Barcelona -blogin kirjoittaja Jenni Lipponen antaa omat vinkkinsä siihen, miten Espanjassa kannattaa hakea töitä.

1. Ole nopea

Espanjassa useat työhaut ovat auki huomattavasti vähemmän aikaa kuin Suomessa. Siksi työpaikkoihin kannattaa hakea nopeasti. Tyypillinen hakuaika on pari viikkoa, halutuimpiin työpaikkoihin joskus vain viikko.

Espanjassa vain harva yritys ilmoittaa viimeisen hakupäivän työpaikkailmoituksissaan. Hakijoita selataan usein jo hakuprosessin aikana, ja jos hakijoita on paljon tai joukosta löytyy sopiva, haku saatetaan sulkea suunniteltua aikaisemmin.

Kannattaa siis laittaa hakemus menemään pikimmiten, jos työpaikka kutkuttaa mielessä. Parin päivän päästä ilmoitus on saattanut jo kadota.

2. Ole valmis aloittamaan piakkoin

Espanjassa usein myös työtekijöiden palkkaus tapahtuu Suomea nopeammalla aikataululla. Näin kenties siksi, että moni espanjalainen yritys alkaa etsimään työntekijöitä vasta silloin, kun jo oikeastaan tarvitsisi heitä.

Espanjalaisessa yrityksessä voikin unohtaa monen kuukauden varoitusajat; työt alkavat yleensä hakua seuraavan kuun alussa, joskus jopa aikaisemmin. 

Työn aloitusajankohdasta voi tietenkin neuvotella, etenkin jos et ole vielä paikan päällä Espanjassa. Useat espanjalaiset työnantajat odottavat kuitenkin hakijoiden olevan käytettävissä varsin pian, joten liian kauaskantoisia ehdotuksia kannattaa välttää.

3. Espanjassa työhakemus saa olla vapaamuotoinen ja rento

Espanjalaiset eivät ole turhan virallisia työelämässä. Työhakemukset ja niiden tekstit saavatkin usein olla vapaamuotoisia. Espanjalaisen korvaan liian viralliset lauseet kuulostavat yliampuvilta; he etsivät kirjeistä ennemminkin samaistuttavaa ja osaavaa työkaveria. 

Älä siis stressaa liikaa sitä, montako riviväliä tervehdyksen jälkeen tulee olla tai millä ylevällä lauseella kirje tulisi päättää. Siististi muotoiltu ja huolellisesti, mutta rennosti kirjoitettu kirje erottuu joukosta edukseen.

4. Ole ylpeä kielitaidostasi

Espanjassa työnhakijan ei kannata vähätellä kielten osaamista. Esimerkiksi suomalaisten ”ihan hyvä” englanti on Espanjassa todella hyvä enkku. 

Älä siis jumitu liiaksi työpaikkojen kielivaatimuksiin, vaan arvioi osaamisesi suomalaisella mittapuulla hieman yläkanttiin: se vastaa todennäköisemmin espanjalaisten käsitystä kielitaidostasi. 

Harvat paikalliset osaavat muita kieliä hyvin, joten jokainen kieli (jopa vain alkeet) on aina plussaa.

5. Mieti, mistä erityisosaamisestasi työnantaja innostuu

Jos Espanjassa toimiva yritys etsii suomenkielistä työntekijää, mahdollisuutesi tällaisen työpaikan saamiseksi ovat hieman muita työpaikkoja helpommat, sillä kilpailet paikasta vain muiden suomea osaavien kanssa.

Jos suomen kieli ei kuitenkaan ole työnantajan vaatimuslistalla, kilpailet huomattavasti suuremman hakijajoukon kanssa samasta pestistä. Tällöin on hyvä miettiä, mikä tekee sinusta työnantajan silmissä erityisen ja ainutlaatuisen verrattuna muihin hakijoihin.

Erityistaitoja voivat olla esimerkiksi erinomainen englanti, kyvykkyys työskennellä useilla eri kielillä, ”suomalainen” työmoraali ja työskentelytavat tai aikaisemmat kokemukset työelämässä tai harrastetoiminnassa.

Espanjalaiset työnantajat kysyvät harvoin todistuksia tai arvosanoja sanojesi vakuudeksi. Heille tärkeämpää on konkreettiset esimerkit osaamisestasi. Kerro hakemuksessasi pari osaamistasi kuvaava esimerkkiä, joiden uskot työnantajan haluavan kuulla.

6. Älä säikähdä suurta hakijamäärää

Työpaikkasivustolla laskuri pamauttaa faktat eteesi: ”Tähän työpaikkaan on 238 hakijaa”. Kuulostaa hurjalta. Miten muka ikinä selviän voittajana? 

Nykyisin moni työpaikkasivusto kertoo joko jo työpaikkailmoituksessa tai työpaikkaa haettuasi, kuinka moni muu on hakenut kyseistä työpaikkaa. Luvut voivat olla hurjia, mutta älä lannistu. 

On nimittäin olemassa espanjalaisten työnhakijoiden ”heimo”, joka hakee työpaikkoja kuin liukuhihnalla. 

He eivät lue työpaikan vaatimuksia tarkasti, hio hakemuksiaan täydellisiksi tai sovella niitä hakemaansa työpaikkailmoitukseen. Usein nämä tyypit lähettävät ansioluettelonsa miljoonaan eri paikkaan ja toivovat parasta. Eipä siis ihme, että vain hetki sitten ilmestyneeseen työpaikkailmoitukseen on ehtinyt kerääntyä jo useampi hakija. 

Ei siis kannata ottaa hakijamääriä liian vakavasti: todellisuudella mahdollisuutesi työpaikan saamiseksi Espanjassa ovat paremmat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *