Aku Pirttijärvi opiskelee turismia Espanjassa, Zaragozan yliopistossa. Suomalaisopiskelija painottaa, että opinnot Espanjassa sujuvat, kun kielitaitoa on kartuttanut jo etukäteen.
Opiskelu Espanjassa oli espanjan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneelle 23-vuotiaalle Aku Pirttijärvelle luonteva valinta. Hän oli innostunut Espanjasta jo paljon ennen opiskeluidensa alkua.
– Lukiossa opiskelin omatoimisesti espanjan kieltä. Armeijan jälkeen kävin espanjan intensiivikurssin, josta puolet suoritettiin Málagassa, Aku kertoo.
Málagasta käsin Aku vieraili espanjalaisten kavereidensa luona Zaragozassa, missä nuoren miehen ystävä suositteli hänelle Zaragozan yliopiston turismiopintoja.
– Siitä se ajatus sitten lähti. Palasin Suomeen ja aloitin hakuprosessin. Aloitin opinnot Zaragozassa syksyllä 2017.
Opiskelu Espanjassa on intensiivistä
Nuorukaisen mukaan hänen kotiyliopistonsa kurssitarjonta on laaja: vaihtoehtoja on aina sosiologiasta markkinatutkimukseen ja kirjanpidosta markkinointiin.
– Kurssijärjestys on määritelty etukäteen, joten lukuvuoden suunnittelu on melko helppoa.
Suurin osa opetuksesta Akun yliopistolla on lähiopetusta eikä perinteistä luento-opiskelua niin kuin Suomen yliopistoissa.
– Menen tunnille yhdeksän aikaan aamulla. Opetusta on yleensä kahteen asti. Läsnäoloa on paljon, mikä helpottaa myöhemmin tentteihin lukua. Läksyjen tekemiseen menee aikaa puolesta tunnista tuntiin. Siestan aikaan katson yleensä televisiota tai menen lenkille, Aku kuvaa tyypillistä opiskelupäiväänsä.
Isoja opiskelijajuhlia Espanjassa on kahdesti vuodessa
Opiskelurientoja ei Zaragozassa juuri harrasteta.
– Niitä on pari kertaa vuodessa, mutta kynnys lähteä hetkeksi ulos kavereiden kanssa on muuten matala, Zaragozaan asettunut suomalaisopiskelija naurahtaa.
Vuoden tärkeimmät opiskelijajuhlat ovat suomalaisopiskelijan mukaan Paso de Ecuador ja Fin de Carrera, joista ensimmäinen on kandidaattiopiskelijoiden puolivälijuhla ja jälkimmäinen valmistujaisjuhla.
– Valmistujaisjuhla voi olla myös ulkomaanmatka. Nämä juhlat ovat luonnollisesti isoja. Tyypillisintä on varata iso juhlasali, järjestää live-musiikkia sekä hoitaa siihen sivuun barra libre, eli ilmaiset juomat. Näihin juhliin yleensä tulee opiskelijoita useasta tiedekunnasta, lippuja myydään tärkeillä lipunvaraussivustoilla ja opiskelijat laittautuvat hienoiksi.
Aku Pirttijärven yliopistolla ei ole suomalaiseen tapaan ainejärjestöjä, mutta erilaisia opiskelijayhteisöjä on silti lukuisia.
– Suurimpia näistä ovat naisten ja miesten käsipallojoukkueet. On myös kuoro, orkesteri ja kansainvälisten opiskelijoiden yhteisö.
Espanjaan opiskelemaan mieliville konkarilla on kolme vinkkiä.
– Espanjan kielitaito kannattaa hioa hyväksi, niin asiat hoituvat. On myös hyvä selvittää kurssitarjontaa etukäteen ja aloittaa hakuprosessi hyvissä ajoin.