Esimerkiksi Italia ja Arabiemiraatit ovat julistaneet koronan vuoksi tiukkoja ulkonaliikkumisrajoituksia. Lena Dal Pozzo saattaa joutua odottamaan ruokakauppaan pääsyä 40 minuuttia, ja Mary Hatakka puolestaan täyttää nettiluvan poistuessaan kotoaan.

Kun kotiarestista tuli arkea

Italiassa ollaan ikään kuin kotiarestissa, sanoo Firenzessä asuva Lena Dal Pozzo. Mihinkään ei saa lähteä ilman täytettyä ja allekirjoitettua lomaketta, johon merkitään, minne ollaan menossa.

– Vain kauppaan saa lähteä. Firenzessä ruokakauppojen jonot ovat todella pitkiä – saattaa joutua helposti odottamaan 40 minuuttia ennen kuin pääsee sisälle.

Hoitokodeissa, vanhainkodeissa ja sairaaloissa ei saa nyt käydä tapaamassa ketään.

– Isäni on vakavasti sairas ja halvaantunut, ja kuulen hänestä puhelimitse kerran päivässä.

Harvat italialaiset käyvät enää töissä – valtaosa tekee nyt etätyötä. Lenkkeily on kiellettyä, ja kaikki puistot ovat kiinni

– Koiria saa ulkoiluttaa, ja nyt lapsiakin saa viedä ulos tunnin päivässä. Syntyi iso keskustelu, kun koirien omistajilla oli enemmän ulkoiluvapautta verrattuna lasten vanhempiin.

Toisessa vaiheessa ehkä helpottaa

Toukokuun alussa alkaa ”toinen vaihe”, ja silloin saa ehkä alkaa liikkua hieman vapaammin. Näillä näkymin koulut pysyvät kiinni syyskuuhun asti. Jotkut puhuvat jopa tammikuusta.

– Alkaa olla selvää, että todennäköisesti loppuvuosi on karanteeniaikaa koko Italiassa.

Nähtäväksi jää, minkä ratkaisun Italian hallitus löytää lastenhoitoon, jos aikuiset palaavat töihin mutta koulut pysyvät kiinni.

–  Isovanhemmat ovat Italian suurin resurssi perheen arjen pyörittämisessä, mutta suurin osa heistä kuuluu koronan riskiryhmiin.

”Tuntuu turvalliselta olla täällä tässä tilanteessa”

Arabiemiraateissa toimittiin koronaviruksen levitessä tehokkaasti, kertoo maassa asuva Mary Hatakka. Iltakahdeksasta aamukuuteen voimassa olleet ulkonaliikkumisrajoitukset koskivat aluksi koko maata.

Dubaissa ohjeita on tiukennettu niin, että kotoaan saa poistua vain nettiluvan kanssa. Luvassa pitää kertoa tarkasti, milloin ja mihin paikkaan on lähdössä. Kaupasta pitää ottaa tositteeksi kuitti mukaan.

– Tuntuu turvalliselta olla täällä tässä tilanteessa.

Arabiemiraateissa on testattu tuhansia ihmisiä, ja Maryn mukaan tilanteesta tiedotetaan asiaankuuluvasti. Kaupoista löytyy kaikki tarpeellinen – mutta upeaa ulkoilmaa ei voi neljän seinän sisälle tuoda.

– Harmittaa olla kotona, kun ulkona paistaa aurinko ja lämpöäkin on kolmekymmentä astetta.

Oppitunteja ja läheisten tapaamista verkon välityksellä

Englanninopettajana työskentelevän Maryn opetus on ollut netissä jo kuukauden, ja ystäviä ja perhettä hän tapaa Zoomissa.

– Paikallisten puolesta suren sitä, etteivät he pääse viettämään yhdessä iltaa ramadanin alkaessa.

Mary koittaa jumpata ja tanssia zumbaa kotona ja välttää jatkuvaa Netflixin katselua.

– Onneksi netistä löytyy runsaasti ilmaisia konsertteja, näytelmiä ja oopperoita. Hyvää jatkoa kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *