Helsingissä kasvanut Satu Ahlman lähti pari vuotta tradenomiksi valmistumisen jälkeen Arabiemiraatteihin, minkä jälkeen muutto Ruotsiin tuntui mutkattomalta. Yhteensä Pohjanlahden tuolla puolen asuttuja vuosia on tähän mennessä kertynyt kymmenen.  

Satu Ahlmanin tie on vienyt kuusi kertaa ulkomaille: kolmesti Tukholmaan ja kolmesti Arabiemiraatteihin. Kokeneena muuttajana hän rohkaisee muitakin kurkottamaan unelmiinsa ulkomailla asumisesta – kuten muutosta Ruotsiin.  

– Ruotsiin on helppo lähteä Suomesta, sillä maat muistuttavat niin monessa toisiaan. Jotta uuteen kulttuuriin ennättää tutustua, suosittelen viettämään samassa paikassa ainakin kaksi tai kolme vuotta.  

Kauemmaksikin kannattaa Sadun mukaan lähteä esimerkiksi sen tähden, että etäämmältä oman kulttuurin näkee usein tarkemmin.  

– Erityisesti Dubaissa ja Abu Dhabissa asuessani opin arvostamaan uudella tavalla Pohjoismaita: luontoa, puhdasta ilmaa ja asioiden hoitamisen helppoutta.  

Muutto Ruotsiin toi malttia ja mannaa työuralle  

Jo lukiossa kielet – erityisesti ruotsi – kiehtoivat Satua, ja parin vuoden kuluttua tradenomiksi valmistumisesta hän antoi siipiensä kantaa Arabiemiraatteihin asti. Siellä asuttuaan hän haki opiskelemaan kauppatieteitä Tukholman yliopistoon, ja niin ensimmäinen muutto Ruotsiin oli edessä.  

– Muutto Ruotsiin tuntui luontevalta, sillä kasvoin kansainvälisessä ilmapiirissä ja olin jo aiemmin muuttanut kauas kotoa. Enemmän jännitin opiskelua ja asioiden hoitamista ruotsin kielellä.  

Nykyisessä työssään yrittäjänä ja liikkeenjohdon konsulttina Satu käyttää ruotsia, englantia ja suomea ja matkustelee paljon. Tukholmassa hän viihtyy loistavasti ja kiittää kaupunkia sen kansainvälisestä ilmapiiristä. Yhteensä pääkaupungissa asuttuja vuosia on kertynyt kymmenen. 

– Urani kannalta erityisesti toinen muutto Ruotsiin on ollut kullanarvoinen. Tärkeää on ollut myös oppia, että kaikissa kulttuureissa on puolensa. 

Vaikka mieli välillä halajaa suomalaiseen suorasukaisuuteen, on Ruotsissa työskentely ja asuminen auttanut katsomaan kotimaankin työskentelytapoja uusin silmin. Ruotsalaisessa työelämässä arvostetaan Suomea enemmän yksimielisyyttä, ja paikallisen kokouskulttuuriin tottuminen on ottanut aikansa.  

– Jonkinlaista malttia muutto Ruotsiin on opettanut. Päätöksen tekeminen voi kestää täällä kauan, mutta kun konsensukseen päästään, kaikki laittavat itsensä likoon yhteisen tavoitteen toteutumiseksi.  

Naapurimaasta kodiksi 

Konsensushakuisuuden lisäksi on tiettyjä muitakin kulttuurisia stereotypioita, joiden paikkansapitävyys on yllättänyt Satua. Diskuteerauksen lisäksi naapurimaassa nimittäin todella fiikataan

– Huomasin heti, että täällä kahvilla käyminen on se juttu. Ruotsalaiset oikeasti pitävät siitä.  

Nyt kolmannen Ruotsin-muuton jälkeen Satu ei tuosta vain muuttaisi maasta pois. Toisaalta muualla asuminen ei ole sula mahdottomuuskaan: arki on aina arkea, ja hyviksi havaitut rutiinit kantavat kaikkialla pitkälle.  

– Voi olla, että lähden täältä joskus työn vuoksi johonkin toisaalle. Luultavasti kuitenkin palaisin Ruotsiin takaisin, sillä tämä maa on nyt kotini.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *