Lähes joka kylässä ja kaupungissa on omat joulumarkkinansa.

Ranskan Provencessa asuva Tiina kertoo asuinseutunsa joulunviettotavoista ja -perinteistä. Jouluna pöytään katetaan 13 eri jälkiruokaa, ja jouluruoho kertoo tulevan vuoden menestyksestä.

Tiina huomauttaa, että Ranska on iso maa, jossa jouluperinteet saattavat vaihdella suurestikin eri osissa maata. Esimerkiksi Normandiassa ja Alsacessa ruokaperinteet saattavat olla aivan erilaisia kuin Provencessa.

Provencen alueelle tyypillisiä jouluperinteitä ovat muun muassa jouluruoho ja -seimi. Joulukuun neljäntenä, Pyhän Barbaran päivänä, istutetaan jouluruoho. Kauppojen kassoilla myytävien vehnänsiementen tuotto menee usein hyväntekeväisyyteen.

– Siemenet kylvetään lautaselle multaan tai kostutetun talouspaperin päälle, ja jouluna nähdään, kuinka menestyksekäs uudesta vuodesta tulee. Jos ruoho on kasvanut tuuheaksi, on odotettavissa taloudellisesti hyvä vuosi, Tiina kertoo.

Jouluseimiä rakennetaan eri puolille kaupunkia sekä kirkkoihin. Kodeissa seimeen hankitaan ennen joulua uusia elementtejä tai hahmoja, joita kutsutaan nimellä santons. Isoimpiin seimiin on rakennettu kokonainen kylä, jossa on maaseudun eläimiä, kylän ihmisiä ja tietysti itse seimi eli crèche.

Jouluruoho symboloi sitä, kuinka menestyksekäs uudesta vuodesta tulee.

Keskiyön messua vietetään kirkoissa 24.12. ja jouluateria syödään seuraavana päivänä. Yöllä Père Noël jättää lahjat lapsille, ja ne avataan joulupäivän aamuna.

– Kaikissa kodeissa uskonnollisia perinteitä ei noudateta, ja monikulttuurisuus tuo Ranskassa jouluun omat mausteensa, Tiina huomauttaa.

Suomalais-ranskalainen joulu

Tiinan perheen jouluateria on yleensä melko suomalainen, mutta siihen kuuluu esimerkiksi tarjotin, jolla on Provencen 13 jälkiruokaa. Lisäksi perhe ostaa suklaisen jouluhalon ja samppanjaa.

– Istutamme joulukuun alussa jouluruohon ja käymme aattona katsomassa katedraalin jouluseimen, sytytämme kynttilät ja nautimme joulutorilla hehkuviinin glögin asemasta.

Perhe viettää joulua suomalaiseen tapaan jo aattona, mutta välipäivinä he saattavat ajella maaseudulle ja syödä ranskalaisen lounaan jossakin kylistä.

– Loppiaisena syömme kuninkaiden kakkua, la galette de rois, johon on piilotettu pieni santons-figuuri. Se kuka löytää lautaseltaan santonsin, saa päähänsä paperisen kruunun.

Tiinan mukaan perinteisellä provencelaisella jouluaterialla pöytään katetaan kolme valkoista pöytäliinaa sekä kolme kynttilää, jotka symboloivat pyhää kolminaisuutta. Illallisella tarjoillaan seitsemän ruokalajia, jotka ovat pääasiallisesti keittoa, kaloja, vihanneksia ja ehkä jopa etanoita. Nykyään joulupöytään ovat löytäneet tiensä myös osterit. Luku seitsemän viittaa Neitsyt Marian seitsemään suruun.

– Ranskalaisille maistuu jouluna erityisesti hanhenmaksaleipä viikunahillolla sekä juomina tietysti samppanja ja hyvät viinit. Myös kalkkuna kuuluu usean kodin jouluun, sekä jälkiruokana täytekakku, jouluhalko.

Santons-figuureja on lukuisia erilaisia.

Jälkiruokaperinne ja markkinatunnelmaa

Provencessa joulupöytään katetaan 13 jälkiruokaa. Jouluaaton keskiyön messun jälkeen tarjolla on esimerkiksi taateleita, pähkinöitä, pikkuleipiä, jouluhalko, calissons-makeisia ja nougata. Pompe à l’huile on eräänlainen fougasse, makea vaalea leipä.

– 13 jälkiruokaa kuvastaa Jeesusta ja 12 apostolia. Vieraiden tulisi ainakin maistaa jokaista tarjolla olevaa herkkua. Kaupoissa on myös myynnissä valmiita tarjottimia, joihin on koottu 13 erilaista makeaa tarjottavaa.

Lähes kaikissa ranskalaisissa kylissä ja kaupungeissa on marraskuun viimeisestä viikonlopusta jouluun saakka joulumarkkinat. Niin myös Provencessa, jossa myynnissä on perinteisesti koruja, laventelituotteita, joulukoristeita, huiveja ja laukkuja.

– Tietysti myynnissä on myös makeita leivonnaisia, paahdettuja kastanjoita sekä ranskalaista glögiä. Lasten suosikki joulumarkkinoilla on tivoli, jonka vilkkuvalot ja äänet tuovat oman säväyksen välimerelliseen jouluun. Täällä järjestetään joulukuussa myös kansainväliset joulumarkkinat sekä oliivimarkkinat, missä on oliivituotteiden lisäksi myynnissä tryffeleitä.

Joulu alkaa siis näkyä katukuvassa hyvissä ajoin, ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

Tiinan perheen joulussa yhdistyvät suomalaisuus ja ranskalaisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *