Thaimaassa asuu tuhansia suomalaisia pysyvästi tai pysyväisluonteisesti. Kun työt Suomessa loppuivat, Heikki Korpela otti suunnakseen ensin Teneriffan ja sitten Phuketin. Aasiassa suomalainen on oppinut ottamaan rennommin ja arvostamaan terveydenhuoltoa.

Lomat Koh Taolla Thaimaassa vakuuttivat Heikki Korpelan aikoinaan siitä, että hän kaipasi rennompaa elämää. Ennen Thaimaa-unelman toteutumista suomalaisen oli kuitenkin kuljettava monta polkua.

Kun graafikon työt Suomessa loppuivat, Heikki suuntasi kohti Teneriffaa sukelluskouluttajan tehtäviin. Vuosia kerätyt elokuvat, vinyylilevyt ja kiva asunto Tampereen keskustassa – kaikesta oli luovuttava.

– Kolmea laukkua ja yhtä reppua katsellessani tunsin ensimmäistä kertaa elämässäni olevani vapaa, vailla turhaa omaisuutta ja velkojen kahleita.

Kaksi vuotta Teneriffalla vietettyään Heikki kyllästyi Euroopan kylmyyteen ja päätti vihdoin lähteä Thaimaan aurinkoon. Sukelluskouluttajan töitä löytyi suomalaisesta sukellusalan yrityksestä, mutta neljän vuoden jälkeen elämä vei phuketilaisen rantaklubin teknikoksi.

Kotiutuminen lämmön ja palmujen keskelle kävi kivuttomasti – isoksi osaksi paikallisten ansiosta.

– Thaimaalaiset ovat mukavaa porukkaa, ja heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Vaikka thain kieli onkin kehitetty jossakin salaisessa laboratoriossa melko mahdottomaksi oppia, kommunikointi paikallisten kanssa sujuu hyvin.

”Kolmea laukkua ja yhtä reppua katsellessani tunsin ensimmäistä kertaa elämässäni olevani vapaa, vailla turhaa omaisuutta ja velkojen kahleita.”

Rentoa menoa, huomaavaisuutta ja hyvää ruokaa

Phuketissa aurinko paistaa parhaimmillaan yli yksitoista kuukautta vuodessa, ja sää on muutoinkin Heikistä miellyttävä. Herkullinen ruoka ja kulttuuriin kuuluva avuliaisuus viehättävät suomalaista.

Thaimaalaiset pitävät Heikin mukaan aina toistensa puolta, ja perheeltä ja suvulta saatu arvostus on tärkeää.

– Paikallinen tyttöystäväni Gigi on tietenkin paras asia, jonka olen Thaimaasta saanut!

Toisaalta viisumit, työluvat, ajokortit ja muut byrokraattiset päänvaivat meinaavat joskus viedä järjen. Suomalaiseen työkulttuuriin tottunutta paikallisten rentous joskus ihmetyttää.

– Yrittäjä saattaa kesken huippusesongin huomata tienanneensa mukavasti, joten hän laittaa lapun luukulle ja lähtee lomalle. Samoin jos tie pitää päällystää,  ei ole väliä, jos lopputuloksena pintaan jää vaarallisia monttuja ja möykkyjä – tiehän on nyt päällystetty!

Suomalaista viehättää thaimaalaiseen kulttuuriin kuuluva huomaavaisuus. Heikki on kuvan oikeassa laidassa.

Thaimaasta haaveileva suomalainen, toteuta haaveesi

Thaimaassa suomalainen on oppinut nauttimaan elämästä: tärkeintä maailmassa ei ole ura, omaisuus, tai farmari-Volvo vaan se, että voi iloita jokaisesta päivästä, jonka saa viettää perheen ja ystävien kanssa.

– Terveydenhuoltoakin arvostaa eri tavalla, sillä täällä ei kaikilla valitettavasti ole siihen varaa.  Esimerkiksi lääkkeet ovat Thaimaassa kalliita.

Maailmalla oppii suhteuttamaan eri kulttuureja toisiinsa. Thaimaalaisille luonnollinen tai jopa kunniakas asia saattaa näyttäytyä suomalaisen silmissä häpeällisenä – ja päinvastoin.

– Jotkut ihmettelevät esimerkiksi sitä, miksi Suomi maksaa kansalaisiensa opiskelun. He pitävät sitä likaisena: opiskelijahan ei ole itse huolehtinut kustannuksista vaan myynyt itsensä valtiolle.

Kaikkien Aasiassa asuttujen vuosien jälkeen Thaimaa tuntuu Heikistä enemmän kodilta kuin Suomi. Maasta unelmoivia hän kannustaa tarttumaan toimeen ja pitämään järjen päässä.

– Vakuutukset ja raha-asiat täytyy hoitaa kuntoon ennen muuttoa ja muistaa, että harmaa arki koittaa Thaimaassakin. Älä haaveile vaan toteuta haaveesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *