Puolen vuoden reissukohde vaihtui vakituiseksi asuinmaaksi, kun Kiia päätti jäädä Australiaan. Nyt hänen päivänsä täyttyvät työnteosta ja opiskelusta Gold Coastilla.

Kiia on asunut nyt pari vuotta Gold Coastilla.

Kiia ihastui Australiaan vuonna 2015, kun hän matkusti Melbournen alueelle äitinsä ystävän häihin.

 – Olimme kaksi viikkoa lomareissulla ja siinä ajassa kerkesin ihastumaan Australiaan oikein kovasti. Äitini ystävä yritti ylipuhua minua anomaan working holiday -viisumia, mutta elämäntilanteeni ei silloin sallinut sitä. Australia jäi kuitenkin kovin mietityttämään, Kiia kertoo.

Tammikuussa 2019 Kiia lähti uudestaan äitinsä kanssa Australiaan ja tuolloin he kiertelivät maata laajemmin. Kiia oli jo päättänyt lähtevänsä loppuvuodesta puoleksi vuodeksi reissaamaan mannerta ystävänsä kanssa.

– Marraskuussa saavuimme Cairnsiin, Australian Queenslandin osavaltion pohjoispuolelle. Siitä lähti tämä puolen vuoden matka, jolla molemmat olemme edelleen melkein kolme vuotta myöhemmin.

Pitkiä päiviä töissä ja opiskellen

Tällä hetkellä Kiia asuu toista vuotta Gold Coastilla. Hän työskenteli kaksi vuotta working holiday -viisumilla ja nyt hänellä on opiskelijaviisumi. Bisnesopinnot ja työ maisemointiyrityksessä tekevät Kiian arjesta kiireistä.

– Tyypillinen arkipäiväni alkaa kello viiden herätyksellä, sillä työpäiväni alkaa kuudelta. Töissä teen milloin mitäkin, mutta tyypillisimmin trimmailen nurmikkoa siistiksi. Hommissa vierähtää usein pitkälle iltapäivään ja yhdeksältä olen jo sängyssä, että jaksan taas nousta ylös aamuviideltä, Kiia kertoo.

Täysin mutkatonta elämä Australiassa ei ole ollut.

– Haasteita täällä on riittänyt. Ensimmäinen niistä oli huono englannin kielen taito, joka kyllä parani kovasti, kun ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin käyttää sitä. Nykyään suomen kieli meinaa tuottaa enemmän ongelmia.

Toisena haasteena Kiia mainitsee koronapandemian, josta voisi omien sanojensa mukaan kirjoittaa kokonaisen romaanin.

– Kun pahin piikki iski silloin maalis-huhtikuussa 2020, olimme siitä onnekkaita, että saimme hyvän työpaikan ja asunnon järjestettyä ja saimme jäädä maahan, hän tiivistää.

Kiian mielestä parasta Australiassa on luonto ja ilmasto.

Australiassa asumisen parhaiksi puoliksi Kiia mainitsee luonnon ja ilmaston. Välillä sataa vettä, mutta hänen asuinseudullaan muutaman kuukauden pituinen talvi vastaa lähinnä Suomen kesää.

– Olen siis ”talvipakolainen”, kun en Suomen talvesta koskaan tykännyt, hän toteaa. Positiivista on Kiian mielestä myös tulotaso, joka mahdollistaa säästöjen kerryttämisen opintojen ohella.

Ulos omalta mukavuusalueelta

Kiia kertoo kaipaavansa lukemattomia asioita Suomesta, vaikka viihtyykin Australiassa.

 – Eniten kaipaan perhettä ja ystäviä, niin kuin varmaan kaikki, jotka ovat ulkomaille päätyneet asumaan. Myös joulu on asia, mikä on täällä niin vastakohta Suomen perinteille, ettei se tunnu yhtään samalta. Täällä kun joulu on keskellä kesää ja se vietetään lähinnä grillaillen, hän sanoo.

Kiia mainitsee kaipaavansa myös monia suomalaisia ruokia, kuten kunnon ruisleipää.

– On tännekin alkanut vaihtoehtoja ilmestymään, mutta eivät ne silti Suomen tasolle yllä, hän toteaa.

Australiassa asumisessa Kiian on yllättänyt erityisesti asumisen kalleus, minkä takia hänkin on joutunut oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

– Suomessa asutaan useimmiten yksin tai kumppanin kanssa, mutta täällä kimppakämpät ovat hyvin normaaleja, varsinkin Gold Coastilla. Itsekin asun kumppanini kanssa talossa, missä meitä on kolme paria. Mutta hei, jostain on tingittävä! Kiia toteaa.

Kiiaa miellyttää Australian laajuus, sillä se mahdollistaa monipuolisen matkustelun.

– Täällä on niin paljon erilaista maisemaa ja seutua, että reissuja on helppo suunnitella. Päättää vain, mitä haluaa kokea tällä kertaa!

Kiia on tutustunut lukuisiin paikallisiin, erityisesti nykyisessä työssään, missä tapasi kumppaninsakin.

– Australialaiset ovat useimmiten hyvin vastaanottavaisia ja ystävällisiä. Siihen tykästyinkin jo vuonna 2015!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *