Talvella Azoreiden turistivirta vähenee, mutta leutoa säätä ja levollisuutta riittää. Opiskelijavaihdossa portugalilaisen miehen aikanaan tavannut Johanna Maldonado kokee olevansa Azoreilla onnellisempi kuin pohjoisessa.

Hurrikaani Lorenzon jälkeisenä aamuna aurinko paistoi ja meri raivosi, mutta Azorit selvisi ilman suurempia vaurioita. Johanna Maldonado on elänyt Azoreiden Terceiralla vasta puoli vuotta, mutta hän on ehtinyt jo kokea saarilla monenlaista.  

– Se oli todellista luonnonvoimien ilottelua! Parasta Azoreilla asumisessa on leuto, subtrooppinen ilmasto ja joka puolelta pursuava vehreys.  

Vuosia aiemmin Johanna tapasi portugalilaisen miehensä Erasmus-opiskelijavaihdossa Tšekissä, ja pari ehti asua kolmisen vuotta Suomessa. Etelän aurinko ja haave osittaisesta omavaraisuudesta saivat heidät kuitenkin suuntaamaan Portugaliin – ensin Suur-Lissabonin alueelle Sesimbraan.  

– Suomen taakse jättäminen – ehkä loppuiäksi – tuntui haikealta, ja sopeutuminen ei ollut niin auvoista kuin kuvittelin. Olin kuitenkin lapsena asunut Virossa pari vuotta, ja siitä asti matkahaaveet olivat pitäneet minua otteessaan.  

Azorit tarjoilevat talvella lämpöä ja rauhaa
Talvi Azoreilla voi näyttää näinkin leudolta.

Talvella Azoreilla on leutoa ja leppoisaa 

Kotiutuminen piti aloittaa pian alusta, sillä Johanna ja hänen miehensä päättivät muuttaa Sesimbrasta Azorien saarille. Luonnon rauha ja maaseutumaisuus viehättivät suomalais-portugalilaista paria samoin kuin alhainen hintatasokin. Talvella Azoreilla käy vähemmän matkailijoita ja saaret hiljenevät.  

– Talvella Azoreiden sää vaihtelee hurjasti: välillä tuulee ja myrskyää, välillä taas nautitaan leppeästä auringonpaisteesta. Sää on mukavan lämpöinen Manner-Portugaliin verrattuna, eikä lämpötila normaalisti putoa yölläkään alle kymmenen asteen.  

Azoreilla vallitsee rauhallinen tunnelma ja kaikkialle on lyhyt matka. Saaret ovat keskenään erilaisia, mutta niitä kaikkia yhdistävät upeat maisemat ja maaseutumaisuus.  

– Täällä on myös paljon lehmiä, joten paikalliset juustot ja jäätelöt ovat vertaansa vailla!  

Meri on lähellä Azoreilla – oli talvi tai kesä.

Sosiaalista rohkeutta ja rauhallista elämää  

Työkseen Johanna valmistaa ja myy erilaisia makrameetöitä, esimerkiksi kierrätyspuuvillasta käsin solmeiltuja koruja ja asusteita. Oman alan töitä ympäristötieteen maisterin on ollut hämmentävän vaikea löytää. 

– Puhun jo melko hyvää portugalia, ja siksikin ajattelin, että kansainvälistä kokemustani arvostettaisiin enemmän. Onneksi voin työskennellä yrittäjänä.  

Saarella tuttavapiiri on pitänyt luoda tyhjästä, joten sosiaalista rohkeutta on saanut matkan varrella kartuttaa. Portugalilaiset kylät on rakennettu tiiviisti, ja naapureiden kanssa seurustellaan paljon. Muutoin tahti on pohjoista verkkaisempi.  

– Elämäni on muuttunut rauhallisemmaksi. Saarella on harvoin kiire mihinkään.  

Luontoa rakastavan paratiisi 

Portugalilaisten ja suomalaisten mielenmaisema on Johannasta samalla tavalla melankolinen, ja paikalliset ovat eteläeurooppalaisesta kulttuuristaan huolimatta alussa hieman ujoja. Molemmissa maissa myös rakastetaan perunaa eri tavoin valmistettuna. 

– Kaipaan Suomesta läheisiäni, ruisleipää, saunaa ja muutamia muita asioita, mutta olen onnellisempi täällä. Pohjoisessa kiire, stressi ja talven pimeys saavat helposti yliotteen ihmisistä.  

Suomalaisen mielestä Azorit on paratiisi sellaiselle ihmiselle, joka rakastaa luontoa ja tahtoo elää osittain omavaraisesti. Parin haaveissa siintää oman maatilan ostaminen saarilta – ja Johanna suosittelee rauhaisaa idylliä muillekin.  

– Täällä olisi vielä muutamalle suomalaiselle tilaa, joten minun puolestani tervetuloa!  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *