Kuusi Singaporessa vietettyä vuotta ovat opettaneet Minna Hyvärille verkostoitumisen arvon Kaakkois-Aasiassa. Yrittäjänä toimiva suomalainen pitää Singaporen tulisesta ruoasta ja turvallisesta yhteiskunnasta.

35 eri osoitteessa asunut Minna Hyväri sanoo aina leikillään, ettei ole kotoisin mistään. Kun hänen miehensä alkoi kuutisen vuotta sitten puhua ulkomaille töihin lähtemisestä, ajatus ei tuntunut vieraalta.

Singapore kiinnosti kaksikkoa, ja Minnan mies saikin maasta töitä. Pariskunta laittoi vireille työ- ja maassaololuvat, myi irtaimistonsa ja pakkasi neljä matkalaukkua ja reput.

– Toiseen maanosaan ja helteeseen muuttaminen jännitti. Kotiudun kuitenkin helposti mihin vain, ehkä siksi, ettei minulla ole pitkäaikaisia juuria missään.

Miehen työpaikka suositteli paikallista kiinteistönvälittäjää, joka avusti sähkösopimusten ja puhelinten avaamisissa. Asuntoon muuttaessa televisiokin oli jo viritetty.

– Aluksi en meinannut millään ymmärtää paikallista englannin aksenttia, mutta nykyään korvani on jo harjaantunut.

Hulppeat näkymät Boat Quaylle ja singaporelaiselle finanssialueelle.

Markkinointialan yrittäjäksi – vastoin aiempia odotuksia

Singaporea Minna kuvailee turvalliseksi, siistiksi ja säännellyksi yhteiskunnaksi, jossa esimerkiksi koronakriisiä on hallittu mallikkaasti. Pitkiin työpäiviin tottuneen suomalaisen oli aluksi vaikea löytää töitä, ja hän päätti perustaa markkinointialan yrityksen – vastoin aiempia odotuksiaan.

– En ollut ikinä ajatellut ryhtyväni yrittäjäksi, mutta se osoittautuikin parhaaksi ratkaisuksi uuteen elämäntilanteeseen. Nyt pystyn käymään keskellä päivää kävelyllä, salilla tai uima-altaalla.

Kävelylenkeillä Minna rakastaa ”mennä metsään” – eli paikalliseen, ympäri vuoden vehreään luonnonpuistoon.

– Singaporessa on upea eläimistö: makakeja, varaaneja, kilpikonnia, lintuja…

Työpäivät vierähtävät toimistotöiden lisäksi tapahtumien emännöinnissä, ja Minna on tekemisissä paitsi suomalaisten firmojen myös Suomen markkinoista kiinnostuneiden paikallisten yritysten kanssa.

– Singaporelaiset ovat kiinnostuneita Suomesta, erityisesti koulutuksesta ja terveydenhuollosta. Usein päädymme keskustelemaan myös revontulista ja formulakisoista.

Verkostoituminen kannattaa

Haastavinta on pysyä mukana maan sääntömuutoksissa ja kamppailla työlupien saamisen kanssa. Siinä missä Suomi on individualistinen yhteiskunta, Singapore luottaa yhteisöllisyyden voimaan.

Suhteilla ja verkostoitumisella on Minnan mielestä Singaporessa suurempi painoarvo kuin Suomessa.

– Eräs partneri totesi minulle, että vasta kun hän on oppinut tuntemaan ihmisen ja luottaa tähän, voi bisneskeskustelun aloittaa.

Jos yrittäjyys Singaporessa kiinnostaa, suosittelee Minna lähtemään paikan päälle Kaakkois-Aasiaan. Tapahtumissa käyminen, suositusten pyytäminen ja esittelyt ovat kultaa paikalliseen työelämään solahtamisessa.

Kulttuurieroista kannattaa olla tietoinen: miten puhutellaan, kätelläänkö vai ei, kehen on sopivaa olla yhteydessä…

– Rakenna luottamusta sinnikkäästi. Täällä esimerkiksi käyntikortit ja tittelit merkitsevät paljon ja oikea titteli avaa ovet varmimmin.


Minna Hyväri on asunut elämänsä varrella 35 eri osoitteessa. Nyt koti on Singaporessa.

Tulinen ruoka maistuu ja kulttuurit kiehtovat

Tulinen ruoka on Minnan mielestä yksi mieluisimmista asioista Singaporessa. Purtavaa löytyy Michelin-ravintoloista paikallisia hedelmiä ja salaatteja tarjoaviin ruokakioskeihin, ja Singaporea luonnehditaan usein Kaakkois-Aasian ruokamekaksi.

Kulttuuriantropologina Minnaa viehättää myös maassa vallitseva kulttuurien kimara. Eri uskontokuntien ja etnisten ryhmien juhlapyhiä ja tapoja saa seurata hyvin läheltä.

– Esimerkiksi kotikadullamme on metodistikirkko, kaksi kiinalaista temppeliä, moskeija, pohjoisintialainen islamilainen kulttuurikeskus ja taolainen temppeli.

Singaporen ilmasto on trooppinen, ja aluksi kuumuuteen ja kosteuteen oli haastavaa sopeutua. Ajan kanssa Minna kuitenkin tottui helteeseen, ja nyt hän viihtyy Singaporessa hyvin.

– Elämä on täällä stressittömämpää kuin se aikanaan Suomessa oli. Suomi on kotimaa, mutta koti on nyt Singaporessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *