Iso osa ulkosuomalaisista palaa kesäisin Suomeen mökeilleen ja näkemään sukulaisia ja ystäviä. Nyt moni ei tiedä, kuinka Suomi-kesän käy. Mikko Ropponen Pariisista ja Tessa Säilä Torreviejasta avasivat meille lomasuunnitelmiaan.

Mökille mennään, EM-kisoihin ei

Kesä ja mökki Suomessa ovat erottamaton yhdistelmä monelle ulkosuomalaiselle – niin Pariisissa asuvalle Mikko Ropposellekin.

Korona jyllää tällä hetkellä Ranskassa ja muualla maailmassa, mutta Ropposet aikovat siitä huolimatta suunnata kesällä Suomeen.

– Saimaan mökki on perheemme lepopaikka. Ranskassa lomakausi kestää yleensä heinäkuun lopusta elokuun loppuun. Uskon, että siihen mennessä tilanne rauhoittuu.

Sen sijaan kesälle suunniteltu reissu jalkapallon EM-kilpailuihin peruuntui koronan vuoksi. Yhden lomaviikon perhe on tavallisesti viettänyt Ranskassa saarilla Atlantin rannalla.

– Siellä on vähemmän porukkaa kuin Välimerellä, mutta upeaa merellistä elämää ja luontoa. Ja surffausta!

Osa reissuista jo peruuntunut

Moni ystävä on muuttanut lomasuunnitelmiaan, kertoo Torreviejassa asuva Tessa Säilä. Ensimmäinen peruutus Tessalle ja hänen miehelleen tuli jo karanteenin alkupäivinä.

– Olimme varanneet viikonlopun Ibizalle, ystävättäreni syntymäpäiville, kun Espanja julisti hätätilan. Suomi-kaupasta ostetut Fazerin Siniset menivät omiin suihini.

Samoin Säilien pojan ja tämän tyttöystävän jokavuotinen lomareissu Torreviejaan peruuntui. Tessa ei usko, että koronamyrsky olisi ohitse vielä heinäkuussa.

Tarkoituksena oli tulla Suomeen elokuussa, kun Espanjassa on liian kuuma ja kaupunki tulvillaan turisteja. Suunnitelmissa oli mökin vuokraaminen ja get-together-party Turussa ystävien kanssa.

– Haluaisimme päästä soutamaan ja ongelle. Nyt kaikki on pelkkää kysymysmerkkiä. Aika näyttää.

Ulkonaliikkumisrajoituksia ja elämän ensimmäiset korvapuustit

Tessa ja hänen miehensä asuvat Torreviejan keskustassa, eli arkinenkin ulkona liikkuminen on nyt vähäistä. Rappukäytävässä tai kattoterassilla oleskelu on kielletty sakkojen uhalla, ja ruokakaupassa saa käydä vain yksin.

– Ilman desinfiointia ja käsineitä sisälle ei pääse. Hamstraajien on palautettava lihat hyllyille, jotta kaikille riittää.

Kaduilla poliisit pysäyttävät niin kävelijöitä kuin autoja, sillä kaikkien on todistettava matkansa määränpää.

Säilien koti on jo siivottu puhki. Mies leipoi elämänsä ensimmäiset korvapuustit; Tessa on puolestaan viettänyt aikaansa somessa. Vaikka korona hirvittää, myönteisiäkin asioita on.

– Olemme pysyneet terveinä, kissamme saavat tavallista enemmän silityksiä ja ruokaa riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *