Ulkosuomalaiset elävät Ruotsissa korona-arkea löyhien rajoitusten keskellä

Venla Valtanen

15.4.2020

Ruotsin toimet koronakriisissä poikkeavat muiden Pohjoismaiden linjauksista. Tukholmassa asuva Satu Ahlman, Skånessa asuva Heidi Vänttinen ja nimettömänä pysyttelevä suomalainen jakoivat meille kokemuksiaan koronakeväästä.

Arki lähes samanlaista kuin ennen

On selvää, että Ruotsin koronatoimet ovat täysin erilaisia kuin muun maailman, kertoo nimettömänä pysyttelevä, Ruotsissa asuva suomalainen. 

Korona ei ole näkynyt hänen arjessaan lähes millään tavalla.

– Harrastan, käyn kaupassa ja tapaan ystäviäni normaalisti.

Ainut todellinen koronan aiheuttama muutos suomalaisen elämässä on ollut se, että hän työskentelee nyt kotona.

– Yhdessä välissä kaupasta loppui wc-paperi, mutta tilanne korjaantui nopeasti.

Koulujen avoinna pitäminen kummastuttaa

Ruotsin rajoitukset ovat Skånessa asuvan Heidi Vänttisen mukaan kehotuksia: osa kansalaisista noudattaa niitä, osa ei. Iäkkäämpiä ihmisiä näkyy kaduilla ja kaupoissa edelleen.

Heidi pysyttelee pääasiassa kotonaan maalla. Kaupassa käydään avomiehen kanssa vuorotellen.

– Tällä hetkellä tuntuu kummalliselta olla suomalainen Ruotsissa, sillä Ruotsin ja Suomen rajoitukset poikkeavat toisistaan niin paljon.

Eniten opettajana työskentelevää Heidiä mietityttää se, että koulut saavat yhä olla auki. Turvavälien noudattaminen ei käytännössä onnistu, sillä luokkahuoneet ovat tietynkokoisia ja oppilaita on aina tietty määrä.

Viikot ovat olleet hektisiä, sillä luokkahuoneopetuksen lisäksi Heidin on täytynyt tehdä nettitehtäviä kotiin jääneitä, oireisia oppilaita varten.

– Ruokalassa kaikki ottavat ruokaa itse, ja samassa tilassa on noin 50–100 henkilöä kerralla. On kummallista, että 50 hengen raja ei koske ruokalaa…

Ulos vain lenkille ja crossfit-salille

Lukujen mukaan Ruotsin tilanne on huono, sanoo Tukholmassa asuva Satu Ahlman. Kuolleita on huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Tukholmassa tartuntoja on eniten, mutta kaupungilla riittää silti väkeä.

– Ravintoloiden terasseilla ja puistoissa on paljon ihmisiä. Kauppakeskuksissa on väljempää.

Töitä suositellaan tehtävän kotona, ja niin toimii Satukin. Viime aikoina hän on liikkunut ainoastaan lenkille ja aamulla aikaisin crossfit-salille, jotta voisi välttää kontakteja. Lähetti jättää ruoat ovelle.

– Ruotsi uskoo ihmisten omaan vastuunkantoon ja kykyyn tehdä viisaita päätöksiä. Jää nähtäväksi, minkä maan strategia on toimivin.

Yrittäjille korona tekee hallaa, ja taloustilanne on muutoinkin koronan vuoksi Ruotsissa heikohko. Satu työskentelee suorituskyvyn, stressinhallinnan ja johtajuuden parissa, ja moni haluaa panostaa näihin asioihin koronankin aikana.

– Niin talous, luonto kuin ihmisetkin joutuvat tässä tilanteessa uuden eteen. Uskon ja toivon, että se tuo kaikille lopulta jotain hyvääkin.

Syvenny aiheeseen

Laura lähti töihin Saksaan au pairiksi ja aikoi palata Suomeen, mutta Eurooppa vei mennessään

Laura Ryhänen on oleskellut ja työskennellyt monessa Euroopan maassa. Vuonna 2017 hän palasi töihin Saksaan oltuaan pitkään Isossa-Britanniassa. Ahkera nainen on paitsi Stuttgartin mediayliopiston työntekijä, myös suomalaista musiikkia keskieurooppalaisille tutuksi tekevä maailmanmuusikko.

Lue koko artikkeli »

Osallistu keskusteluun

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *