Tiesitkö, että Latvian lääkiksessä voi opiskella myös eläinlääketiedettä? Pienistä luokkakoista ja kansainvälisestä ilmapiiristä nauttiva Paula Kuosa opiskelee eläinlääkiksessä toista vuotta.

Majesteettinen rakennus Latvian Riikassa häikäisi Paula Kuosan. Palatsi kuului Latvian lääkikselle, jonne Paula oli hakenut opiskelemaan eläinlääketiedettä. Kun hyväksymiskirje yliopistosta kolahti postilaatikkoon, vuosikausia kestänyt stressi tulevaisuudesta lakkasi.

– Itkin, sillä murehdin lähtöni vaikutusta parisuhteeseeni ja iäkkäisiin isovanhempiin. Tiesin kuitenkin, että minun olisi mentävä ja kaikki asiat järjestyisivät aikanaan.

Pienenä Paula haaveili eläinlääkärin työn lisäksi hopeasepän, käsityönopettajan sekä urheilualan ammattilaisen tehtävistä. Ylioppilaaksi ja eläintenhoitajaksi kouluttauduttuaan hän kokeili osteopatian opiskelua, mutta huomasi nopeasti kaipaavansa takaisin eläinten pariin.

Suomen eläinlääketieteelliseen pääseminen ei näyttänyt todennäköiseltä, sillä Paula ei ollut koskaan rakastanut pänttäämistä. Viro karsiutui lukukausimaksujen kalliuden ja Puola pitkän välimatkan tähden, ja jäljelle jäivät Latvia ja Liettua. Liettuan koulu oli valtava, mutta Latvian pienestä lääkiksestä Paula piti saman tien.

– Tunsin heti olevani kotonani. Riikasta lentää Suomeen helposti, ja Latvian lääkis maksaa vähemmän kuin Liettuan. Valinta oli lopulta aika selkeä.

Tie eläinlääkäriksi käy Latvian lääkiksen kautta
Tie eläinlääkäriksi käy Latvian lääkiksen kautta

Henkilökohtaista opetusta ja kansainvälistä tunnelmaa

Latvian ihmislääkiksessä opiskelee paljon suomalaisia, mutta eläinlääkiksessä heitä on vähemmän. Ryhmäkoot ovat ylipäätään pieniä, ja Paulan käymällä eläinlääkiksen kansainvälisellä luokalla opiskelijoita on vain kuusi. Latvian lääkiksen valtteina hän pitää henkilökohtaista opetusta ja yliopiston joustavuutta.

– Kokeita voi uusia vapaasti, kunhan asiasta sopii opettajan kanssa etukäteen. Koulua on vain neljänä päivänä viikossa, joten Suomeen voi helposti lentää pidemmäksi viikonlopuksi.

Englanniksi opiskelu avaa ovia valmistumisen jälkeen, ja kansainvälisessä ympäristössä Paula on tutustunut ihmisiin esimerkiksi Saksasta, Hollannista, Intiasta ja Espanjasta.

– Arvostan Suomea nykyään enemmän. Kelasta tulevan opintotuen vuoksi minun ei tarvitse huolehtia rahasta samoin kuin esimerkiksi intialaisten kavereideni.

Opiskelut Latviassa, rakkaat Suomessa

Kahden maan välillä eläminen tuntuu välillä raastavalta, ja toisinaan yhteisen kielen puute hiertää. Latviassa esimerkiksi postin ja lääkäriasemien verkkosivut ovat latviaksi tai venäjäksi, joista kumpaakaan Paula ei puhu.

– Jos englannilla ei pärjää, tulee ongelmia. Onneksi kaikki opiskeluni ovat englanniksi.

Kauniit hiekkarannat, ihanat meripihkakorut ja elävä käsityökulttuuri ovat hurmanneet Paulan. Ennen opiskeluita hän ei tiennyt maasta mitään, mutta nykyään Latvia tuntuu jo toiselta kodilta.

Vapaa-aika hurahtaa kuntosalilla treenamisen ja ystävien näkemisen parissa, ja Suomeen Paula lentää joka toinen tai kolmas viikonloppu.

– Asun Latviassa hälyisässä asuntolassa, ja siksi rakastan Suomen rauhaa ja luontoa. Kuuntelen metsässä hiljaisuutta ja vietän aikaa rakkaideni kanssa.

Eläinlääketiedettä opiskeleva Paula Kuosa kannustaa alasta kiinnostuneita hakemaan Latvian lääkikseen.

Rohkeasti Latvian lääkikseen

Tuleva eläinlääkäri rohkaisee alasta kiinnostuneita hakemaan Latvian lääkikseen, sillä ulkomailla opiskelu on hänen mielestään rikkaus. Uudessa maassa kannattaa kulkea avoimin mielin: Rupsahtaneen näköisestä talosta voi löytyä kaupungin ihanin kahvila. Ihmiset ovat avuliaampia kuin ajattelisi, ja vaikeistakin tilanteista selviää.

– Ei haittaa, vaikka joku englannin sana unohtuisi. Aina voi selittää toisella tavalla, uusia kokeita ja aloittaa alusta.

Valmistumisen jälkeiset suunnitelmat ovat vielä auki, mutta maailma kiehtoo Paulaa. Espanjassa toimii suomenkielisiä klinikoita, Afrikka houkuttelee ja Uudessa-Seelannista löytyy perhesiteitä. Aika näyttää, ja Paula uskoo löytävänsä paikkansa.

– Siedän nykyään stressiä paremmin ja luotan itseeni enemmän kuin ennen Latviaan muuttamista. Tänä päivänä tiedän, että minä pärjään ja pystyn!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *