Korona hiljensi Espanjan – koko maa kotikaranteenissa

Marena Ahonen

15.3.2020

Espanjan hallitus päätti lauantaina 14.3. asettaa koko maahan kotikaranteenin. Espanja hiljenee kahdeksi viikoksi, ja kotoa saa poistua vain tietyistä syistä. Sunnuntai-iltapäivänä 15.3. Espanjassa oli jo lähes 8 000 koronavirustartuntaa ja lähes 300 kuolutta.

Ulkona liikkumista rajoitetaan siten, että kotoa poistuminen on sallittua vain seuraavista syistä:
– ruuan, lääkkeiden ja muiden välttämättömien tarpeiden hankkiminen
– terveydenhuollon palveluiden käyttäminen
– työssäkäynti (etätyötä suositellaan)
– kotiin palaaminen
– avustusta tarvitsevien henkilöiden kuten vanhusten auttaminen
– pankissa asiointi
– force majeure -tilanteet
– muu asianmukaisesti perusteltu syy

Hämmennystä on herättänyt esimerkiksi se, saako koiran viedä ulos tai voiko lenkille lähteä. El Mundo -lehti avasi aihetta artikkelissaan: koiraa voi kyllä ulkoiluttaa, mutta se on suotavaa tehdä lyhyesti ja yksin eikä koko perheen voimin ja lenkilläkin tulee pitää etäisyyttä muihin. Sen sijaan ilman koiraa lenkille lähteminen ei ole artikkelin mukaan sallittua. Samoin kiellettyä on lapsien vieminen puistoon sekä ystävän luona vieraileminen.

Korona_hiljensi_Espanjan
Málagan kadut autioituivat viikonloppuna. Espanjan hallitus määräsi koko Espanjan kotikaranteeniin.

Kunnianosoitusaplodit kaikuivat halki Espanjan

Lauantai-iltana 14.3. kello 22 ympäri Espanjaa ihmiset kokoontuivat kotiensa ikkunoihin ja parvekkeille osoittamaan kiitosta ja kunnioitusta terveydenhuollon ammattilaisille, jotka tekevät kaikkensa koronaviruksen etenemisen pysäyttämiseksi. Videoita tuosta upeasta hetkestä voi etsiä sosiaalisesta mediasta hashtagilla #aplausosanitario.

Sosiaalisessa mediassa kiertää viestejä, joissa Espanjassa asuvia kannustetaan osallistumaan kunnianosoitusaplodeihin toistaiseksi joka ilta kello 20. Aikaa aikaistettiin, jotta perheen pienimmätkin pääsevät mukaan.

Mistä seurata tilanteen etenemistä?

Ajan tasalla pysyy paikallisia medioita seuraamalla. Esimerkiksi Espanjan yleisradion ykköskanava sekä sanomalehdet El País ja El Mundo päivittävät tilanteen etenemisestä reaaliajassa. Suomen suurlähetystö Madridissa on tiedottanut tilanteen kehittymisestä suomeksi ja ruotsiksi Facebook-sivullaan. Myös suomenkielinen uutismedia Fuengirola.fi uutisoi aiheesta aktiivisesti.

Syvenny aiheeseen

Englantiin töihin lähtenyt Emilia: ”Olen paljon onnellisempi täällä”

Englantiin töihin lähtö sai Emilia Keskisen puhkeamaan kukkaan. Leedsissä asuvan digitaalisen suunnittelijan elämää sävyttää nyt rahasta ja talvesta murehtimisen sijaan onnellinen oleilu.

Lue koko artikkeli »

Osallistu keskusteluun

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *