Kotiopettajan töitä, osavaltion yhteishenkeä ja pandemian jälkeisen tulevaisuuden suunnittelua. Seattlessa asuva Muusa Liinpää, Texasissa asuva Heikki Warma ja Etelä-Indianassa asuva Mari Hendricks kertoivat korona-arjestaan Yhdysvalloissa.
Kotiopettajaksi koronan tähden
Yhdysvaltain koronaepidemia alkoi suomalaisen Muusa Liinpään asuinkaupungista, Seattlesta. Ensimmäisestä todetusta tautitapauksesta on kuukausia, ja silloin asiaan suhtauduttiin epäuskon sekaisella hämmennyksellä.
– Nyt tartuntahuippu lienee täällä jo saavutettu, ja tilanne on hallinnassa.
Stay home, Stay safe -määräys on voimassa ainakin toukokuun alkuun asti. Vain yhteiskunnalle välttämättömät yritykset ovat auki, muut on suljettu – kuten myös Muusan työpaikka, kiinteistönvälitysfirma.
Liinpään viisihenkinen perhe on ollut kotona maaliskuun alusta asti, ja Muusa opettaa kolmea lastaan kotikoulussa. Tyttären huone toimii tanssistudiona, ja kerran viikossa vanhempien makuuhuoneesta tulee karatesali.
– Mieheni asiakas on suuri bioteknologiayritys, joten hän tekee nyt ympäripyöreitä työpäiviä yläkerran työhuoneessa.
Montako omenaa kuluu kahdessa viikossa?
Perhe käyttää ilmaisia kotiinkuljetuspalveluita, mutta ruokatilauksen tekeminen on ollut haastavaa pitkien toimitusaikojen tähden. Vanhemmat eivät myöskään ole tottuneet suunnittelemaan ruokaostoksia niin tarkasti kuin nyt pitäisi.
– Montako omenaa meillä syödään kahdessa viikossa? Kuinka kauan yrtit säilyvät? Joitakin elintarvikkeita, kuten sokeria, kananmunia ja hiivaa, myös säännöstellään – tai sitten niitä on vaikea saada.
Ensimmäinen viikko kotona kului riehakkaassa leiritunnelmassa ja taistelutahdon vallitessa; kolmannen viikon koittaessa itku ja riitely olivat herkässä. Nyt perhe on jo tottunut uuteen, outoon normaaliin.
– Hetkittäin pelottaa, sillä elämä muistuttaa nyt enemmän tieteiselokuvan dystopiaa kuin sitä, mihin olemme tottuneet. Kukaan ei tiedä, miltä maailma näyttää tämän jälkeen.
Yhteishengellä vaikean ajan läpi
Texasissa on muihin osavaltioihin nähden vähän tartuntoja, kertoo Heikki Warma. Alueella on kuitenkin voimassa suositus kotona pysymisestä, paitsi jos työ on sellaista, ettei se sovellu tehtäväksi etänä.
– Käyn itse normaalisti töissä. Aamuviideltä töihin ajaessani tuntuu, että liikennettä on vähintään yhtä paljon kuin aiemminkin. Iltapäivällä on rauhallisempaa.
Texasissa suositellaan maskin käyttöä, ja kahdessa kaupungissa sen käyttämättä jättämisestä joutuu maksamaan tuhannen dollarin sakot.
– Vartijana en nyt mene lähelle ihmistä, ellei ole ihan pakko.
Kaduilla ja puistoissa oleskelee Heikin mielestä edelleen liikaa ihmisiä, jotka eivät noudata ohjeita fyysisestä etäisyydestä.
Lukuisat texasilaiset firmat ovat osoittaneet tukensa haastavassa tilanteessa: monet yritykset ovat nostaneet vapaaehtoisesti niiden ihmisten palkkoja, joiden on pakko käydä töissä.
– Yhteishenki on Texasissa hyvä.
Metsän rauha ja voimaa tulevaisuuden suunnittelusta
Arki on pysynyt hyvin samanlaisena kuin ennen koronaa, kertoo Etelä-Indianassa asuva Mari Hendricks. Perhe asuu metsän keskellä kaukana palveluista, joten kaupassa käydään tavallisestikin vain kerran viikossa.
– Olimme hyvin varustautuneita jo siinä vaiheessa, kun kerrottiin, että liikkumista tulisi rajoittaa.
Mies tekee töitä kotoa käsin, mutta poika käy yhä töissä kaupassa. Perhe pystyy olemaan ulkona niin paljon kuin haluaa, ja metsätontilla riittää tekemistä.
Koronatilanne tuntuu Marista hieman oudolta: häntä harmittaa, että muut maailman ongelmat ovat hukkuneet jatkuvan koronasta puhumisen alle. Samalla hän ymmärtää, että ihmisillä on pandemian vuoksi vaikeaa.
– Nyt on oiva aika miettiä, millaisen tulevaisuuden haluaa koronan jälkeen. Uran vaihto? Asunnon vaihto? Ei tämä ikuisuuksia kestä, ja parempaa tulevaa suunnittelemalla voi auttaa itseään.