Unelmoitko sinä kodista ulkomailla? Pitkäaikaista asumista maailmalla voi kokeilla esimerkiksi Norjan Kristiansandissa, Euroopan sydämessä sijaitsevassa Bratislavassa tai vauhdikkaassa Varsovassa.  

Koti ulkomailla jo 43 vuoden ajan 

100 neliön asunto, terassi, vieressä avautuva metsä. Seija Kalvœn koti voisi olla suomalaisesta sisustuslehdestä, mutta todellisuudessa asunto sijaitsee Norjan Kristiansandissa. 

– Päädyin muuttamaan Norjaan 22-vuotiaana entisen kihlattuni kanssa. Ennen eläkkeelle jäämistä toimin sihteerinä ja liikennekoordinaattorina öljylautalla Pohjanmerellä. Kaksi viikkoa töitä ja kaksi viikkoa lomaa, sellainen oli työtahtini suurimman osan ajasta.  

Terassiasunnon lisäksi Seija ja hänen nykyinen miehensä omistavat idyllisen kesätalon Kristiansandin ulkosaaristossa, ja 43 ulkomailla asutun vuoden jälkeen Seija kokee olevansa enemmän norjalainen kuin suomalainen. Kodista ulkomailla haaveilevia hän neuvoo panostamaan vieraaseen kulttuuriin sopeutumiseen heti alusta alkaen.  

– Uuden maan kieli kannattaa opetella kunnolla kaikkine murteineen. Samoin maan käytöstavat hyväksymällä ja niitä noudattamalla tekee omasta elämästään sujuvampaa. 

Loputon kaipuu seikkailuun 

Malaga, Brasov, Lissabon, Limerick ja Bratislava… Neljä vuotta sitten Riitta Niemi päätti lähteä pois Suomesta ja on siitä lähtien rakentanut majansa Euroopan eri kaupunkeihin. Seikkailunjanoinen nainen malttaa tuskin odottaa pääsevänsä seuraavaan kotiinsa ulkomailla.  

– Tällä hetkellä asun pienessä yksiössä Bratislavan keskustassa ja teen tilausten käsittelijän töitä yhdysvaltalaiselle yritykselle. Arvokkainta ulkomailla asumisessa on mielestäni ollut päästä elämään paikallisten arkea ja tutustumaan uusiin paikkoihin. Jokaisesta kaupungista löytyy jotain upeaa ja jotain raivostuttavaa.  

Bratislavassa suomalaiselle yritykselle töitä tekevää Riittaa viehättää erityisesti kaupungin sijainti Euroopan sydämessä. Suomeen paluu tuntuu aina vain kaukaisemmalta, ja Riitan koti onkin ulkomailla pysyvästi.   

– Välillä tuntuu raskaalta opetella uusi työ, tutustua tuntemattomiin ihmisiin, avata pankkitili ja hoitaa muut pakolliset maahanmuuttajan asiat. Veri kuitenkin vetää edelleen näkemään uusia paikkoja, ja ajattelen kotini olevan aina siellä, missä päin maailmaa kulloinkin satun olemaan.  

Koti ulkomailla ja sydän Suomessa  

Kun rakastuu suurlähetystössä työskentelevään ihmiseen, tarkoittaa se todennäköisesti kotia ulkomailla. Tarja Hillman jätti hyvän työn, myi kotinsa ja autonsa ja lopetti moottoripyöräilyn voidakseen lähteä miehensä mukaan maailmalle – viimeisimpänä Puolan Varsovaan.  

– Asumme kolmikerroksisessa town housessa alueella, jota vartioidaan vuorokauden ympäri. Pienenä ylellisyytenä pidän kauppakassien kantamista suoraan sisälle lämpimästä autotallista. Alakerrassamme on kellarihuone, joka taipuu projektorin avulla joogastudioksi, elokuvakatsomoksi, karaokebaariksi ja golfsimulaattoritilaksi.  

Eri kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen on kiertolaiselämän suola: Lontoossa riitti ihastuttavaa taidetta ja arkkitehtuuria, Länsi-Afrikan Malissa työtä tehtiin vaarallisessa mutta mielenkiintoisessa ympäristössä ja Varsovassa arkea on piristänyt Hillmanien ottama paikallinen rescue-koira. Välimatka lapsiin, sukuun ja ystäviin tuntuu raastavalta, mutta varmuus Suomeen palaamisesta antaa toivoa.  

– Kakkoskoti, henkinen koti ja mökki ovat Suomessa, ja olemme alusta asti tienneet kiertolaisuuden päättyvän jossain vaiheessa. Sydämessäni olen aina kotimaani kulttuurilähettiläs. Elämä on yllätyksellistä, ja kaikesta Suomi-kaipuusta huolimatta olen tyytyväinen rohkeaan ratkaisuuni luottaa rakkauteen!  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *