Corkin keskustassa talot ovat usein värikkäitä. Kadut ovat täynnä pubeja ja ravintoloita.

Suvi muutti elokuussa työn perässä Irlannin Corkiin. Nopeassa sopeutumisessa on auttanut brasilialainen kämppis ja teatteriharrastus.

Yliopistosta valmistumisen jälkeen Suvi ei tiennyt, millaisiin töihin haluaisi suunnata. Suomessa vastavalmistuneena oman alan töiden saaminen oli erittäin haastavaa.

– Tuntui, että motivaatiosta ja osaamisesta huolimatta edes haastatteluun pääsy oli mahdotonta sopivan CV:n sisällön puutteen vuoksi: olin tehnyt töitä, mutta en juuri niitä ”oikeita” töitä.

Sitten Suvi sai LinkedInissä yksityisviestin rekrytoijalta Irlannista. Tämä oli bongannut hänen osaavan suomea ja tarjosi mahdollisuutta töihin Corkissa.

– Totesin, että miksipä ei! Tein haastattelut ja kokeet töitä varten, sain paikan ja muutin Irlantiin kahden viikon varoitusajalla.

Suvi ei ollut aiemmin juurikaan haaveillut ulkomailla asumisesta. Yliopistoaikana ajatuksissa oli ollut vaihtoon lähteminen, mutta teatteriharrastus ja myöhemmin koronapandemia kariuttivat suunnitelmat.

– Erityisesti Irlanti ei ollut koskaan ollut mielessäni kohteena, mutta tuntui kuitenkin ns. ”helpolta” vaihtoehdolta uudeksi kodiksi englanninkielisenä EU-maana.

Corkiin muuttaessa stressiä aiheutti kaupungin huono asuntotilanne. Suvi sai työpaikkansa puolesta asunnon ensimmäiseksi kuukaudeksi, mikä helpotti alkua.

– Lopulta minulla kävi uskomattoman hyvä tuuri ja pääsin asumaan huippukivaan asuntoon mahtavan kämppiksen kanssa, Suvi iloitsee.

Byrokratia toimii Irlannissa suomalaisesta näkökulmasta vanhanaikaisesti ja hitaasti. Paikallista sosiaaliturvatunnusta sai odottaa reilusti yli kuukauden, ja asioiden setvimiseksi piti uusia papereita lähettää kahteen kertaan.

– Sain tunnuksen lopulta kirjepostina, mikä on täällä edelleen yleinen tapa virallisten asioiden viestinnässä. Koska Irlanti on osa EU:ta, oli muutto ja työnteon aloittaminen toisaalta erittäin helppoa pelkän passin riittäessä pitkälle.

Halloween on Irlannissa iso juttu juhlineen ja paraateineen.

Kiireistä arkea

Suvi kokee kotiutuneensa Irlantiin päivä päivältä paremmin. Sopeutumista on helpottanut muun muassa Irlannin ja Suomen samankaltaisuudet.

– Laitoimme esimerkiksi kämppikseni kanssa juuri joulukoristeet esille ja kuusen pystyyn. Ihmiset täällä ovat valtavan ystävällisiä. Työskentelen kansainvälisessä yrityksessä, jossa suurin osa työntekijöistä on saapunut Corkiin Irlannin ulkopuolelta. Se luo yhteisöllisyyden tunnetta, kun kaikki ovat samassa tilanteessa.

Pahimpaan koti-ikävään ovat auttaneet viikoittaiset videopuhelut ja somessa viestittely ystävien ja perheen kanssa. Suvi tietää, että voi milloin vain palata Suomeen, jos siltä alkaisi tuntua.

– Arki on tosin niin kiireistä, etten ole juurikaan ehtinyt kaivata Suomea! Tiesin myös, että hetki lähteä oli oikea, joten en ole katunut lähtöä.

Brasilialaisesta kämppiksestä on tullut Suvin hyvä ystävä, ja hänen kauttaan Suvi on tutustunut myös muihin brasilialaisiin Corkissa. Töissä hän on ystävystynyt muiden suomalaisten kanssa, sillä Suvin työ liittyy vahvasti suomen kieleen.

– Vapaa-ajalla olen ystävystynyt harrastukseni kautta Shakespeare-teatteriryhmän jäsenten kanssa. Paikalliset ovat täällä ylipäätään erittäin mukavia ja suhtautuvat erityisesti isoissa kaupungeissa avoimesti muualta tulleisiin.

Ulkomaille muutosta haaveilevia Suvi kannustaa rohkeasti tarttumaan haaveisiin. Hän on kokenut tärkeäksi elää arkea muuallakin kuin Suomessa, sillä se on tuonut uudenlaisia näkökulmia elämään.

– Jos yhtään siltä tuntuu, kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan ulkomailla asumista! Aina myös pääsee takaisin, joten ei kannata liikaa pelätä lähtöä. Kannattaa rohkeasti kokeilla uusia harrastuksia, sillä niiden kautta pääsee helposti tutustumaan ja ystävystymään uusien ihmisten kanssa. Mukaan kannattaa varata myös pitkä pinna ja huumoria, sillä usein matkan varrella sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Suvi asuu Lee-joen varrella, viiden minuutin kävelymatkan päässä työpaikastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *