Etäsuhteen voi saada toimimaan, kun sen eteen tekee töitä. Saara Nurmo tapasi brittiläisen poikaystävänsä luonnonsuojeluprojektissa Kreikassa, lensi vuoden Suomen ja Englannin väliä ja tekee parhaillaan muuttoa Lontooseen.  

Taide- ja kulttuurialalla työskentelevän Saara Nurmon matka sai uuden suunnan, kun hän tapasi brittiläisen miehen Kreikassa keväällä 2018. Vapaaehtoisiksi samaan luonnonsuojeluprojektiin lähteneiden maailmankatsomus ja arvot solahtivat nopeasti yhteen.  

– Koin tavanneeni tuntemattoman, joka kuitenkin tuntui kaikista tutuimmalta ihmiseltä.  

Ateenalaisessa hostellissa kohdanneet maailmanparantajat puhuivat aamuyöhön asti kaikesta maan ja taivaan välillä. Nukkumaan mennessään Saara ajatteli, ettei voi ihastua ihmiseen, jota ei edes tunne. Hän arveli sekoittaneensa keskenään illan aikana syntyneet romanttiset tunteet ja innostuksensa Kreikkaan ja luonnonsuojeluprojektiin.  

–  Kaikki oli kuitenkin selvää alusta saakka. Emme missään vaiheessa alkaneet virallisesti seurustella.  

Etäsuhteessa Helsingistä Lontooseen ja takaisin  

Luonnonsuojeluprojektin loputtua molemmat muuttivat takaisin kotimaihinsa, ja silloin etäsuhde tuli todeksi. Saara ja hänen poikaystävänsä lensivät vuoden verran Lontoon ja Helsingin väliä sen mukaan, miten kummankin työt joustivat. Arjen kiireistä huolimatta vähintään hyvän yön viestit vaihdettiin päivittäin.  

– On ollut ihanaa elää suhteessa, jossa on niin syvä luottamus. Kun erosimme Ateenan lentokentällä, näin tulevaisuudessamme rakkauden lisäksi haasteita, ahdistusta ja pelkoa. Kaikki kielteiset tunteet ovat kuitenkin osoittautuneet turhiksi. En tiedä, voiko tällaista kokemusta saada tavallisesta suhteesta.  

Etäsuhteessa on ollut myös raastavat hetkensä. Mieltä painavat matkustelun kalleus, jatkuva lentely ja pitkät työpäivät, joiden jälkeen haluaisi vain mennä toisen kainaloon. Kun haluaisi tukea ja kuunnella toista, mutta suttuinen kuvaruutu ja pätkivä netti häiritsevät.  

– Perheenjäsenelläni todettiin heinäkuussa vaikea sairaus, ja esimerkiksi sitä olisi ollut helpompi käsitellä poikaystäväni läsnä ollessa. Koen silti, että haasteista huolimatta etäsuhteemme on toiminut.  

Pariskunta kääntää nyt yhdessä uuden sivun, kun Saara muuttaa Lontooseen. Yhteinen kaupunki valikoitui poikaystävän töiden perusteella.   

– Moni asia muutossa jännittää: uusi askel suhteellemme, työllistyminen ja Brexit. Haluan myös saada nopeasti omia ystäviä Englannista, enkä roikkua pelkästään poikaystävässäni. Uskon kuitenkin sisimmässäni, että kaikki tulee menemään ihan hyvin. Pitää uskaltaa kokeilla ja elää elämää niin, ettei katkeroidu. 

Maltti on valttia etäsuhteessa 

Rakkaus on kantanut kulttuuripariskuntaa yli valtamerten. Samojen arvojen lisäksi Saaraa ja Lukea yhdistävät tausta radiotoimittajina sekä samanlainen elokuvamaku. Rahapussi on etäsuhteen saatossa keventynyt, mutta Saara kokee itse muuttuneensa lempeämmäksi ja iloisemmaksi.   

– Poikaystäväni on hauskin ihminen, kenet olen tavannut. Pystyn kertomaan hänelle arkoja ja kipeitä asioita ilman tuomituksi tulemisen pelkoa. Olen hyväksytty sellaisena kuin olen.  

Etäsuhteen sujumiseen tarvitaan Saaran mielestä rakkautta, rauhaa ja luottamusta. Malttia pitää löytyä paitsi kumppania myös ylipäätään tilannetta kohtaan. Tuleva lontoolainen kokee kasvaneensa kärsivällisemmäksi etäsuhteen aikana.   

–   Ajattelen, että etäsuhteessa punnitaan aivan erityisellä tavalla tunteet toista kohtaan ja halukkuus luoda yhteistä tulevaisuutta. Mikäli sydämessä tuntuu oikealta, on kaikki etäsuhteen eteen nähty vaiva todellakin sen arvoista.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *