Meri on onnistunut luomaan työyhteisöönsä avoimen työilmapiirin.

Meri ja hänen miehensä ovat edelleen yli seitsemän vuotta sitten alkaneella häämatkallaan, sillä he päättivät muuttaa yhteen matkakohteistaan. Malesialainen työkulttuuri vaati aluksi totuttelua, mutta nyt Meri on tuonut työyhteisöönsä myös uudenlaisia toimintatapoja.

– Malesiaan muuttaminen oli melkoinen hyppy tuntemattomaan, koska kumpikaan meistä ei ollut koskaan ennen asunut pysyvästi ulkomailla. Kun päätös muutosta oli viimein tehty, teimme sen vuodeksi. Jos joku olisi sillä hetkellä kertonut olevamme täällä vielä seitsemänkin vuoden päästä, en olisi uskonut, vaan nauranut makeasti moiselle, Meri toteaa.

Meri ja hänen miehensä olivat lähteneet lähes seitsemän kuukauden mittaiselle häämatkalle kiertämään Malediiveja, Thaimaata, Sri Lankaa, Malesiaa, Indonesiaa ja Kreikkaa. Merin miehen saatua työtarjouksen Malesiasta he muuttivat maahan ja Meri aloitti opinnot paikallisessa yliopistossa. Valmistuttuaan hänet palkattiin palvelumuotoilujohtajaksi Malesian suurimmalle teleoperaattorille. Hänen miehensä työskentelee pilvipalvelujohtajana amerikkalaisessa yrityksessä.

– Mieheni kävi uuden työpaikkansa palkkaneuvottelut mobiililiittymänsä varassa, keskellä Lombokin viidakkoa apinoiden rääkyessä ja kukkojen kiekuessa taustalla.

Pariskunta muutti hyvin nopealla aikataululla, sillä muutto tuli lopulta työlupaselkkauksineen ja asuntonäyttöineen ajankohtaiseksi muutamassa viikossa. Meri kertoo heidän kokeneen kuherruskuukauden kaupungin kanssa ennen väistämätöntä kulttuurishokkia ja koti-ikävää.

– Kuala Lumpur oli ensimmäiset puoli vuotta suorastaan hurmaava pilvenpiirtäjäasuntoineen, kotiuima-altaineen ja omine kuntosaleineen, puhumattakaan puoli-ilmaisista viikonloppureissuista lähimaihin, lukemattomista kolmen kulttuurin juhlapyhistä, ikuisesta lämmöstä ja monimuotoisesta ruokakulttuurista.

Meri ja hänen miehensä Mark.

– Malesia on kollektiivinen kulttuuri, johon yhteisöllisyys ja sosiaalisuus kuuluvat perustarpeena. Minun täytyi aluksi ihan pysähtyä miettimään ja tarkemmin huomioimaan muita, sillä monissa länsimaissa individualismi saadaan jo äidinmaidossa, kuten Suomessakin. Täällä ajatellaan ”me yhdessä” -näkökulmasta ja asiat tehdään mieluiten porukalla sen sijaan, että huomio keskittyisi yksilösuoritukseen, Meri kertoo.

Meri kertoo joidenkin kulttuuristen seikkojen aiheuttavan välillä tukalia tilanteita. Malesiassa on kaukoidälle tyypillisesti vahva hierarkia, joka on sidoksissa ihmisten ikään. Lähtökohtainen ajatus on, että vanhempi ihminen on aina oikeassa ja kaikki hänen sanomansa asiat ovat ohjeita nuoremmille.

– Korkeamman henkilön mahdollista virhettä ei ole sopivaa korjata, jotta hän ei menettäisi kasvojaan. Sain olla kieli keskellä suuta yliopistolla, kun luennoitsija briljeerasi Eurooppa-tietämyksellään ja tokaisi koko täyden auditorion edessä: ”minä tietysti tunnen Skandinavian – siihen kuuluvat Suomi, Norja, Sveitsi ja muutama muu, eivätkös vaan kuulukin Meri?”

Esihenkilötyössään Meri on itse tehnyt erityisen paljon töitä luodakseen ilmapiirin, jossa hänen kanssaan saa olla eri mieltä, asioista voidaan aina keskustella avoimesti ja jossa hän kannustaa kriittiseen ajatteluun, jotta työyhteisössä löydettäisiin yhdessä parhaat ratkaisut. Hän kertoo saaneensa tästä valtavan hyvää palautetta, sillä toimintamalli on hänen työyhteisössään uusi.

Merin kokemuksen mukaan työkulttuuri malesialaisessa yrityksessä, jossa hän työskentelee, on todella nopeatempoista. Hän oli välittömästi ensimmäisestä päivästä lähtien mukana kokouksissa tekemässä merkittäviä päätöksiä.

– Tuotteistamisen, esihenkilötyön sekä operatiivisen strategian luomisen ja jalkauttamisen lisäksi minulla oli useita projekteja johdettavanani yhtä aikaa. Päivät ovat pitkiä, ylitöitä odotetaan automaattisesti, ideoinnin täytyy olla jatkuvasti valovoimaisen ratkaisukeskeistä ja päätöksenteon nopeaa, mutta samalla tässä oppii aivan valtavasti koko ajan.

Ensimmäisen vuoden ajan Meri teki töitä myös sunnuntaisin, kunnes oivalsi projektien määrän vain kasvavan eksponentiaalisesti, sillä hänen työpaikassaan palkitaan hyvästä työstä luottamuksella ja sen kautta uusilla töillä. Nyt hän on oppinut tasapainottamaan vaativia työviikkoja pitämällä viikonloput vapaina, koska haluaa myös näyttää tiimeilleen suuntaa, jossa työaika ja vapaa-aika pidetään erillään.

Merin mielestä monikansallinen työyhteisö on rikkaus.

”Asenne ratkaisee, aina”

Meri on saanut asemassaan todistaa monta ulkopuolisten väittämää vääräksi.

– Minulle sanottiin useamman ihmisen toimesta Malesiaan muutettuamme, että ekspatriaattinainen ei täällä todellakaan työllisty helposti, varsinkaan johtavaan asemaan, puhumattakaan paikallisesta yrityksestä. Se lannisti, mutta ei pysäyttänyt.

Meri haluaa omalla esimerkillään kannustaa muita vieraaseen maahan muuttavia, jotka aloittavat tai jatkavat omaa uraansa.

– Työskentely Kuala Lumpurissa on osoittanut minulle, että olen kulttuuriälykäs ja sopeudun itselleni myös täysin ennestään tuntemattomiin työtehtäviin paineen alla hyvinkin nopeasti. Monikansallinen työyhteisö on rikkaus – nämä vuodet ovat sekä opettaneet minulle nöyryyttä että vahvistaneet yhden lempilausahdukseni todeksi: asenne ratkaisee, aina.

Suomalaisuus näkyy Merin ja hänen miehensä päivittäisessä arjessa.

– Katselen paljon suomalaisia sarjoja ja kuuntelen suomalaisia kuunnelmia Yle Areenasta. Molemmat luemme myös päivittäin suomalaisia uutisia. Rakastamme suomalaisia ruokia, kuten karjalanpiirakoita, kantarellikastiketta, salmiakkia ja Fazerin suklaita. Juomme kumpikin kahvia, mieheni minua enemmän. Itse aloitan aina aamuni mieluiten oikealla ruisleivällä, näkkärillä tai hapankorpuilla.

Meri kertoo aktivoituvansa suomalaisiin perinteisiin aina etenkin joulun alla, jolloin hän leipoo myös työpaikalleen joulutorttuja suomenlippukoristein.

Malesiaan muutettuaan Meri kävi Suomessa kerran vuodessa. Koronapandemian takia Malesian rajat olivat kokonaan kiinni kahden vuoden ajan, mutta tänä kesänä pariskunta pääsi taas pitkästä aikaa Suomeen.

Perhe ja läheiset reagoivat pariskunnan muuttoon ymmärtäväisesti, sillä kummankin perheessä on sukua myös ulkomailla: Merillä Kyproksella ja hänen miehellään Yhdysvalloissa. He olivat myös jo aiemmin puhuneet haaveistaan matkustaa pidempään.

Suomalainen identiteetti tulee esille Merin luonteessa.

– Olen luotettava ystävä ja teen aina aikataulussa sen, minkä olen luvannut. Minulle on myös tärkeää olla reilu sekä tehdä asiat niin kuin ne minulta odotetaan, mikä lienee perintöä yhteiskunnasta, jossa monet asiakaspalvelutapahtumatkin suoritetaan itsepalveluna ja turhia kyselemättä.

Toistaiseksi pariskunnan eteen ei ole tullut sellaista hetkeä, jolloin Suomeen palaaminen olisi ollut ajankohtaista. Merin opintojen valmistuttua olisi ollut luonnollista lähteä Suomeen, mutta hän sai Malesiasta niin kiinnostavan työtilaisuuden, että sen käyttämättä jättäminen olisi harmittanut myöhemmin.

Merin ja hänen miehensä arki on monikielistä, sillä kotona he puhuvat suomea ja töissään englantia. Meri pärjää myös auttavasti Malaijin kielellä, sillä sen opinnot olivat ensimmäisen yliopistovuoden aikana pakolliset. Yrityksessä, jossa hän työskentelee, kyseinen kieli vilahtelee usein osana keskusteluja. Malesian kiinalais- ja intialaisväestöjen käyttämistä kielistä Meri ja hänen miehensä osaavat sanan sieltä ja täältä.

Maahan adaptoitumisen Meri tajusi tapahtuneen viimeistään eräänä aamuna yliopiston keskustakampukselle kävellessään, kun oli juuri tilannut paikallisherkku roti canain, eli paistetun leivän, sujuvasti tamilin kielellä.

– Se iski kuin salama: minä kuulun tänne, en osaisi tehdä näin muuten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *