Aïcha työskentelee Tanskassa yrittäjänä.

Aïcha haastaa itseään puhumaan tanskaa niin usein kuin mahdollista. Ulkomaille muutosta haaveilevia hän kannustaa pohtimaan, mahdollistaako muutto oman onnen.

Aïcha on asunut Tanskassa nyt seitsemän vuotta. Ennen muuttoaan hän sai harjoitusta ulkomailla asumiseen viettämällä noin kolme kuukautta Italian Firenzessä.

Tällä hetkellä Aïchan pitää kiireisenä uusi alku työrintamalla. Hän perusti elokuussa yrityksensä DARA Coaching, joka tarjoaa elämäntaitovalmennusta.

– Tällä hetkellä teen yksilövalmennuksia ja workshoppeja pienryhmille. Tavoitteeni on auttaa ihmisiä rikkomaan haitallisten ja negatiivisten uskomusten ja käyttäytymismallien kierto, Aïcha kertoo.

Marraskuussa Aïcha aloittaa ensimmäisen Self Journey -nimisen valmennusohjelman. Sen ideana on käsitellä omaa menneisyyttä, päästää irti mahdollisista rajoitteista ja tutustua itseensä uudelleen sekä vahvistaa itseluottamusta ja henkistä hyvinvointia. Lopuksi valmennuksessa tehdään vielä suunnitelma tulevaisuutta varten jatkuvan kehityksen varmistamiseksi.

Aïcha on huomannut eroja tanskalaisen ja suomalaisen työkulttuurin välillä.

– Koen, että suomalaisessa työkulttuurissa ollaan suorasanaisempia ja mikäli ei ole eriäviä näkemyksiä jonkin aiheen suhteen, sen käsittely on varsin yksinkertaista. Täällä Tanskassa aiheita käydään läpi syvällisemmin, vaikkei niistä oltaisikaan eri mieltä. Tämän lisäksi Tanskassa perjantaiset after workit ja niihin osallistuminen on todella iso osa työkulttuuria ja yhteenkuuluvuutta, Aïcha kertoo.

Monikielisyys on Aïchalle tuttua, sillä hän on kasvanut kaksikielisessä perheessä äidinkielinään suomi ja ranska. Tällä hetkellä hän puhuu miehensä kanssa ranskaa ja muuten arkikielenä englantia.

– Koska ymmärrän paljon tanskaa, olen nyt syksyn aikana haastanut itseäni ja alkanut puhumaan tanskaa aina kun olen tanskalaisten kanssa tekemisissä, ellei kyse ole vähän monimutkaisemmasta aiheesta kuten esimerkiksi verojen hoidosta. Sain tätä varten apua erittäin mukavalta vapaaehtoiselta, jonka kanssa kahvittelemme säännöllisesti ja rupattelemme tanskaksi. Englantia käytän ”turvakielenä” kun en vaikka muista tiettyä sanaa. Koitan vähentää tätä, sillä alkaa tuntumaan siltä, että menetän tähänastisen kieli-identiteettini.

Aïcha tapasi miehensä kolme vuotta sitten.

Terassikahveja joulukuussa

Parasta Tanskassa asumisessa on Aïchan mielestä tanskalaisten ”hygge”-kulttuuri ja sosiaalisuus. Ihmiset viettävät paljon aikaa läheisten kanssa ulkona ympäri vuoden: esimerkiksi terassit ovat auki ympärivuotisesti ja on täysin normaalia kahvitella lauantaipäivänä terassilla joulukuussa.

– Yleisesti ihmiset tykkäävät pysyä aktiivisina esimerkiksi menemällä kävelyille yhdessä ja osallistumalla erilaisiin tapahtumiin, myös ympäri vuoden. Asun nyt vähän Köpiksen ulkopuolella Ølstykkessä, joten täällä on vielä Kööpenhaminaa läheisempi, yhteisöllinen ilmapiiri, jossa tervehditään vastaantulijoita. Muuten kuvaamani puolet pätevät myös pääkaupunkiin.

Aïcha tapasi kolme vuotta sitten miesystävänsä ja tällä hetkellä heidän suunnitelmissaan on jäädä Tanskaan. Suomessa he käyvät säännöllisesti tapaamassa ystäviä ja perhettä. Aïchan mielestä jokainen voi hyötyä ulkomaille muutosta, sillä uudessa ympäristössä ja kulttuurissa oppii paljon sekä maailmasta että itsestään.

– Suosittelisin kuitenkin varmistamaan ennen muuttoa valitun kohteen oman onnen mahdollisuuden. Tämä kattaa taloudellisen tilanteen eli elinkustannukset, palkkatason ja verotuksen, sekä työn ja vapaa-ajan tasapainon ja terveydenhuollon laadun selvityksen.

Aïcha kannustaa selvittämään etukäteen, paraneeko oma elämänlaatu maata vaihtaessa vai seuraako muutosta vain enemmän haasteita ja harmia.

– Jokaisella on omat määritykset onnellisuudesta sekä syystä muuttaa ulkomaille, joten tärkeintä on vastata itselleen kysymykseen: mitä muutto ulkomaille sinulle merkitsee? Ja sitten vain suunnittelemaan mahdollista muuttoa!

Aïcha kannustaa ulkomaille muuttavia selvittämään etukäteen, paraneeko oma elämänlaatu maata vaihtaessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *