Koronaviruspandemia myllertää monen eri puolilla Eurooppaa asuvan suomalaisen elämää. Kauppias on pistänyt putiikkinsa toistaiseksi kiinni, ja rakas ratsastusharrastus on jäänyt tauolle. Terveiset ja toivotukset kaikuvat silti kaikkialle maailmaan.

Tavallaan yhteisiä aterioita ja maaseudun happea

Italialla on tiukat rajoitukset koronan hillitsemiseksi, kertoo Toscanan maaseudulla asuva Sari Passaro. Muualla maassa on voimassa käsky pysyä kotona, mutta maaseudulla saa pyöräillä ja lenkkeillä.

Luontoa, happea ja aurinkoa riittää, mutta yksi kielto vaikuttaa Sarin arkeen eniten.

– Olen ahkera ratsastaja, ja hevoset ovat henkireikäni. Nyt tallille ei saa mennä.

Naapureita nähdään ulkona, mutta kylässä ei käydä. Kosketustervehdyksistä luovuttiin jo kauan sitten. Ruokaa laitetaan yhdessä – tavallaan.

– Valmistamme aterioita niin, että minä teen vaikkapa rosmariiniperunat ja naapuri aristan eli lihaa. Nyt auringon paistaessa olemme miettineet, voisimmeko syödä edes samalla pihalla vähän kauempana toisistamme.

Naapurin poika on kotikoulussa kirjojen äärellä, ja yhdellä Sarin ystävän veljellä on korona. Kova kuume ja rintaa painaa, mutta tilanne on tällä hetkellä vakaa. Mies lähettää kuvia, joissa näyttää peukkua.

– Meillä on paljon ystäviä ja läheiset perhesuhteet niin Suomessa kuin Italiassa, joten sitä kautta mieli on hyvä. Olemme sähköisesti jatkuvasti yhteydessä. Vointeja kaikille!

Rantaputiikki kiinni ja toivotukset kaikille

Korona myllertää monen yrittäjän arkea esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa. Las Palmasissa rantaputiikkia pitävä Leila Kuivalainen pisti puotinsa ovet kiinni toistaiseksi. Samalla loppuivat myös muusikkopoikaystävän keikat.

– Emme saa tuloja tällä hetkellä mistään, mutta kodin ja liiketilan menot täytyy silti maksaa.

Ruokakauppaan ja apteekkiin saa Espanjassa mennä, mutta vain yksin ja turvaväliä pitäen. Lenkillä käyminen on kielletty, ja Leila ravaakin kotinsa portaita edestakaisin ja haukkaa raitista ilmaa kattoterassillaan.

Kauppiaan 82-vuotias äiti on talvehtinut Las Palmasissa, mutta Suomeen lentämisen sijaan tämä jää vielä etelään odottamaan tilanteen rauhoittumista. Näillä näkymin saari menettää pääsiäisen turismin, joka on alueelle tärkeä hiljaisen alkuvuoden jälkeen.

– Koronalla on hurjat vaikutukset Las Palmasiinkin. Terveisiä ja tsemppiä maailman joka kolkkaan!

Säästyneet rahat pienyrittäjien tueksi

Madridilainen Hanna Fredriksson on ehtinyt jo viikon tehdä kaikki työnsä etänä. Hänen miehensä palasi viime torstaina Tanskasta työmatkalta ja joutui firman pyynnöstä 15 päivän kotikaranteeniin.

Kotona aika kuluu töitä tehden, ja iltaisin pari kokkailee, juttelee ja katsoo televisiota. Ulkona käydään vain koiraa ulkoiluttamassa tai ruokaostoksilla – usein vihannesputiikkien kaltaisissa pienissä kaupoissa.

– Kun Madrid taas aukeaa tämän tilanteen jälkeen, aiomme käyttää nyt säästämämme rahat ulkona syömiseen ja muihin pienyrittäjien palveluihin.

Käsky pysyä kotona on selvästi mennyt perille, sillä Madridin kaduilla on hiljaista. Hannan mielestä espanjalaiset ovat edelleen toisilleen hyvin ystävällisiä ja solidaarisia.

– Massahysteriaa ei viime viikon vessapaperin hamastrausta lukuun ottamatta mielestäni ole ollut. Emme ole alkaneet pelätä toisiamme.

Tavallista eläkeläisarkea kotoa poistumatta

Torreviejassa asuva Sirpa Virkkunen joutui perumaan miehelleen Mauri Tuukkaselle järjestämänsä 65-vuotisjuhlat paikallisessa ravintolassa. Rajoitukset vaikuttavat paitsi sosiaalisiin tapahtumiin myös ulkona liikkumiseen ylipäätään.

– Mieheni kävi kaupassa maanantaina, ja ovella vartija päästi uuden henkilön sisään sitä mukaa kuin joku tuli ulos. Kassoilla oli ilmastointiteipit metrin välein merkitsemässä turvavälejä jonossa.

Eläkeläisten aika kuluu tavallisten asioiden parissa, lukemalla, istumalla parvekkeella ja jumppaamalla.

Sirpa ja Mauri seuraavat aktiivisesti sekä suomalaista että espanjalaista uutisointia tilanteesta. Jokailtaista parvekkeilla taputtamista pariskunta pitää hienona yhteisöllisyyden osoituksena.

– Toivomme, että tilanne menisi ohi tässä kahdessa viikossa ja mahdollisimman moni välttyisi tartunnalta. Pidetään huolta toisistamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *