Ronja Legrand muutti Tanskaan avarakatseisten ihmisten sekä valon perässä kesällä 2019. Nyt kolme vuotta myöhemmin Ronja ja hänen ranskalainen puolisonsa ovat ostaneet asunnon Kööpenhaminasta, ja kaksikon tulevaisuus näyttää rakentuvan Tanskaan.

Kun Ronja muutti Kööpenhaminaan, hänelle oli hyvin pian selvää, ettei paluu Suomeen houkutellut.

– Siihen oli kaksi selkeää syytä: avarakatseisemmat sosiaaliset ympyrät ja valon määrä.
Suomessa ystäväni tulivat sosioekonomisesti homogeenisestä ryhmästä, jossa arvot ja tulevaisuuden haaveet ja suunnitelmat olivat kovin yhteneväisiä, Ronja kertoo.

Hän otti asiakseen muodostaa Kööpenhaminaan sosiaalisen verkoston – myös työpaikan ulkopuolelle.

Ronjalla on Tanskassa kansainvälinen kaveripiiri.

– Löysinkin pian kavereita boulderoinnin parista. Tanskassa asuvat ystäväni tulevat neljästä eri maanosasta ja edustavat lähes kahtakymmentä kansallisuutta. Koulutustaustamme ja työelämätilanteemme vaihtelevat merkittävästi.

Uusi ystäväpiiri on opettanut Ronjalle avarakatseisuutta ja avoimuutta.

– Suomessa vallitsee oman kokemukseni mukaan tarve konsensukseen, joten on ollut vapauttavaa päästä irti siitä ja voida kertoa mielipiteistään avoimesti sekä tulla kuulluksi.

Avarakatseisten sosiaalisten ympyröiden lisäksi toisena, ehkä jopa merkittävämpänä syynä ulkomailla asumisen viehätykselle Ronja nimeää valon määrän.

– Suomessa kärsin kaamosväsymyksestä ja masennustiloista lokakuusta helmikuuhun. Kun muutin Tanskaan, huomasin noin kaksi viikkoa ennen joulua, että koin oloni aikaisempaa väsyneemmäksi. Silloin tajusin, että elin jo talvea, enkä ollut kärsinyt kaamosoireista koko syksynä. Olin jaksanut käydä töissä, harrastaa ja olla sosiaalinen kuukausina, jolloin yleensä jaksoin vain töihin ja koiran kanssa lenkille. Ymmärsin, ettei lokakuusta helmikuuhun tarvitse olla niin hankalaa, jos valitsen leveyspiirin oikein.

Piipahdus Ranskan työelämässä

Kun Ronja haaveili muutosta ulkomaille, oli hänellä samalla menossa avioeroprosessi.

– Olimme päätyneet silloisen aviopuolisoni kanssa hakemaan avioeroa muun muassa siitä syystä, että halusin ainakin kokeilla ulkomailla asumista. Kaipasin siis maiseman vaihdosta ja ihan fyysisestikin etäisyyttä koko tilanteeseen.

Aineenopettajana työskentelevä Ronja seurasi ulkomaiden työilmoituksia ja hakikin muutamaa työpaikkaa Italiasta. Lopulta hän päätyi Tanskaan sattuman kautta, kun Kööpenhaminan työilmoitukset osuivat Ronjan kiikariin hänen äitinsä muuton vuoksi.

– Äitini oli muuttamassa kesällä 2019 Kööpenhaminaan. Huomasin ilmoituksen Köpiksessä avautuvasta äitiysvapaasijaisuudesta, lähetin hakemuksen ja omaksi yllätyksekseni pääsin haastatteluun. Kahden viikon päästä olin vastaanottanut paikan, saanut virkavapaata vuodeksi ja etsin asuntoa Kööpenhaminasta.

Kun sijaisuuspätkä läheni loppuaan, ja Ronja alkoi etsiä uutta työtä Tanskasta.

– Olen koulutukseltani filosofian maisteri, ja minulla on pätevyys opettaa historiaa sekä yhteiskuntaoppia lukioissa Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Ainoa pikkuongelma oli, etten puhunut tanskaa, joten mahdollisia työnantajia oli tarjolla Kööpenhaminassa kolme ja Malmössä yksi.

Ronja ei onnistunut saamaan töitä lähellä olevista kansainvälisistä IB-lukioista, mutta kuuli kollegaltaan, että Pariisin lipeillä etsittiin hänen kokemustaan vastaavaa opettajaa.

– Jälleen kerran huomasin parin viikon päästä, että edessä olisi muutto uuteen maahan – tällä kertaa Ranskaan. Työpaikka olisi vakituinen, joten voisin halutessani jäädä sinne pysyvästikin.

Tanskasta on tullut koti

Ronja oli kuitenkin jo ehtinyt rakastua Tanskassa – tosin ranskalaiseen mieheen.

Ronja löysi Tanskasta myös ranskalaisen miehensä.

– Palasin takaisin Tanskaan ensisijaisesti puolisoni vuoksi. Hän oli asunut jo kahdeksan vuotta Tanskassa ja koki, ettei enää pystyisi mukautumaan ranskalaiseen, varsin hierarkkiseen työympäristöön.

Palatessaan Tanskaan Ronjalla ei ollut vielä uutta työpaikkaa tiedossa.

– Onneksi onnistuin saamaan osa-aikaisen opetustehtävän Eurooppa-koulusta, joten elämä rullaa aika tavallisten arkiaskareiden ympärillä. Arki on aika samanlaista kuin Suomessa, tosin lähes kaikki kaupungin sisäiset matkat taittuvat pyöräillen ympäri vuoden. Töiden ja harrastusten lisäksi aikaa kuluu myös kielen oppimiseen: istun kahtena iltana viikossa tanskan kielen tunneilla.

Viime aikoina Ronja on saanut paljon hyviä uutisia.

– Tulin valituksi opiskelijaksi Educational Leadership -maisterintutkinto-ohjelmaan, ja olen siitä todella innoissani. Opinnot ovat valtaosin etänä ja pystyn yhdistämään ne töiden oheen, joten voin jatkaa opetustyötä samanaikaisesti. Tämä tietysti tarkoittaa, että tanskan opiskelu jää hetkellisesti hieman taka-alalle.

Lisäksi Ronja ja hänen puolisonsa kirjoittivat hiljattain kauppakirjat uudesta asunnosta.

– Muuttopäivää saa hieman odottaa, sillä asunto valmistuu vasta 2025 – mutta ainakin se kertoo siitä, että ajatuksena on tosiaan jäädä tänne.

Ulkomailla asuminen opettaa

Tanskassa pärjää hyvin englannin kielellä, mutta yksi Ronjan unelmista ja tavoitteista on oppia puhumaan sujuvaa tanskaa.

– Kulttuurista jää paljon oppimatta ja ymmärtämättä, jos ei osaa paikallista kieltä.

Ronjan mukaan ulkomailla asuminen on tehnyt hänestä avoimemman ja rohkeamman.

– Luotan yhä enemmän siihen, että asiat järjestyvät, enkä kanna huolta niin paljoa kuin ennen. Kolme vuotta töitä kansainvälisissä kouluissa on myös opettanut ja muuttanut siinä mielessä, että otan kulttuurieroja paremmin huomioon kommunikoinnissa ja varmistan aina, ymmärsinkö oikein, mitä toinen henkilö sanoo: en oleta, vaan kysyn rohkeasti, mitä tarkoitit.

Hän on myös oppinut paljon itsestään ja oppinut arvostamaan monia asioita Suomessa.

– Olen ymmärtänyt kuinka paljon pohjoismaiset arvot minulle merkitsevät, Ronja tiivistää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *