Yrittäjänä Espanjassa työskentelevä Iina Immonen Pardo tiesi jo kouluaikoina, että hänen määränpäänsä tulisi olemaan etelässä. Madridissa sisustusarkkitehtia viehättävät laajat työmarkkinat sekä kannustavat ja ystävälliset espanjalaiset.

Yläasteen espanjan tunnilla Iina Immonen Pardo aavisti, että hänen kohtalonsa tulisi olemaan yrittäjänä Espanjassa. Tavattuaan espanjalaisen miehen hän muutti Madridiin, opiskeli paikallisessa yliopistossa sisustusarkkitehdiksi ja päätti viisi vuotta rakennusalalla työskenneltyään pistää pystyyn oman yrityksen.

– Firman nimi, idea ja konsepti muhivat jo kouluaikoina mielessäni. Kun aloin palkkatyöläisenä saada asiakkailta suoria yhteydenottoja liiketilojen ja yksityisasuntojen suunnittelusta, uskalsin vihdoin heittäytyä tälle matkalle.

Sisustusalan yrittäjän päivät täyttyvät projektien johtamisesta, sisustusarkkitehtuurista ja graafisesta suunnittelusta. Pienissä yrityksissä toimiessaan Iina oppi hallitsemaan laajoja kokonaisuuksia sisustuksen suunnittelusta markkinoinnin toteuttamiseen, ja nämä kokemukset ovat olleet kullanarvoisia myös esimiestyössä.

– Johdan parhaillaan kahta isoa toimistoprojektia, joissa minulla on yhteensä viisikymmentä alaista. Jokaisesta hankkeesta muovautuu omanlaisensa, mikä tuntuu palkitsevalta.

Pohjoismainen mentaliteetti ripauksella espanjalaista luovuutta – näin IIna menestyy yrittäjänä Espanjassa
Sisustusarkkitehdiksi opiskelleen Iinan valtteja ovat toimeliaisuus ja rikas kielitaito.

Rikas kielitaito ja toimeliaisuus valtteina

Oman työnsä herrana Iina saa hoitaa työnsä juuri sillä tavalla kuin haluaa. Toimeliaalle johtajatyypille yrittäjänä toimiminen sopii paremmin kuin hyvin.

– Kaksikymmentävuotiaana vaaleana tyttönä työntekijöiden pomottaminen tuntui jännittävältä, mutta nyt kolmikymppisenä ohjaksissa oleminen ei enää hermostuta.

Rikas kielitaito on ollut valttia kansainvälisessä Madridissa. Isoimmat projektinsa Iina tahkoo ylikansallisille yrityksille, joiden kanssa työkielenä toimii sekä englanti että espanja. Kieliosaamista on tarvittu myös paikallisen yrittäjäbyrokratian kanssa.

– Espanjassa yrittäjänä toimiminen edellyttää runsaasti erilaisten dokumenttien täyttämistä käsin. Paperisotien lisäksi myös yrittäjyyden kalleus on yllättänyt: osakeyhtiön toimitusjohtajana joudun pulittamaan firmastani kuukausittain yli 300 euroa.

Espanjalaiset kannustavat yrittäjyyteen

Espanja inspiroi sisustusarkkitehtia työympäristönä valtavasti: maassa on viljalti isoja yrityksiä, ihmisiä ja remontoitavia kohteita. Sosiaalisen työn suola ovat paikalliset ihmiset.

– Espanjalaiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Ihanaa on myös se, miten kannustavasti monet heistä suhtautuvat yrittäjyyteen.

Yrittäjyydestä Espanjassa unelmoivia Iina kehottaa hankkimaan hyvän kirjanpitäjän ja luottamaan itseensä. Vain tekemällä voi oppia ratkaisemaan ongelmatilanteita ja tekemään oikeita päätöksiä.

– Tekevälle löytyy aina töitä, ja työelämässä pitää olla rohkea. Espanjalainen työelämä joustaa mielestäni suomalaista enemmän. Jos vain uskaltaa osoittaa osaamisensa ja intohimonsa, pääsee täällä todella pitkälle!

Sisustusalan yrittäjä pyrkii työssään sovittamaan yhteen pohjoisen ja etelän parhaat puolet.

Määrätietoisena yrittäjänä mañana-Espanjassa

Yrittäjän taipaleeseen Espanjassa kuuluu väistämättä myös kuoppia ja mutkaisia kohtia. Etelän mañana-meininki on vaatinut opettelua suomalaiseen suunnitelmallisuuteen tottuneelta Iinalta.

–   Asiat eivät aina suju niin nopeasti kuin toivoisi, ja sen hyväksymiseen on tarvittu valtavasti kärsivällisyyttä.

Suomalaisuus värittää sisustusarkkitehdin työtapaa monin tavoin. Pohjoismaiseen suunnitteluun mieltyneisyyden lisäksi Iina on aina ajoissa tapaamisissa ja tekee työnsä määrätietoisesti ja järjestelmällisesti.

– Minulla on suuria suunnitelmia yritykseni varalle, ja odotan jo innolla seuraavia projekteja. Sydämestäni toivon, että uusia suunnittelukohteita ja yhteistyökumppaneita löytyy jatkossakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *