Koronaviruspandemia muuttaa monen ulkosuomalaisen työtä ja vapaa-aikaa. Tunnelmia omasta kotoiluarjestaan kertoivat Saara Nurmo Englannista, Mark Nylander Yhdysvalloista ja Päivi Ranskasta.

Työn löytäminen vaakalaudalla

Isossa-Britanniassa oli perjantai-iltapäivään 3.4. mennessä todettu yli 38 000 koronavirustartuntaa, ja maassa määrättiin viime viikolla tiukkoja rajoituksia.

Koronaviruspandemia iski huonoon aikaan Lontoossa asuvan Saara Nurmon elämässä. Tammikuussa aloitettu työhakemusten kirjoittaminen ja työvoimatoimistoissa juokseminen ei ole tuottanut tulosta – eikä pandemia paranna tilannetta.

  – Tarvitsen työpaikan koronasta huolimatta. Nyt kun maailmantalous on kriisissä, en tiedä, kuinka minun käy.

Korona vaikuttaa Saaran tilanteeseen vakavalla tavalla. Arkipäivät Englannissa kuluvat korttia pelatessa muiden kotoilijoiden kanssa.

 – Poikaystäväni on lomautettuna, ja kämppiksemme pitää toimistoa kotona.

Epätoivoista tunnelmaa ja etätöitä

Knoxville Tennesseessä Yhdysvalloissa ei vielä ole paljon koronavirukseen sairastuneita, ja siksi osa paikallisista ei tunnu ottavan varoituksia tosissaan. Kaupungissa asuva Mark Nylander on kuullut, että ihmisiä pelottaa enemmän taloudellinen tilanne kuin koronavirus.

Liikkeiden sulkeminen, irtisanomiset ja epätietoisuus tekevät hallaa monen mielelle.

Viime viikkojen huoli on vaihtumassa apatiaksi ja epätoivoksi. Itsemurhia on tehty viimeisen viikon aikana enemmän kuin koko alkuvuoden aikana yhteensä, tietää Mark.

IT-alalla työskentelevä suomalainen pystyy onnekseen tekemään vaivatta työnsä etänä. Korona on kuitenkin romahduttanut firman liikevaihdon.

Omat harrastuspaikkani ovat kiinni, ja tilaan kaikki ruuat poimintapalveluna.

Vireä kaupunginosajärjestelmä yrittää auttaa alueen tukea tarvitsevia asukkaita. Suomalaisena Mark kokee tottuneensa ”mökkielämään” helposti, ja naapureiden kanssa on tullut vaihdettua kuulumisia jopa enemmän kuin aiemmin.

– Tietysti tilanteen vakavuus painaa mieltäni. Muutaman viikon kuluttua voi olla toisenlaiset mietteet.

Ranskassa on tehty tiukkoja ulkonaliikkumisrajoituksia, ja vain välttämätön liikuskelu kodin ulkopuolella sallitaan. Tässä maisemia Päivin kotipihasta.

Poikkeuseloa lasten ehdoilla

Ranskassa oli perjantai-iltapäivään 3.4. mennessä todettu yli 60 00 koronatartuntaa, ja ulkonaliikkumisrajoitukset astuivat voimaan maaliskuun puolivälissä. Kaikki työnantajat eivät suhtaudu myönteisesti kotitoimistoon siirtymiseen, ja ulkonaliikkumisrajoituksia rikotaan usein, kertoo Strasbourgin liepeillä asuva Päivi.

Kaunis keväinen sää saa ihmiset pihalle, vaikka karanteeni on päällä. On valitettavaa, että kaikki eivät usko ohjeistusta. Meillä on onneksi aidattu piha, jossa hyvistä keleistä voi nauttia.

Päivi ja hänen miehensä tekevät töitä kotoa käsin, ja perheen alakouluikäinen lapsi käy kotikoulua jo kolmatta viikkoa.

Korona-aikaa eletään lasten ehdoilla, ja Päivin perheessä pikkuihmisiä on kolme: alakouluikäinen, tarhakouluikäinen ja alle tarhaikäinen.

– Koronapelkoa lisää se, että lapsemme ovat vielä pieniä. Onneksi he ymmärtävät tilanteen, ja naapurin lapsille heilutellaan aidan takaa.

Ranskalaiset lähtevät helposti barrikadeille, ja pandemian jälkeen tilanne saattaa kiristyä maassa talouden lisäksi monella muullakin tavalla.

– Toivon, että suurimmilta barrikadeilta vältyttäisiin. Nyt on aika nauttia mukavasta säästä kotipihassa, olla positiivisin mielin ja hoitaa kotikoulua ja töitä niin hyvin kuin mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *