Työskentely ulkomailla voi tarkoittaa kiireetöntä työtahtia, nurinkurisia voileipiä ja upeiden ihmisten kohtaamista. Apulaisprofessori Mary Hatakka kertoo tarinansa siitä, millaista on opettaa englantia Arabiemiraateissa.
Juustoleivän tilaaja voi Arabiemiraateissa saada taikinarullaan kääräistyä sulatejuustoa, kolmikerroksisen voileivän ranskalaisilla ja kaikkea siltä väliltä. Englannin kielen apulaisprofessori Mary Hatakan mielestä ravintolamuisto kuvastaa hyvin ulkomailla työskentelyn rikkautta.
– Maailmalla olen saanut oppia, miten ihanan erilaisia me kaikki olemme. Mikään ei ole absoluuttisesti oikein, vaan paras tapa toimia riippuu tilanteesta.
Ulkomailla työskentelyyn Mary sai pontta skottilaiselta äidiltään, joka päätyi aikanaan opettamaan englantia Suomeen. Yliopistossa Mary opiskeli englantia ja italiaa, lähti pariksi kesäksi au pairiksi Italiaan ja ihastui maailmalla asumiseen.
Kun parisuhde suomalaisen miehen kanssa päättyi, Maryn elämä järkkyi. Yhdessä suunnitellun tulevaisuuden tilalle oli keksittävä uusia unelmia.
– Tunsin, että tarvitsin rajun muutoksen. Otin suunnakseni Arabiemiraatit, sillä maa oli suosittu matkakohde, siellä puhuttiin englantia ja pidin arabialaisista seikkailutarinoista.
Apulaisprofessori jaksaa innostua työstään
Englanninopettajien konferenssissa Mary tutustui tulevaan työnantajaansa ja onnistui nappaamaan työpaikan englannin opettajana naistenopistossa Arabiemiraateissa. Ulkomailla työskentely ei jännittänyt häntä, sillä halu lennähtää maailmalle oli niin suuri.
– Opiskelijoiden kohteliaisuus ja aito kiinnostus englannin kieltä kohtaan saavat minut innostumaan työstäni uudestaan ja uudestaan.
Uusia tuulia ja kohtaamisia rakastava englannin ammattilainen on edennyt urallaan yliopiston apulaisprofessoriksi asti. Palkka on hyvä, ja työpaikka tarjoaa asuntoedun, sairasvakuutuksen sekä vuosittaisen meno-paluulennon kotimaahan.
– Ulkomailla työskentely on tuonut elämääni monta hienoa ihmistä, esimerkiksi lähinnä brittiläiset tai kanadalaiset työkaverini. Vahvoja, hauskoja ja seikkailumielisiä ihmisiä!
Arabiemiraateissa työnantaja sponsoroi alaisilleen oleskeluluvan maassa, joten ihminen edustaa vapaa-ajallaankin työpaikkaansa. Muslimimaassa toimitaan pitkälti kulttuuristen perinteiden mukaan, mutta erilaisuutta siedetään jatkuvasti paremmin ja paremmin.
Kansainvälisyys maustaa ulkomailla työskentelyä
Parasta ulkomailla työskentelyssä on Maryn mielestä kansainvälisyys, erilaiset maailmankatsomukset, tarinat matkoista ja muualla työskentelystä sekä ulkomaalaisten keskuudessa vallitseva yhteishenki.
– On ihmisen oma päätös lähteä kauas kotimaasta ja luoda koti vieraaseen maahan, ja siksi monet ovat hyvin itsenäisiä ja vahvoja. Tuntuu upealta tavata tällaisia ihmisiä.
Aurinko paistaa Arabiemiraateissa lähes joka päivä ja lämpötila on lokakuusta huhtikuuhun 25–35 astetta. Ulkomailla työskentelynsä aikana Mary on ehtinyt opettaa englantia välillä myös Egyptissä ja Italiassa. Lämpimien maiden verkkaisempi työtahti sopii hänen luonteelleen mainiosti.
– Jos minun pitää hakea jokin paperi toimistosta, opiskelijat sanovat aina ”take your time, miss”. Kiirettä ei täällä oikeastaan ole.
Saduissa totuuden siemeniä ulkomailla työskentelystä
Ulkomailla työskentelevän on hyväksyttävä se, että kaikki ei aina toimi niin kuin on etukäteen suunnitellut. Arabiemiraateissa monet asiat hoituvat hitaasti ja paremmin puhumalla kuin sähköpostitse, ja suomalaiseen sähäkkään tekemiseen tottunutta voi etelän tehottomuus turhauttaa.
– Polykroninen, ajan joustavuutta korostava aikakäsitys tarkoittaa työelämässä sitä, että asioiden selvittämisessä saattaa kestää kauan.
Yhteisöllisen kulttuurin vuoksi perheenjäsenten – joita löytyy usein monesta sukupolvesta – tarpeet laitetaan työn edelle, mutta toisaalta kollektiivisen ajattelun vuoksi ihmisten välisiä hierarkioita pidetään tärkeinä.
– Sadut heijastavat työelämässäkin vallitsevia käytänteitä. Siinä missä amerikkalaisissa tarinoissa yksilö selättää haasteet oivaltamalla itse jotain suurta, saudiarabialaisissa saduissa ongelmat ratkeavat yhdessä tekemällä.
Suomalais-brittiläinen viihtyy Arabiemiraateissa
Suomalaisia juuriaan Mary vaalii käymällä kotimaassaan vuosittain ja suomalaisessa kirjakerhossa joka kuukausi. Toisaalta hän piipahtaa usein myös brittiläisessä rantaklubissa, jonka ohjelmaan kuuluu esimerkiksi näytelmäkerho.
– Perhetaustani takia viihdyn sekä suomalaisessa että brittiläisessä kulttuurissa. Sisimmiltäni olen kuitenkin aina suomalainen, ja olen ylpeä esimerkiksi Suomen historiasta, demokratiasta ja kauniista luonnosta.
Ulkomailla työskentelevän on hyväksyttävä ruoan, käytöstapojen ja sopivien puheenaiheiden poikkeavuus kotimaan tavoista. Rentous, kärsivällisyys ja hyväntuulisuus johtavat Maryn mielestä menestykseen kansainvälisessä työympäristössä.
– Erilaisuutta voi oppia hyväksymään ajan kanssa. On valtavan rikastuttavaa ymmärtää, miten lukemattoman monella tavalla elämää voi elää ja maailmaa katsoa!