Suomalaisen tie voi viedä Ranskaan esimerkiksi työkomennuksen tähden. Kansainvälisessä ranskalaisjohtoisessa yrityksessä työskentelevä Mikko Ropponen asuu perheensä kanssa Pariisissa ja kertoo, millaista on arki maailman suosituimman matkailukohteen sykkeessä.

Tunnelma oli sanoinkuvaamaton, kun Ranska vei voiton jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa vuonna 2018. Suomalainen Mikko Ropponen oli juuri muuttanut perheineen Ranskaan, keskelle riemuisinta kisahuumaa.

– Kaikki olivat yhtä kisojen tähden. Alkuaikamme Pariisissa oli muutoinkin ihanaa, kun nähtävää ja koettavaa riitti.

Ranskaan Ropposet päätyivät Mikon työkomennuksen tähden: uusi tehtävä ranskalaisjohtoisen kansainvälisen yrityksen palveluksessa edellytti Pariisin lähellä asumista. Kun arki alkoi syyskuussa, kesäretket vaihtuivat töiksi ja koulunkäynniksi.

Perheen lasten oli Ranskan oppivelvollisuuslain nojalla mentävä paikalliseen kouluun, ja aluksi vieras ympäristö tuotti pojille haasteita. Mikon kielikurssi pääsi alkamaan vasta lokakuussa, ja ranskan oppiminen oli vaimollekin vaikeaa.

– Ajattelimme kuitenkin, että mahdollisuuteen oli tartuttava ja että kaikesta selviää suomalaisella periksiantamattomuudella.

Ranskan kauniissa maisemissa kelpaa suomalaisen perheen pyöräillä. Tässä Mikko lastensa kanssa.

Elävä kulttuuri viehättää suomalaista Ranskassa

Kun perhe alkoi oppia ranskaa, elämä Pariisissa alkoi soljua paremmin. Mikko tunsi kieltä jo jonkin verran koulusta, ja hän oli myös aina ollut kiinnostunut Ranskan historiasta.

Menneen lumon lisäksi suomalaista viehättävät Ranskassa sää, valon määrä talvisin sekä pääkaupungin loistavat yhteydet minne tahansa. Maa on niin laaja ja monipuolinen, ettei näkeminen lopu heti.

– Pariisi on todellinen suurkaupunki. Kaikki tarvittavat palvelut löytyvät kotikorttelistamme, ja julkisella liikenteellä pääsee kätevästi sekä lähelle että kauas.

Ranskaaan muuttaminen on kasvattanut suomalaista kärsivällisemmäksi. Kielitaito on karttunut, kansainvälinen työyömpäristö on tuonut uusia ystäviä ympäri maailmaa ja kyky hahmottaa asioita monelta kannalta on karttunut.

– Olen saanut uudenlaista näkökulmaa siihen, mikä on oikeasti tärkeää.

Ranska ja Suomi, yö ja päivä

Ranskassa asuminen on avannut Mikon silmät näkemään, miten helppoa Suomessa on elää – ja kuinka paljon ihmiset silti valittavat. Pohjoisessa on turvallista ja siistiä eikä työelämää leimaa yhtä vahva kilpailullisuus.

– Ranska ja Suomi ovat monessa asiassa yö ja päivä. Suomalainen kulttuuri on rehellinen ja hiljainen, kun taas ranskalainen on latinalainen ja meluisa.

Toisaalta sekä suomalaiset että ranskalaiset arvostavat luontoa ja ovat ylpeitä omasta tekemisestään ja kulttuuristaan. Suomessa huomion vie sää, Ranskassa gastronomia. Kaikkein suurin ero Mikon mielestä on yksilön ja yhteisön suhde vapaa-ajalla ja työelämässä.

– Suomalaiset tekevät työnsä yhteisönä ja ovat vapaalla yksilöitä, ja Ranskassa tämä on toisinpäin. Ranskalaiset ystävystyvät hitaammin, ja Suomessa kavereiden ja tuttujen saaminen on helpompaa.

Työpäivät ovat Ranskassa pidempiä kuin Suomessa. Samalla työkavereita kannustetaan aidosti eikä toisten menestyksestä olla yhtä kateellisia kuin pohjoisessa.

Ropposten nykyinen koti, Pariisi, hehkuu auringonsäteissä.

Opettele ranskaa ja luota, että kaikki järjestyy

Suomessa Ropposet vierailevat jouluisin ja kesäisin, ja isovanhempiin ja muihin läheisiin pidetään yhteyttä videopuheluiden ja sosiaalisen median välityksellä. Välillä perhe syö suomalaista ruokaa, ja kotona kaikuu suomalainen musiikki.

– Puhumme suomea kotona, ja keskiviikkoisin pojat menevät Suomi-kouluun.

Mikon työkomennus kestää kolmesta viiteen vuotta, mutta suomalainen voisi ehkä kuvitella jäävänsä Ranskaan pidemmäksikin aikaa.

– Ranska on ihan hyvä maa asua. Täällä on hieman rennompi elämänasenne kuin Suomessa ja hyvät surffausmahdollisuudet.

Ranskaan muuttavaa suomalaista Mikko kehottaa olemaan aktiivinen omien oikeuksiensa vaatimisessa – ja opettelemaan ranskaa.

– Matkustele paljon, sillä Ranska on muutakin kuin Pariisi ja Nizza. Ole kärsivällinen. Kyllä kaikki lopulta järjestyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *