Susannan tie vei Englannin ja Uuden-Seelannin kautta Australiaan. Tänä kesänä hän julkaisi englanninkielisen kirjan pohjoismaisesta elämäntyylistä.
– Olin Englannissa töissä firmassa, joka antoi minulle mahdollisuuden lähteä töihin Aucklandiin ja Sydneyhyn. Mietimme poikaystäväni, nykyisen mieheni, kanssa pitkään, että lähdemmekö reissuun. Koskaan ei tiedä, milloin tällainen mahdollisuus tulee uudestaan, joten päätimme lähteä. Lokakuussa 2007 lensin ensin Aucklandiin, jossa olin töissä puolisen vuotta, ennen kuin muutimme Sydneyhyn. Viihdyimme hyvin ja vasta pari vuotta sitten muutimme pieneen rantakaupunkiin nimeltä Thirroul, Sydneystä tunnin matkan päähän etelään rannikkoa pitkin, Susanna kertoo.
Susannan mielestä maailmalla asuminen avartaa. Hän on saanut paljon ystäviä ja kokemuksia, joita ilman hän olisi jäänyt, jos ei olisi yli kaksikymmentä vuotta sitten lähtenyt Lontooseen asumaan ja työskentelemään lähihoitajana.
– On ihanaa matkustella maailmalla, kun aina on joku kaveri, jolta voi kysyä paikasta ja maasta, ja tavata vanhoja ystäviä. Englannista tarttui matkaan myös mieheni Michael, joka ei ensin halunnut muuttaa perässäni Australiaan. Mutta sitten hän totesi, että elämä ilman minua olisi tylsää. Australia on hänen mielestään kuin Englanti, mutta parempi maa.
Oma media pohjoismaiselle elämäntyylille
Susanna tekee työkseen Nordic Mum-mediaa, joka sai alkunsa vuonna 2017 podcastina. Myöhemmin syntyivät myös blogi ja verkkosivusto, sekä heinäkuussa julkaistu kirja Nordic Lifestyle: Embrace slow living, cultivate happiness and know when to take off your shoes. Tällä hetkellä Susanna työstää uutta kirjaa ja jouluaiheista minipodcast-sarjaa.
– Kirjoitan artikkeleja ja blogeja englanniksi myös muihin sivustoihin. Tulevassa podcastissani 25 Days of Christmas kerron pohjoismaalaisista joulunviettotavoista. Podcast julkaistaan joulukuun ensimmäisenä päivänä ja jaksoja tulee 25 päivän ajan Nordic Mum Podcast-nimen alla.
Yleensä Susannan aamut alkavat kävelylenkillä koiran kanssa. Kun lapset on viety kouluun, hän palaa kotiin kirjoittamaan. Välillä Susanna työskentelee myös paikallisissa kahviloissa tai kirjastossa.
Australialainen ”no worries” -elämänasenne on Susannan mukaan tarttuvaa, mutta joskus myös kuluttavaa. Ihmiset ovat lupsakoita ja ihanan rentoja, välillä liiankin.
– Kun pyytää jotakuta tekemään jotakin, vastaus on ”no worries”, mutta ei ole selvää, milloin asia tehdään, jos tehdään. Tämä on myös kulttuurien sulatusuuni. Ei ole väliä, mistä tulet tai kuka olet, me kaikki olemme jostain ja on sellainen yhtenäisyyden tunne, että olemme kaikki australialaisia.
”Olo on ulkomaalainen aina Suomessa käydessä”
Susanna kokee olevansa edelleen vahvasti sidoksissa Suomeen ja Suomen kulttuuriin. Hänen kotikielensä poikiensa 10-vuotiaan Luken ja 7-vuotiaan Leon kanssa on suomi.
– Viikoittain jutellaan Suomeen perheen kanssa ja luetaan ja leikitään suomeksi. En koe itseäni australialaiseksi, vaikka minulla on Australian passi. Aina kun kysytään mistä olen, olen suomalainen ja tulen Suomesta.
Ajatus Euroopassa asumisesta kiinnostaa Susannaa lyhyiden välimatkojen takia.
– Täällä ei voi lähteä toiseen maahan vain viikonloppua viettämään. Jos olisimme lähempänä, olisi kiva matkustella enemmän lasten kanssa ja näyttää maailmaa. En tiedä, voisinko enää asettautua Suomeen. Yli 20 vuotta maailmalla asuneena olo on ulkomaalainen aina Suomessa käydessä. Mutta olisi ihanaa saada lapset suomalaiseen kouluun ja kulttuuriin, joten ehkä tämä haave muutosta joku päivä tapahtuu. Mutta nyt on ihan kiva olla Australiassa.