Sonja Ritola ja Jonatan Viljamaa kyllästyivät vuokra-asumiseen ja päättivät remontoida pakun omaksi liikkuvaksi kodikseen. Nyt kaksikko elää unelmaansa tien päällä sähkön suhteen omavaraisessa pakussaan.

Jonatan ja Sonja rakensivat pakusta itselleen liikkuvan kodin.

Sonja houkutteli poikaystävänsä Jonatanin toteuttamaan kanssaan unelman, joka saattaisi monen korvaan kuulostaa mahdottomalta.

– Olimme jo pitkään katselleet muiden vastaavia projekteja somesta ja puhuneet, että jossain vaiheessa mekin remontoimme itsellemme asuinkelpoisen pakun ja reissaamme sillä ympäri Eurooppaa, Sonja muistelee.

Ratkaiseva töytäisy oman pakukodin hankinnalle ja remontoinnille tapahtui alkuvuodesta 2022, kun Espanjan Aurinkorannikolla asuneen pariskunnan vuokranantaja yritti laittomasti purkaa nuorenparin vuokrasopimuksen.

– Jouduimme ottamaan juristin avuksi, jotta saimme omat oikeutemme kuuluviin. Siinä hässäkässä molemmille tuli vahva tunne, ettemme jaksa enää yhtään enempää tällaista vuokralaisten kaltoinkohtelua. Päätimme, että nyt jos koska on aika ostaa paku ja ruveta hommiin!

Loputtomasti tiedonhakua

Sonja ja Jonatan löysivätkin sopivan pakun jo parin viikon kuluttua Málagasta belgialaiselta pariskunnalta, ja projekti pääsi käynnistymään. Kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta pakun remontoimisesta – tai oikeastaan remontoimisesta ylipäätään.

– Tekemällä oppii! Projektin alku oli aika haastava, kun jouduimme opettelemaan paljon uutta – esimerkiksi millaisia eroja eristeillä on, millainen puu sopii mihinkin, miten työkalut toimivat ja miten huomioida kondensaatio.

Sonja on kerrannut projektin aikana useaan otteeseen, miten matkailuauton remontti tulee lain puitteissa toteuttaa.

Aivan kuin käytännön työssä ei olisi ollut riittämiin opeteltavaa, piti projektin alusta saakka huomioida myös erilaiset säädökset ja lait.

– Sonja on lukenut Espanjan matkailuauton vaatimuksista ja säädöksistä ja kerrannut projektin aikana useaan otteeseen, miten mikäkin tulee lain puitteissa tehdä. Paljon aikaa on mennyt nimenomaan siihen, että olemme opetelleet, kuinka asiat tehdään. Jos tehtäisiin samanlainen projekti uudestaan, niin kaikki hoituisi varmasti paljon nopeammin, Jonatan tuumii.

Kaksikon mukaan haastavinta onkin ollut loputon tiedonhaku.

– Luotettavan tiedon etsiminen, materiaalien valinta ja hintojen kilpailuttaminen saattavat kuulostaa helpoilta tehtäviltä, mutta ne ovat vieneet paljon aikaa ja turhauttaneetkin! On suoraan sanoen ärsyttänyt, että ei ole ollut mahdollista asioida vain yhdessä liikkeessä, josta olisi saanut kaiken tarvittavan.

Jonatan myöntää, että päävastuu projektista on ollut Sonjalla, joka on painanut pitkää päivää pakun remonttihommissa, joihin Jonatan ei omien töidensä vuoksi ole voinut osallistua yhtä paljon kuin Sonja.

– Olen tai olemme tehneet lähes kaiken itse. Sähkötöitä emme pystyneet itse tekemään – onneksi saimme siihen apua, ja nyt pakun katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat päivittäisen sähkömme, Sonja kertoo.

Sonjan mielestä yllättävintä projektissa on ollut se, kuinka paljon eri asiat vievät aikaa.

– Helpolta ja nopealta vaikuttava tehtävä saattaakin viedä monta päivää. Toisaalta positiivinen yllätys on ollut se, miten kivalta tuntuu, kun pääsee toteuttamaan omia visioita ja onnistuu niissä! Myös ihmisten kiinnostus projektia kohtaan on ollut suurta, ja monet ohikulkijat ovat pysähtyneet ihastelemaan pakua ja juttelemaan.

Kaksikko halusi pakuun täysmittaisen keittiön, jossa on riittävästi tilaa.

Suuntana ainakin Italia, Suomi ja Itävalta

Sonjan ja Jonatanin paku valmistui asuinkelpoiseksi kesäkuussa, ja pariskunta suuntasi saman tien Aurinkorannikolta Italiaan.

– Kun muutoskatsastus oli tehty, suuntasimme Italiaan sukujuhliin. Italiasta matka jatkuu Suomeen, ja elokuussa olisi tarkoitus lähteä ajamaan takaisin kohti Aurinkorannikkoa. Matkan varrella haluaisimme käydä ainakin Itävallassa.

Reissaavan elämäntyylin mahdollistaa se, että molempien työt voi tehdä missä vain tietokoneella – kunhan nettiyhteys toimii.

– Meillä on pakussa hyvä nettiyhteys, jonka ansiosta pystymme tekemään töitä lähes kaikkialla maailmassa.

Moni saattaa kuvitella, että pakuelämä on karavaanialueelta toiseen kiertämistä. Näin ei kuitenkaan Sonjan ja Jonatanin tapauksessa ole.

– Sähkön suhteen olemme täysin omavaraisia, ja yli sadan litran vesitankkimme voi täyttää huoltoasemilla, joten paikallisten lakien ja säädösten puitteissa voimme pysähtyä majoittumaan mihin vain. Leirintäalueiden yleiset suihkut eivät minua houkuttele, Sonja naurahtaa.

Sonjan äiti ei pakuprojektin alussa uskonut, että hänen tyttärensä voisi asua pakussa.

– Hän ajatteli, ettei paku voisi vastata hygieniavaatimuksiani. Hän on kuitenkin luopunut tästä ennakkoluulostaan, kun on nähnyt, että pakussa on juuri niin puhdasta kuin toivon, Sonja kertoo ja esittelee penkin alta paljastuvaa wc-istuinta sekä keskelle lattiaa koottavaa suihkukoppia.

Sosiaalisella medialla on myös iso rooli pariskunnan projektissa.

– Päivitämme @salamamcvan-kanavissamme projektimme ja matkamme kulusta päivittäin. Olemme näkyvyyttä vastaan saaneet mukaan projektiimme joitakin suomalaisia yrityksiä, jotka ovat osaltaan mahdollistaneet esimerkiksi pakun laadukkaan valaistuksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *