Suomen hallitus on pyytänyt ulkomailla olevia suomalaisia matkalaisia palaamaan kotimaahansa. Toisessa maassa vakituisesti asuvat voivat jäädä toiseen maahan, mutta jos he aikovat tulla Suomeen, päätös on tehtävä nyt. Näin uutisoi Yle 17.3.2020.

– Nyt on se hetki, kun ulkomailla vakituisesti asuvien on päätettävä, haluavatko he tulla Suomeen, sanoi liikenne-ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Ulkosuomalaisten keskuudessa hallituksen paluukehotus on otettu vastaan ristiriitaisin tunnelmin. Toisille ohjeistus on selkeä, toisia ohjeistus hämmentää.

– En kyllä oikein ymmärrä. Jättäisin työn täällä ja suuntaisin Suomeen, ilman työtä, palkkaa ja asuntoa. Hotelliin sit vaan? Kuka maksaa laskut ulkomailla?Entä Suomessa? Paperilla yksinkertainen lausahdus. Käytännön toteutus ja logiikka ei oikein avaudu. Täl­lä het­kel­lä Suo­mes­sa on enem­män tar­tun­to­ja ja jo mat­kus­tus Suo­meen on ris­kialt­tiim­paa kuin tääl­lä oleminen. Entäs sitten jos tämä tilanne jatkuu pitkään ja omaiset Suomessa tarvitsevat apua? Tai entä jos työt ulkomailla loppuvat ja sitä myötä oleskelulupa? Aika monta kysymystä on avoimena, pohtii Elise Renkonen Finnish People Living Abroad -Facebook-ryhmässä.

Samassa ryhmässä Saana Luoma kokee, ettei asiassa ole väärinymmärryksen varaa.

– Eikös tää ole nyt selvä? Pakko ei ole palata, jos ei halua. Kukaan ei oleta, että perheelliset ja työssäkäyvät heittävät hanskat tiskiin. Mutta jos joku haluaakin palata, se päätös pitäisi tehdä nyt: lennot vähenevät, kentät, satamat ja asemat joko sulkevat tai vähentävät liikennettä ja rajat menevät monessa paikkaa kiinni. Valtio haluaa lentää mahdollisimman vähän evakuointilentoja ja tuoda mahdollisimman vähän pahemmilta epidemia-alueilta kansalaisia. Suomessa tilanne tulee olemaan vaikea ilman mattimyöhäisiäkin.

Suomalaisilla on aina oikeus palata takaisin kotimaahansa

Suomen perustuslain mukaan suomalaisilla on aina oikeus palata takaisin kotimaahansa. Nyt tilanne on kuitenkin kinkkinen siksi, että iso osa lennoista on peruttu ja monet maat rajoittavat myös maan sisäistä liikkumista. Lisäksi Suomeen tulevien tulisi pysyä kaksi viikkoa kotikaranteenissa.

Monet ulkosuomalaiset ottivat kaikesta huolimatta uutiset vastaan rauhallisesti.

– Ei mitään kiirettä päästä Suomeen just nyt, eikä olis mahdollistakaan. Oma koti, perhe, työt ja elämä on täällä Walesissa. Eiköhän sinne kotiin taas jonkun kuukauden päästä pääse, kommentoi nimettömänä pysyttelevä naishenkilö.

Ulkosuomalaisten Facebook-ryhmässä moni myös suhtautuu asiaan huumorilla. Joku tiedustelee, pitäisikö Afrikasta palata Suomeen kumiveneellä, kun lentoja ei kulje. Myös Ville Mäkisen kommentissa on aavistus ironiaa.

– Mikä hätä valtiolla on saada ulkosuomalaiset Suomeen yhtäkkiä? Ja miten niin päätös on tehtävä nyt? Saatan päättää tulla Suomeen vuoden päästä, onko silloin liian myöhäistä häh?

Eniten tilanne hämmentäneekin väliaikaisesti ulkomailla asuvia, kuten esimerkiksi vaihto-oppilaita. Moni maailmalla oleva suomalaisopiskelija pohtii, pitääkö vaihtovuosi tai -lukukausi keskeyttää.

Suomi-Seura kehottaa ulkomailla asuvia suomalaisia pysymään asuinmaassaan

Suomi-Seura julkaisi 18. maaliskuuta tiedotteen, jossa se kehottaa ulkosuomalaisia pysymään kotonaan:

– Jos henkilöllä ei ole kotipaikkaa eikä toimeentuloa Suomessa, Suomeen ei missään tapauksessa kannata tässä tilanteessa lähteä. Asunnon hankkiminen tässä tilanteessa Suomessa voi olla lähes mahdotonta. Erityisesti riskiryhmien ei tule lähteä Suomeen. Lisäksi kannattaa seurata asuinmaan viranomaisten tiedotusta ja ohjeistusta koronatilanteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *