Ruotsiin töihin lähtö yllätti niin ensihoitaja Henriikka Salonojan itsensä kuin hänen suomalaisen perheensäkin. Alun hämmennys on vaihtunut sujuvaan arkeen tukholmalaisena ensihoidon ammattilaisena.  

Nuorempana Henriikka Salonojan tulevaisuuden toiveisiin ei kuulunut ulkomaille työllistyminen. Turusta valmistunut ensihoitaja teki vuoden Suomessa töitä, näki sattumalta ilmoituksen Tukholmaan rekrytoitavista suomalaisista ambulanssityöntekijöistä ja päätti koettaa onneaan.  

– Lähdin Ruotsiin töihin sillä ajatuksella, että kokeillaan. Kävin kahdessa haastattelussa Helsingissä ja syyskuussa 2015 muutin Tukholmaan, missä olen siitä saakka asunut.  

Henriikka työskentelee ensihoitajana Tukholman pohjoispuolella Täbyssä, jossa asuu 60 000 asukasta – parikymmentä tuhatta vähemmän kuin Henriikan kotikaupungissa Porissa. 

– Yllätin päätökselläni Ruotsiin töihin lähtemisestä sekä itseni että perheeni. Olen viihtynyt täällä tosi hyvin ja tuntuu, että kokeilustani tulikin melkein koko elämä.  

Upeita uramahdollisuuksia ja ihmisenä kasvua 

Tukholma on tarjonnut ensihoitajalle upeita uramahdollisuuksia: Henriikka on pystynyt kehittämään ammattitaitoaan monilla työnantajan tarjoamilla koulutuksilla, ja kaupungissa myös riittää monenlaisia työpaikkoja alan ammattilaisille.  

– Suomalaisesta ensihoidosta poikkeaa ambulanssikuljetuksen maksuttomuus, erilainen lääkkeiden määrääminen sekä se, että täällä ambulanssikyytiä pyytävälle potilaalle on aina sellainen annettava. 

Aluksi kollegoiden kanssa jutustelu ja eri murteiden ymmärtäminen tuottivat Henriikalle haasteita, mutta nykyään ruotsiksi työskentely sujuu koko ajan sujuvammin ja sujuvammin. Paikalliseen työpaikkakulttuuriin tottuminen on ottanut aikansa.   

– Vaikka olemme naapurimaita, keskustelut käydään täällä aika eri tavalla. Suomalainen saattaa turhautua, kun ruotsalaiset pyrkivät aina saavuttamaan kaikkia miellyttävän ratkaisun ja myönteisen ilmapiirin.  

Henriikka kokee Ruotsiin töihin muuttamisen tehneen hänestä avoimemman ja laajemmin maailmaa katsovan ihmisen. Toisaalta arvostus omaa kotimaata ja suomalaisuutta kohtaan on kasvanut.  

– Ikävöin perhettäni, ystäviäni ja tietysti suomalaista ruokaa.  

Kun Ruotsiin töihin lähtö houkuttaa 

Tukholmaa Henriikka kiittää nopeista kulkuyhteyksistä. Pääkaupunki tulvii elämää: jokaiselle illalle ja viikonlopulle löytyy laaja kirjo aktiviteetteja ja tapahtumia, joihin tarttua. Kritiikkiä Tukholma saa kodin löytämisen kinkkisyydestä.  

– Vuokra-asunnot ovat täällä kiven alla ja maksavat todella paljon.  

Ruotsiin töihin lähtemistä harkitsevia Henriikka kehottaa tarttumaan tilaisuuteen ja uskaltamaan. Jos ruotsin kieltä hallitsee edes jotenkuten sujuvasti ja pitää mielensä avoinna, töitä – ja muita maassa asuvia suomalaisia – löytyy varmasti.  

– Töihin Ruotsiin lähteneitä suomalaisia asuu täällä aivan valtavasti, enkä koe itseäni erityisen ulkopuoliseksi tai ulkomaalaiseksi. Todennäköisesti jään tänne, sillä melkein koko elämäni on nyt Tukholmassa. Suomeen pääsee aina lomilla.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *