Sanna teki ensimmäisen opetusharjoittelunsa Ranskan Caenissa.

Sannalle kokemukset ulkomailla ovat olleet monin tavoin rikastuttavia. Suomen kieltä ja kulttuuria opettaessaan hänessä on herännyt suurta ylpeyttä suomalaisuudestaan.

– Olen aina matkustellut paljon, ja lukioikäisenä aloin haaveilla ulkomailla asumisesta ja Au pair -kokemuksesta. Lukion jälkeen vietin välivuoden, jonka päätin Au pair -kesään Lontoossa.

Sanna kertoo jännittäneensä pitkäksi aikaa yksin pois kotoa lähtemistä, mutta kolmen kuukauden jakso tutussa kaupungissa tuntui sopivalta haasteelta. Lontoo on aina ollut Sannan suosikkikaupunki, joten hän halusi Au pairiksi juuri sinne.

– Au pair -kesä oli korvaamaton kokemus. Host-perheeni kanssa minusta ei tullut erityisen läheinen, mutta rakastin asua Lontoossa ja kokea elämää eri ympäristössä ja kulttuurissa. Asuin monikulttuurisessa brittiperheessä, jossa oli kolme lasta. Työskentelin neljä päivää viikossa vanhempien ollessa töissä, Sanna kertoo.

Palattuaan Englannista kotiin Sanna aloitti suomen kielen opinnot Helsingin yliopistossa. Pian hän alkoi pohtia, kuinka hienoa olisi päästä opintojen aikana uudelleen ulkomaille.

– En kuitenkaan tiennyt, miten vaihto onnistuisi suomen kielen opiskelijalta, joten aloin haaveilla harjoittelusta ulkomailla varteenotettavana vaihtoehtona.

Kandikeväänään Sanna puhui haaveistaan opettajalleen, joka vinkkasi Sannalle Opetushallituksen järjestämistä harjoittelujaksoista ulkomaisissa yliopistoissa, joissa opetetaan suomea.

– Taisin tiirailla hakupaikkoja pari vuotta ennen kuin lopulta hain viidennen vuoden syksyllä.

Sanna päätyi hakemaan Caenin yliopistoon Ranskaan, sillä oli opiskellut pitkän ranskan koulussa ja hakukriteerit osuivat muutenkin kohdilleen. Hänet valittiin harjoitteluun, jonka hän aloitti tammikuussa 2022. Käynnissä oli Sannan viidennen opiskeluvuoden kevät, ja Ranskassa ollessaan hän palautti gradunsa ja suoritti viimeiset yliopistokurssinsa.

Tällä hetkellä Sanna asuu toistamiseen Lontoossa.

Opetusharjoitteluista ainutlaatuisia kokemuksia

Sanna vietti Ranskassa vajaat neljä kuukautta. Opetusharjoitteluun kuului opettajan avustaminen suomen kielen kursseilla, oman suomikerhon järjestäminen sekä tukiopetuksen ja lisätuntien antaminen.

– Nautin työstäni – opiskelijat olivat mahtavia ja motivoituneita. Pääsin myös terästämään ranskan kielen taitojani, sillä käytännössä kaikki kommunikaatio esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa tapahtui ranskaksi.

Ollessaan vielä Ranskassa Sanna päätti hakea toiseenkin suomen kielen opetusharjoitteluun, tällä kertaa Lontooseen.

– Ajattelin, että kaksi peräkkäistä harjoittelua olisi melko absurdi idea, mutta paluu vielä kerran lempikaupunkiini Lontooseen kutkutti ajatuksena. Ajattelin, etten menetä mitään, jos kokeilen.

Sanna toteaa, ettei häntä olisi harmittanut, jos joku muu olisi saanut paikan, sillä hänellä oli jo kokemuksensa ulkomailla asumisesta ja työskentelystä.

– Mutta niin siinä kävi, että edessä oli jälleen muutto useaksi kuukaudeksi pois Suomesta.

Caenin harjoittelun Sanna sai hyväksiluettua osaksi tutkintoaan. Kesällä hän valmistui suomen kielen oppiaineesta filosofian maisteriksi, ja Lontoon harjoittelua hän lähti tekemään vastavalmistuneena.

– Käytännön eroa ei sinänsä ole muuten kuin siinä, että enää en ole oikeutettu Kelan opintotukiin. Lontoossa tuloni koostuvat ainoastaan apurahasta, kun taas Caenissa sain myös korotetun opintorahan, asumistuen ja asumislisän.

Sanna ei ole joutunut monimutkaisen byrokratian kynsiin, sillä hänen oleskelunsa Lontoossa kestää alle kuusi kuukautta, eikä hän saa yliopistolta palkkaa, vaan apurahan maksaa Suomen Opetushallitus.

– Pääsin muuttamaan turististatuksella, eikä minun siis tarvinnut hakea esimerkiksi viisumia oleskeluuni. Asunnon löysin Facebookin Suomi-ryhmästä, joten senkin osalta pääsin helpolla. Olen siis ollut onnekas ja ainakin toistaiseksi onnistunut välttämään brittibyrokratian, joka käsittääkseni voi olla hyvinkin raivostuttava.

Sannan tutut Suomessa ovat ihmetelleet, miksi ranskalaiset tai britit haluaisivat opiskella suomea. Hänestä onkin ollut ihana nähdä, kuinka laajasti ympäri maailmaa suomen kielen verkostot ovat levinneet.

– Jo se, että suomea voi opiskella kymmenissä yliopistoissa eri maanosissa kertoo arvostuksesta kieltämme kohtaan. Toki sekä Caenissa että Lontoossa suomen kieli on pikkuriikkinen oppiaine, jolla on vain muutamia opiskelijoita. He ovat kuitenkin pääosin ihanan motivoituneita.

Opiskelijat ovat kiinnostuneet suomen kielestä esimerkiksi musiikin tai historian kautta. Suomi maana nähdään Sannan mukaan eksoottisena ja hyvinvointivaltio ihailtavana. Moni opiskelija haaveilee Suomeen muutosta ja osalla on suomalaisia juuria.

Sanna valmistui kesällä filosofian maisteriksi suomen kielen oppiaineesta.

Koti Suomessa

Suomen kieltä ja kulttuuria opettaessa Sanna on huomannut, kuinka suuri ylpeys hänen sisällään herää.

– On vaikea hillitä omaa innostusta, kun esittelee ulkomaalaisille suomalaista musiikkia, kertoo torikulttuurista ja ämpäreistä tai vertailee kyseisen maan tapoja Suomeen.

Eräällä luennolla Ranskassa opiskelijat ihmettelivät saunakulttuuria nähdessään sitä käsittelevän videon.

– Meille opettajille taas tuli kova ikävä kunnon löylyihin. Ulkomailla huomaa, kuinka suuri osa omaa identiteettiä suomalaisuus on. Entistä enemmän myös osaa arvostaa, miten hyvin monet asiat Suomessa ovat.

Sannan haaveissa ei ole muuttaa pysyvästi ulkomaille. Hän on todella kiitollinen kokemuksistaan ulkomailla asumisesta eikä sulje pois vastaavan mahdollisuuden käyttämistä tulevaisuudessakin, jos sellainen joskus osuu eteen.

– Koti on kuitenkin Suomessa – sen huomaa ulkomailla asuessa entistä vahvemmin.

Ulkomaille muuttaville Sanna suosittelee verkostoitumista esimerkiksi Facebook-ryhmien kautta. Hän muistuttaa, että muita suomalaisia löytää lähes joka maailman kolkasta. Vieraassa paikassa tekee hyvää, että on ihmisiä, joiden kanssa puhua omaa kieltä ja jakaa sama kaipuu kotiin. Ulkomaille muuttaminen, edes lyhytaikaisesti, on Sannan mukaan aina hieman pelottavaa ja hänenkin olisi ollut todella helppo jänistää.

– Mutta kuten jo aiemmin sanoin, mitään ei menetä, jos kokeilee, ja aina pääsee takaisin kotiin. Aina kannattaa rohkeasti antaa mennä ja kokeilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *