Ympäri maailmaa matkustellut Tiina päätyi asumaan Kap Verdelle, jossa elämäntyyli on rento ja stressitön. Yksin matkustaminen on opettanut Tiinalle paljon sellaista, mitä hän hyödyntää jokapäiväisessä elämässään.

Tiina muutti Kap Verdelle tänä syksynä. Hän oli matkustellut Salin saarella jo useamman kerran tämän vuoden aikana, joten paikat olivat valmiiksi tuttuja. Paikallinen poikaystävä on ollut iso apu asioiden hoitamisessa.

Tiina on ainakin toistaiseksi asettunut Salin saarelle Kap Verdelle.

– Minulla oli täältä asunto varattuna valmiiksi viimeisimmän matkani aikaansaannoksena, joten asettuminen alkoi helposti. Asustamme parhaillaan uudessa asunnossamme ihanin merinäkymin löytökoiranpentumme kanssa, ja elämä on pitkälti tavallista arkea työn ja rantapäivien siivittämänä, Tiina kertoo.

Suurempia yllätyksiä Tiina ei ole kokenut, sillä saarelle muuttaessa on otettava huomioon monenlaisia asioita heti alkuun.

– Mutta kyllähän ajoittaiset katkokset sähkön, veden, netin ja muun vastaavan kanssa hieman ärsyttää tai haittaa sekä se, että kaupoista ei saa samalla tavalla monipuolisesti tuotteita kuin vaikkapa Euroopan puolella, Tiina myöntää.

Salin saarella suurin osa on tuontitavaraa muualta maailmalta tai vehreämmiltä Kap Verden saarilta, joten valikoimat ovat sitä, mitä milloinkin on saatu paikalle tuotua ja hankittua.

Saarielämä teki matkustelua rakastavaan Tiinaan vaikutuksen.

Stressivapaa ympäristö

Eniten Tiina on yllättynyt siitä, kuinka elämä saarella on paljon rennompaa, vaikka hän tekee töitä samaan tahtiin kuin ennenkin. Nykyään hän ei katsele kelloa tai laadi suuria aikataulullisia suunnitelmia.

– Enkä koe enää eläväni yhtä stressaavaa arkea, kuin mitä aiemmin isommissa kaupunkiympäristöissä elin.

Tiina tapasi puolisonsa Salilla ensimmäisen kerran maaliskuussa, mutta silloin molemmilla oli vielä muut elämänkuviot mielessä. Tiina oli saarella vain lomalla ilman aikomusta palata uudelleen.

– Palasin kuitenkin pariinkin otteeseen pitkin kevättä ja kesää saareen tykästyttyäni, ja vaikka aika ajoin moikkailimme toisiamme, niin oikeastaan vasta kesällä juttumme lämpeni ja aloimme viettää enemmän aikaa yhdessä. Elokuussa saarelle pysyvän muuton tehtyäni hän tuli hakemaan minut lentokentältä ja olemme olleet erottamaton kaksikko siitä saakka. Nykyään myös asumme yhdessä.

Työssään sisällöntuotannon parissa Tiina nauttii monipuolisuudesta sekä työn tuomasta vapaudesta.

– Ja siitä, että olen vihdoin siinä pisteessä, että voin työskennellä missä päin maailmaa vain ja suunnitella pitkälti omat työpäiväni ja aikatauluni. Tällä hetkellä teen paljon töitä, mutta koen elämäni olevan rennompaa kuin koskaan aiemmin. Tämä johtuu pitkälti tästä pienestä ja stressivapaasta saariympäristöstä, jossa nyt elän.

Vastoinkäymiset kasvattavat

Tiina kokee suomalaisen identiteettinsä jollakin tavalla muuttuneen ulkomailla asumisen myötä, sillä eri maissa asuessa elämä on erilaista, ja itse kasvaa ihmisenä erilaisissa ympäristöissä.

– Mukaan tarttuu uusia tapoja, ajatusmalleja, kiinnostuksen kohteita ja muuta vastaavaa. Olen aina enemmän ajatellut olevani koko maailman lapsi, kuin suomalainen, heh.

Tiina kokee oivaltaneensa paljon uutta matkustellessaan. Yksi opeista on ymmärrys erilaisia kulttuureja kohtaan, sillä kaikesta ei aina voi ajatella samalla tavalla, ja joskus jotkut toimintatavat ja ajattelumallit ovat hyvinkin erilaisia kuin omat.

– On tärkeää oppia kohtaamaan erilaisia kulttuureja ja ymmärtää erilaisuutta, vaikka ei itse esimerkiksi samoin ajattelisikaan.

Tiina on matkustaessaan oppinut ymmärtämään erilaisia kulttuureja ja selättämään vastoinkäymisiä.

Oma positiivisuus ja ystävällisyys vaikeissakin tilanteissa ovat Tiinan mielestä tärkeitä valttikortteja.

– Vaikka vastoinkäymiset ovat stressaavia ja ikäviä, niin yleensä apua saa aina, ja oma asennoituminen luo tähän myös ison osan, sillä hymyyn usein vastataan hymyllä ja oma fiilis on parempi, jos jaksaa pysyä positiivisena.

Isoimpana asiana Tiina on kuitenkin oppinut, kuinka vahva ihminen hän oikeasti onkaan. Hän kertoo kokeneensa matkoillaan monia erilaisia tilanteita, ja osa niistä on ollut henkisesti hyvin kuluttavia. Ne ovat saaneet miettimään, olisiko vain helpompi luovuttaa ja palata Suomeen.

– Se, että yksin matkalla ollessaan pystyy ratkaisemaan erilaisia hankalia tilanteita ja selviytyy vastoinkäymisistä omin avuin ilman perheen ja ystävien läsnäoloa, todellakin kasvattaa.

Tiina on oppinut myös tunnistamaan, kuinka reagoi erilaisiin tilanteisiin, ja kuinka niissä voisi parhaiten toimia. Hän toteaa, että matkailu todellakin avartaa, ja vastoinkäymiset kasvattavat.

– Näiden saattelemana olen erittäin tyytyväinen tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni, enkä koe Suomeen paluuta enää vaihtoehtona itselleni lainkaan.

Elämä Kap Verdellä on Tiinalle juuri sellaista, mistä hän on haaveillut. Hän viihtyy auringon lämmössä meren äärellä, ja kokee elämänsä olevan paljon energisempää näiden tekijöiden ansiosta.

– Tykkään tutkia maailmaa ja kokea uusia seikkailuja eri maailmankolkissa, välillä pysähtyen pidemmäksi aikaa vaikkapa työskentelemään paikkoihin, joissa koen todella viihtyväni enemmänkin. Kaikkien näiden kokemuksien jälkeen en koe, että pystyisin enää asettumaan aloilleni Suomessa. Nyt elämäni on täällä Kap Verdellä, mutta kuka ties mihin tie seuraavaksi vie vai jäänkö tänne.

Tiina viihtyy auringon lämmössä meren äärellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *