Lukuisat suomalaiset muuttavat Ruotsiin töihin ja opiskelemaan. Sieltä löysivät kotinsa myös Iida Salmi ja Heidi Vänttinen, joiden suunta alkoi naapurimaahan muuttamisen jälkeen kirkastua.  

Koirille passit ja Ruotsin lenkkireiteille 

Ulkomailla – esimerkiksi Ruotsissa – asuminen kuuluu monen suomalaisen unelmiin, mutta usein toiveiden toteuttamiseksi tarvitaan jotakin pysäyttävää. Kouvolalainen Iida Salmi huomasi seitsemän kaupan alalla vietetyn vuoden jälkeen kaipaavansa elämäänsä käännöstä täysin toiseen suuntaan.  

–  Alanvaihto oli aiemminkin muhinut mielessäni, mutta silloin ahdistukseni kasvoi niin suureksi, että jonkin oli muututtava. Vauhdikkaana ihmisenä päätin ihan vitsillä hakea Ruotsiin töihin – jostain syystä ajattelin, ettei Ruotsissa ole suomalaisille mitään ihmeellistä tarjolla.  

Puhelinhaastattelu luisti hyvin, ja jo samana päivänä Iida nappasi työpaikan ja alkoi suunnitella muuttoa Dals-Ediin Länsi-Götanmaan lääniin. Kun kimpsut ja kampsut oli pakattu ja passit hommattu koirillekin, matka ja kotiutuminen Länsi-Ruotsin helmeen kävi leikiten. Tällä hetkellä Iida asuu Bäckeforsin kylässä miesystävänsä kanssa.  

– Luonnon rauhasta saa nauttia täällä samoin kuin Suomessakin: lähimetsä alkaa kotipihalta, ja voin päivittäin viedä lemmikkini upeisiin maisemiin. Eläinystävänä pidän myös siitä, että kotikylämme teillä ja lenkkireiteillä kulkee paljon metsäneläimiä.  

Tresticklanin kansallispuistossa koirien kanssa.

Ruotsissa sijaa suomalaisillekin 

Alun perin yksin koirineen muuttanut nuori nainen löysi vuodessa Ruotsista itselleen työpaikan, puolison ja huimasti uusia tuttavuuksia. Iida kokee saaneensa rohkeasta siirrostaan aivan uudenlaista voimaa ja luottamusta itseensä.  

–  Kun lähdin tänne, tiesin, etten matkustaisi maitojunalla takaisin Suomeen. Sillä ajatuksella olen elämääni tänne rakentanut. Seuraavaksi tarkoituksena olisi ostaa oma tupa ja aloittaa ruotsin kielen opiskelu.  

Monia suomalaisia Ruotsissa yhdistävät merkkipäivinä talojen pihoilla liehuvat siniristiliput. Iida puolestaan kertoo pitävänsä villasukkia ympäri vuoden, syövänsä paljon salmiakkia ja lakritsia ja kaipaavansa kunnon piimää.  

–  Ruotsissa asumisesta haaveileville suomalaisille sanoisin, että tervetuloa! Täällä on ihmisen hyvä olla, ja monet ruotsalaiset yritykset tarvitsevat lisää suomalaisia työntekijöitä. Ruotsiin muuttaminen on ehdottomasti ollut elämäni paras päätös.  

Opettajaksi ja ratsastajaksi lahden toiselle puolen 

Porvoolainen kilparatsastaja Heidi Vänttinen sai kipinän Ruotsia kohtaan vuoden mittaisella virkavapaalla, jonka hän vietti hevostöissä Skånessa. Suomeen saapumisen jälkeen elämä kolhi kotiinpalaajaa: Heidi erosi miehestään ja sairastui masennukseen. Hämärän keskelle tarvittiin uutta, kirkkaampaa suuntaa.  

– Päätin hakea saksan ja englannin opettajan töitä Skånesta, sillä kaipuu hevosten luvattuun lääniin oli kova. Ruotsissa asui jo valmiiksi ystäviä ja sukulaisia, joten luotin siihen, että asiat järjestyisivät. Ja niinhän ne tekivät!  

Toisella kerralla kotiutuminen Ruotsiin sujui sulavammin, sillä paikallinen henkilötunnus oli jo valmiina. Syksyn aikana palaset loksahtelivat paikoilleen: uusi koulu tuntui hyvältä, ruotsalainen avomies löytyi jo muutaman viikon jälkeen ja ennen joulua pariskunta löysi jo yhteisen maatilan kodikseen.  

– Työpäivän jälkeen on ihanaa palata kotiin maaseudun rauhaan. Kotimme lisäksi parasta Ruotsissa on avomieheni, hevoskulttuuri sekä ihmisten ystävällisyys ja auttavaisuus. Opettajuuden lisäksi rakastan työtäni ratsastuksen parissa. 

Heidi edustaa hevosensa kanssa Suomea Jonköpingin Horse Show’ssa. Kuva: Pernilla Hägg

Suomalaisille uusia unelmia Ruotsissa  

Monet opetusalalla työskentelevät suomalaiset kohtaavat Ruotsissa uudenlaisen koulumaailman. Opettajista on Ruotsissa jatkuvasti pulaa, ja Heidin mukaan lähes kuka vain voi päätyä opettajaksi.  

– Suomessa kasvatuksen ammattilaisia arvostetaan enemmän, ja saankin Skånessa usein kysymyksiä kotimaani mainioista Pisa-tuloksista. Toisaalta Ruotsissa opetus on ainakin osittain modernimpaa ja luokissa keskustellaan enemmän, mikä on mielestäni myönteistä.  

Kokemuksestaan oppineena Heidi tietää sanoa, että elämän syliin kannattaa heittäytyä. Suomalaisille voi Ruotsista löytyä uusia unelmia ja sellaisia tilaisuuksia, joita ei ajattelisi olevan olemassakaan.  

 –  Elän täällä hevoshaavettani todeksi: tuomaroin, kilpailen, pidän valmennuksia ja omistan kolme hevosta ja viisi kissaa. Minulla on uusi elämä Ruotsissa, ja olen juuri nyt todella onnellinen.  

One thought on “Suomalaisten riemua Ruotsissa: ”Tämä on ollut elämäni paras päätös””
 1. Vahingossa minäkin olen tänne jäännyt.
  54 vuotta in täällä tallusteltu. Ehdottomasti mailman helpoin maa asua.
  Töitä olisi ollut Suomessakin. Hyvä palkkakin mutta, miten on jos haluan vapaata ” million halua ” . Hyytäviä vastsauksia. ” Ei käy ”. Täällä on aina käynnyt.
  Tiedän että olen aivan eri ihminen.
  Niinkuin esimerkiksi hallitsen Ruotsin kielen lukenut/ opiskellut Englandin Portugalin. Lisäksi Saksan teknillisen sanaston. Jos asuisin Suomessa. Olisin varmasti raristi niinkuin moni minun kavereista on Suomessa.

  Kiitos tälle maalle että, minusta on tullut mailman kansalainen. Nykyään kutsun itseäni . Multikansalainen . Toisin sanoen ölen sen maan kansalainen missä sillä hetkellä ölen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *