Asunnon ostaminen Italiasta sai alkusysäyksen, kun kirjailija Pirjo Toivanen ihastui Pohjois-Italian Stresaan. Kymmenen vuotta alppimaisemissa asuneella suomalaisella on pari ohjetta Italiasta asuntoa etsiville.

Lämmin, innostunut ja empaattinen – näillä sanoilla Pirjo Toivanen kuvailee italialaisten suhtautumista lapsiin. Italia ei ollut aiemmin kuulunut Pirjon haaveisiin, mutta mieli muuttui, kun hän matkusti maahan vuoden vanhan lapsensa kanssa.

– Esimerkiksi Ranskassa tai Englannissa paikallisten suhtautuminen perheen pienimpiin oli kokemukseni mukaan aivan erilaista.

Silloin Hollannissa asuva suomalainen perhe alkoi katsella asuntoja Italiasta. Etsinnöissä tuli vastaan monenlaisia ”luigeja”, mutta lopulta Toivaset löysivät luotettavan kiinteistönvälittäjän. Kaikki sujui sovitusti, ja välittäjä auttoi kaikessa Pohjois-Italian Stresasta löytyneeseen asuntoon liittyvässä, etsi remonttimiehet ja toimi tulkkina.

Aiemmin Pirjo kävi palkkatöissä Milanossa, mutta nykyään hän toimii kirjailijana. Suomalaisen kynästä on syntynyt yhden romaanin lisäksi matkakirja Italiassa asumisesta. Kauniissa kodissa kelpaa kynäillä.

– Asuntoomme avautuvat maisemat ovat henkeäsalpaavat. Saan joka päivä ihastella Lago Maggiota ja Alppeja.

Ikkunasta siintävät Lago Maggio ja alppimaisemat – lue Pirjon kaksi vinkkiä Italian-asunnosta haaveileville
Asunnon hankkiminen Italiasta johti siihen, että kirjailija Pirjo Toivanen saa kirjoittaa näin upeissa maisemissa.

Asunto Italiassa = casa finlandese

Stresa on idyllinen 5000 asukkaan kaupunki, jonne on vain tunnin junamatka Milanosta. Paikkakunnalla Toivasten asunto tunnetaan Casa Finlandesena, suomalaisena talona, ja heidät itsensä Coppia Finlandesena, suomalaisena pariskuntana.

– Italialaiset ovat valtavan kiinnostuneita meistä. Parasta täällä ovat ihmisten hymyt, sää, kauniit maisemat ja erinomainen ruoka.

Yhtäältä mieluisa sää myös kismittää kirjailijaa. Sumuisina talvikuukausina sataa usein, ja kosteusprosentti hipoo korkeuksia.

– Ilmapumppuun investoiminen on auttanut tässä merkittävästi – asunnossamme on nykyään kuivaa talvisinkin!  

Inhimillistä terveydenhuoltoa ja luotettavia ihmisiä

Asunnon hankkiminen Italiasta sujui helposti, ja elo Stresassa on muutenkin luistanut hyvin. Sopeutumista on auttanut se, että Italiakin lukeutuu EU-maiden joukkoon: maata koskevat samat direktiivit kuin Suomeakin.

– Koulutus, lait ja terveydenhuolto toimivat. Mielestäni Italian perhelääkärijärjestelmä takaa sen, että hoito on mielestäni täällä jopa inhimillisempää kuin Suomessa.

Vuodet ulkomailla ovat avartaneet Pirjon ymmärrystä maailmasta ja erilaisista ihmisistä. Stereotypiat italialaisista viekkaina hunsvotteina joutavat kirjailijan mielestä romukoppaan.

– Olen oppinut, että suurin osa kaikista maailman ihmisistä on luotettavia. Tämä pätee myös italialaisiin. 

Kaksi kehotusta Italian-asunnosta haaveileville

Italian-asunnon ostamisesta unelmoiville Pirjolla on kaksi neuvoa: kannattaa sekä etsiä luotettava kiinteistönvälittäjä tueksi että selvittää hintataso itse.

– Kannattaa olla tarkkana, ettei joudu maksamaan liikaa. Ulkomaalaisilta pyydetään usein 10–20% enemmän.

Siellä koti missä kirjat, Pirjo ajattelee. Alppimaisemissa on helppo viihtyä, mutta kotimaahan kirjailijaa kutsuvat perhe, ystävät sekä rakas suomen kieli.                                                                                                                   

– Jos ja kun muutan täältä johonkin muuhun maahan, se on Suomi.

One thought on “Ikkunasta siintävät alppimaisemat ja Lago Maggio – lue Pirjon kaksi vinkkiä Italian-asunnosta haaveileville”
  1. Joo, kyllä Italiassa on hyvä asua. Hyvää ruokaa ja viiniä. Ja tosi komeita miehiä! Kokemusta 33 vuoden ajalta. Piru kun tulikin tultua Suomeen muutamaksi vuodeksi, mut takaisin Italiaan palataan vielä, ainakin talvikuukausiksi. Viva Lago Maggiore!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *