Voinko tavata vanhempiani tai isovanhempiani? Mihin saakka karanteenisuositus on voimassa? Pääsenkö palaamaan asuinmaahani Suomi-loman jälkeen? Tässä muutamia ulkosuomalaisia kesän kynnyksellä askarruttavia kysymyksiä.

Kesäkuun alku on aiempina vuosina ollut monelle ulkosuomalaiselle iloisen odotuksen aikaa, sillä kesäloma saattaa tarjota vuoden ainoan mahdollisuuden vierailla Suomessa sukulaisten sekä ystävien luona. Tällä kertaa epävarmuus varjostaa haaveita Suomen suvesta, mökkisaunasta ja lapsuudenkodin maisemista.

Lomasuunnitelmia erityisesti horjuttavia seikkoja ovat sopivien lentojen vähyys, karanteeni sekä huoli omista läheisistä – erityisesti riskiryhmään kuuluvista.

Esimerkiksi eläkepäiviään miehensä kanssa Torreviejassa viettävä Sirpa Virkkunen kertoo, että pariskunnan toiveissa on päästä kesällä Suomeen ystäviä ja sukulaisia tapaamaan. Virkkusten tapauksessa matka taittuisi autolla.

– Suunnitelmissa on edelleen ajaa Euroopan läpi autolla ja samalla katsella Ranskaa ja Saksaa eri reittejä kuin aiemmilla ajokerroilla. Matkamme ajankohtaan koronapandemia ei vaikuta, muutenkin olisimme lähteneet vasta heinäkuun loppupuolella.

Karanteeni mietityttää

Valtioneuvoston ohjeistuksen mukaan Suomeen saapuvan henkilön tulee 14 vuorokauden ajan rajoittaa tarpeettomia lähikontakteja ja noudattaa omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa sallitaan liikkuminen työpaikan ja asuinpaikan välillä sekä muu välttämätön liikkuminen. 

Monet ulkosuomalaiset pohtivatkin nyt, mihin saakka karanteenisuositus kestää. Lukuisat lomasuunnitelmat ovat jäissä, kunnes varmistuu, jatkuuko karanteenisuositus heinä- ja elokuussa.

Myös Virkkusia mahdollinen karanteeni mietityttää.

– Espanjan päädyssä ulkomailta palaavat eivät enää heinäkuun alusta alkaen joudu karanteeniin, mutta jos meidän on oltava Suomessa kaksi viikkoa karanteenissa, niin pitää miettiä, onko sinne järkeä lähteä. Koska emme ole sidottuja työpaikkoihin, voimme lähteä sinne vaikka myöhemminkin, Sirpa Virkkunen pohtii.

Erityisesti Suomen kahden viikon karanteeni puhutteleekin ulkosuomalaisia niissä maissa, joissa liikkumista ja ihmisten vapautta on kaikkein vahvimmin rajoitettu. Esimerkiksi Espanjan suomalaiset viettivät kotikaranteenissa yhdeksän viikkoa.

– Jotenkin tuntuu, että on menty liian pitkälle näiden rajoitusten kanssa. Toisaalta arveluttaa näiden strategioden moninaisuus Euroopassa: on tiukkoja rajoituksia ja toisaalta erittäin löyhiä. Miten näiden kanssa tulisi jatkossa elää, pohtii Aurinkorannikolla asuva Ilkka Fonsen.

Facebook-sivullamme muuallakin kuin Espanjassa asuvat suomalaiset kommentoivat, että alkavan kesän Suomi-matka riippuu siitä, joutuuko reissun ensimmäiset kaksi viikkoa olemaan karanteenissa. Osalle kaksi viikkoa tarkoittaa koko lomamatkaa tai isoa osaa siitä.

Helsingin-Sanomien haastattelussa sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen kertoi viranomaisten odottavan, että ainakin valtaosa ulkomailta Suomeen tulevista noudattaa karanteeniohjetta.

Aiotko sinä matkustaa kesällä Suomeen? Kerro omista suunnitelmistasi kommentilla tämän artikkelin alla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *