Englantiin töihin lähtö sai Emilia Keskisen puhkeamaan kukkaan. Leedsissä asuvan digitaalisen suunnittelijan elämää sävyttää nyt rahasta ja talvesta murehtimisen sijaan onnellinen oleilu.

Jotkut ihmiset tietävät jo nuorena haluavansa asua tietyssä maassa. Kangasalta kotoisin oleva ja nykyinen leedsiläinen Emilia Keskinen kuuluu heihin.

Lapsena hän kuunteli äitinsä vanhoja Beatles-levyjä ja myöhemmin Sex Pistolsia. Pienellä paikkakunnalla ei tuntunut olevan tilaa punkista ja glam rockista pitävälle, rohkeasti pukeutuvalle Emilialle.

– Pienestä lähtien olen tuntenut tosi vahvasti, ettei Suomi sovi minulle. Kaipasin Englantiin ja opinkin englannin kielen tosi nopeasti.

Digitaalisen median opiskelu Helsingissä lievitti hieman ulkopuolisuuden tunnetta, mutta jokaisen Englannin-reissun jälkeen paluu Suomeen ahdisti.

– Ymmärsin Manchesterissa sen, miltä tuntuu olla kotona. Tajusin, etten ollut kokenut sellaista koskaan aiemmin.

Unelma toteutuu: töihin Englantiin

Kaipuu kasvoi lopulta niin suureksi, että Emilia päätti hakea Englantiin töihin. Rekrytointifirmoihin yhteyttä otettuaan hän sai useita kutsuja työhaastatteluihin ja lähti Manchesteriin.

Viimeisenä reissupäivänä Emilia seisoi puistossa sateessa ja itki onnesta – hän oli juuri kuullut napanneensa työpaikan.

– Palasin Suomeen, myin kaiken omaisuuteni ja muutin Leedsiin kahden matkalaukun kanssa.

Työ mainostoimiston digitaalisena suunnittelijana on vienyt Emilian mennessään. Hänen loihtimiaan brändejä ja logoja voi nähdä esimerkiksi Los Angelesin luksuskerrostalojen kyljissä.

– En usko, että olisin päässyt käsiksi isoihin kansainvälisiin asiakkaisiin Suomessa. Matkustan myös nykyään paljon työn takia, mikä on plussaa!

Small talk -kulttuuri kuormittaa autistia

Englantiin töihin lähtö on tuonut mukanaan myös haasteita. Autistiselle Emilialle sosiaaliset tilanteet ovat kuormittavia, ja piirre korostuu small talkia suosivassa keskustelukulttuurissa.

– Sain ensimmäisenä vuonna pomoltani paljon palautetta siitä, että käyttäydyin töykeästi. Opettelin sen jälkeen jutustelun tavat ulkoa.  

Suomessa vallitsee Emilian mielestä ahkeran työnteon kulttuuri, kun taas Englannissa tavataan pitää pitkähköjä pubilounaita ja kahvitaukoja. Toisaalta Englannissa toimistolla kuuluu suomalaisen mukaan olla työajan viimeiseen minuuttiin asti.

Korona-aikaa lukuun ottamatta Emiliaa on usein kosiskeltu vaihtamaan työpaikkaa, ja hän kokee osaamistaan arvostettavan enemmän Englannissa kuin Suomessa.

– Olen saanut jatkuvasti työtarjouksia ja voinut valita itse, mitä haluan tehdä.

Korkeampaa elintasoa ja kulttuurielämyksiä

Kun Emilia lähti töihin Englantiin, hänen elintasonsa koheni huomattavasti. Helsingissä palkka riitti juuri ja juuri yksiön kustannuksin, kun taas Leedsissä hänellä on varaa asuntoon, jossa on oma piha, useampi kerros ja takka.

– Parhaimmillaan käymme poikaystäväni kanssa kolmesti viikossa ravintolassa syömässä, ja iltaelämä ei vaadi pennosten laskemista.

Korkean elintason lisäksi kulttuuri ja historia ovat Emiliasta Englannin parhaita puolia. Isoja musiikkitapahtumia riittää, ja rakennukset huokuvat vanhan ajan kauneutta.

– Voin koska tahansa lähteä satavuotiaalla höyryjunalle nummille pikkukylään ja tehdä aikamatkan menneisyyteen.

Paras päätös ikinä

Muutto Englantiin sai suomalaisen puhkeamaan kukkaan: aiemmin hiljaisesta ja vetäytyvästä ihmisestä on tullut sosiaalisempi ja rohkeampi. Kaikille ei käy niin, mutta Emilialle muutos on tehnyt hyvää.

– Elämä ei ole enää rahojen murehtimista, kiukkua pimeästä talvesta tai livekeikkojen perään haikailua, elämä on nyt onnellista oleilua!

Englantiin töihin lähtenyt Emilia uskoo jäävänsä Iso-Britanniaan loppuelämäkseen. Hän ei näe syytä palata Suomeen, vaikka ikävöikin Pohjolassa asuvaa perhettään.

Leedsiläinen haluaa rohkaista muitakin Englannista haaveilevia toteuttamaan unelmansa.

– Mitä vielä mietit? Englantiin muuttaminen on paras päätös, jonka olen ikinä tehnyt. Olen paljon onnellisempi täällä kuin Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *